Aktiviteter vid kusten

 

 • Abborrfiske

  Stimmet dyker upp från ingenstans. De har kryssat fram i sin jakt på föda, ett tiotal individer av olika storlekar, med en gnagande hunger som gemensam nämnare. När den slingrande masken dyker upp, så stannar stimmet upp som på en given signal. Trots hungern tvekar de minsta individerna. Turordningen när godbitar dyker upp är strikt; -störst går först! Den tigerrandiga ledaren, med en vikt på över ett kilo, spänner upp sin mäktiga ryggfena och går med vidöppen mun till attack. Men attacken slutar inte på vanligt sätt. Ledaren stiger uppåt med ruskande huvud och snart finns en ny väldoftande, förföriskt slingrande mask framför stimmet.

  Läs mer om Abborrfiske

 • Allemansrätten

  Naturen är öppen och tillgänglig för alla. Det betyder att du får vistas i naturen om du visar hänsyn och inte stör eller förstör.

  Läs mer om Allemansrätten

 • Bad

  I Skellefteå kommun finns stora och varierade badmöjligheter oavsett om du gillar att bada i sjö, hav, uppvärmd pool eller inomhus i ett badhus.

  Läs mer om Bad

 • Bjuröklubb - sjöfart, jakt, fiske och natur

  Angränsande mot hav i tre vädersträck erbjuder Västerbottens östligaste fastland såväl vackra vyer som speciell natur och intressant historia. Få platser längs Norrlandskusten har så många lämningar efter fiske och säljakt som Bjuröklubb. Dateringar visar att de är från omkring 500-talet fram till 1800-talet. De fiskestugor och kapell man passerar på väg ut till Bjuröklubbs spets, Klubben, är från senare delen av 1800-talet och början av 1900-talet. På 1800-talet blev också Bjuröklubb lots- och fyrplats. Lotsplatsen drevs 1821-1967, fyren byggdes 1859 med bostad för fyrmästaren. 1976 bildades Bjuröklubbs naturreservat.

  Läs mer om Bjuröklubb - sjöfart, jakt, fiske och natur

 • Båtliv

  I Skellefteå kommun finns det gott om vatten. Med en kuststräcka på över 38mil, flera älvar och 1500 sjöar ges goda möjligheter till ett aktivt båtliv.

  Läs mer om Båtliv

 • Bärplockning

  Att plocka bär och svamp är för många den stora höjdpunkten på hösten. Bärplockning ger inte bara god motion och frisk luft, bären ger även ett rikt tillskott av vitaminer, mineraler och ämnen som motverkar åldrandet. Varje gång man plockar fram sin hemgjorda saft eller sylt återvänder känslan av härliga skogspromenader.

  Läs mer om Bärplockning

 • Cykling

  I Skellefteå kommun finns många utflyktsmål som du kan cykla till och från. Dessutom finns utmanande mountainbike-banor i olika nivåer för dig som vill ha spänning och äventyr.

  Läs mer om Cykling

 • Farleder, sjökort

  Utanför kusten och in till kommunens hamnar går det yrkesfarleder som är uppmärkta med skyltar och utmärkta i sjökort. Yrkesfarlederna används av den kommersiella trafiken när de ska besöka områdets hamnar, exempelvis hamnarna i Kåge och Skelleftehamn. Dessutom finns det en mängd skyltade ”leder” och så kallade enslinjer uppsatta av andra och som saknas på sjökort.

  Läs mer om Farleder, sjökort

 • Fornlämningar

  I Norrland har det funnits människor allt sedan inlandsisen drog sig tillbaka för snart 10 000 år sedan. Under denna obegripligt långa tid har människorna avsatt spår – efter liv och arbete, handel och kult. Det är dessa spår vi brukar kalla fornlämningar.

  Läs mer om Fornlämningar

 • Fågelarter

  De fågelarter vi idag har i Skellefteå kommun har successivt kommit hit i takt med att Inlandsisen smälte bort för 8 000 år sedan. Kommunens storlek med en rad olika naturmiljöer och inte minst läget vid kusten ger ett rikt fågelliv. Av Sveriges ca 450 olika fågelarter ses mer än 200 arter regelbundet i kommunen varav ett 150-tal arter kan anses ha sina häckningsplatser här. Och en del av dem häckar kanske i din egen trädgård.

  Läs mer om Fågelarter

Ansvarig nämnd: Kommunstyrelsen
Informationen granskades: 2009-06-15