Följ med på sommarens berättarvandringar

Publicerad 2018-06-18

Vet du allt om fäbodliv, tallhedskungar, vittra och fulhet? Om inte, passa på att gå en berättarvandring i sommar. För femte året i rad arrangeras olika berättarvandringar varje söndag hela sommaren runt om i Skellefteå.

Biljetter säljs på Skellefteå turistcenter 0910-45 25 15, Nordanå och ticnet.se. Endast förköp.

Program

Vandringarna börjar kl. 14.00 och tar ca en timme, och barn under 12 år går gratis, om inte annat anges. Du hittar mer information om varje berättarvandring på www.berattarnasstad.se

24 juni: Midsommarvandring bland lönnkrogar, spelmän, barfotaskomakare och häxor i Lunds Brönet

En berättarvandring som startar vid gamla bageriet upp på det anrika Brönet, genom skogen längs den gamla kärrvägen och avslutas där bageriet och EA Linds uppfinnarverkstad stod. Vandringen går genom kuperad terräng.

1 juli: Fulvandring med arkitekten Björn

Vad är fint och vad är fult? Och varför tycker du det? Björn Ylinenpää, arkitekt på kommunen, följer oss genom några olika epoker av stadsbyggande och arkitekturstilar i Skellefteå stad.

8 juli: Sörböle - från bondby till municipalsamhälle till stadsdel

Karin Lundström Rawden berättar om byn Sörböle och bjuder på livs- och företagshistorier med starka män och kvinnor och vågade satsningar, konkurser och livsöden. Tillgänglig för rullstol.

15 juli: Stadsvandring i Jörn

Det blir historier om myrpatroner, snallare och handelshus, Lenin och Tallhedskungen, skidlegender och indiepoppare, vikten av den inre linjen och lite brutalism, berättade av arkitekten Enar Nordvik.

22 juli: Berättarvandringen utgår pga flytt

(Finnforsrövarna – familjevandring med Berättarföreningen är flyttad till 12 augusti.)

29 juli: Båtvandring till Gåsören med fyr- och lotshistoria

Med båten Vidar åker vi ut till Gåsören och får där ta del av spännande sjöhistoria kopplat till fyr och lotshus. Här finns ett av landets bäst bevarade exempel på ett kombinerat fyr- och bostadshus, idag klassat som byggnadsminne.

5 aug: Vandring genom Vitterlandet

En berättarvandring genom de trolska skogarna på norra sidan Burträsket. Med berättelser och skrönor om vittra och andra mystiska väsen av Pär-Erik Wikström. Det bjuds på fika i vacker skogsmiljö. Vandringen följer gamla skogsstigar och är ca 6 km. Obs! Vandringen startar kl. 12.00!

12 aug: Finnforsrövarna – familjevandring med Skelleftebygdens berättarförening

Välkomna att besöka Finnforsgrottan och lyssna till historien om de sägenomspunna Finnforsrövarna. Berättarföreningen ger er denna märkliga historia kryddad med akrobatik och dans. Ojämn och kuperad terräng. Obs! 60 kr per person som fyllt 5 år.

12 aug: Prästbordet runt på cykel

Vill du lära dig mer om Skellefteås historia? Följ då med på en cykeltur genom Prästbordets historia speglad i ortsnamnen. Ulf Lundström berättar mer om namnen, hur och varför de uppkom.

19 aug: Bland sorgträd och livsöden – en kyrkogårdsvandring

Följ med till Skellefteå landsförsamlings gamla kyrkogård från 1600-talet och ta del av spännande livsöden. Hör om kyrkans betydelse förr i tiden, i livet och i döden, om Skellefteå stads uppbyggnad och om våra förfäders förhållande till döden.

26 aug: Heldagsvandring till Risböle fäbodar

Vi vandrar den stig som Risbölebönderna vandrade med sin kreatur till fäbodarna på Storön för höstbetet. Väl framme bjuds på svampsoppa. Vägen tillbaka följer samma väg som mjölken från fäbodarna gjorde, med båt över fjärden (båt ingår). Sträckan är på ca 10 km. Obs! Vandringen startar kl. 10.00 och avslutas ca kl. 16.00.


Arrangör är Skellefteå kommun i samarbete med Skellefteå museum, Visit Skellefteå, Skelleftebygdens berättarförening och ett antal eldsjälar. Alla vandringar sker på egen risk.