En innehållsrik sommar för Skellefteå

Publicerad 2018-09-06

Den här sommaren har varit fantastisk och innehållsrik på många sätt. Vi har inte bara fått njuta av en ovanligt varm sommar. Vi har också presenterat kulturhusnyheter, blivit nominerade till ett prestigefullt pris, invigt en ny statlig myndighet och satt spaden i jorden för en ny grundskola och idrottshall.

Kristina Sundin Jonsson 

Vårt kommande kulturhus har uppmärksammats både internationellt och nationellt- inte minst för arkitekturen och projektets fokus på långsiktig hållbarhet. Den 11 juli offentliggjordes att hotellkoncernen Elite Hotels of Sweden kommer att driva hotellet i kulturhuset. En dryg månad senare skrev Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB (SSB) en avsiktsförklaring om att förvärva kulturhusfastigheten för drygt en miljard kronor. 

Dessa två viktiga milstolpar för kulturhuset har fört oss betydligt närmare en byggstart i höst. Nu kan vi på allvar se fram emot att sätta spaden i jorden. Investeringarna visar också på ett fortsatt starkt intresse för Skellefteå som etableringsort.

Prestigefylld nominering

Förberedelserna för bygget och etableringen av Northvolts batterifabrik i Skellefteå pågår för fullt. Skellefteå – hela Skellefteå – är nu nominerat till priset Placebrander of the Year för sitt arbete med Northvoltetableringen. Nu är det upp till folket att rösta fram vinnaren. Tidigare i år vann Skellefteås invånare priset ”Årets varumärke” på vår lokala Alvargala och den här gången kan vi alla tillsammans ta hem ett nationellt pris.

Det är tredje året i rad som Skellefteå är nominerat i tävlingen Placebrander of the Year. Tävlingen lyfter fram insatser som stärker platsers varumärken och därigenom genererar fler invånare, besökare, evenemang, investeringar eller etableringar.

Nu håller vi tummarna för att Skelleftebornas ansträngningar räcker hela vägen fram till ett pris. Det är vi värda!

Placebrander of the Year

Ungdomar mötte framtida arbetsgivare

Kompetensförsörjningen för offentliga och privata verksamheter är en av de viktigaste framtidsfrågorna. Den 23 augusti genomförde vi mässan ”Möt framtidens talanger” på Exploratoriet. Syftet med mässan var att elever i årskurs 9 och årskurs 3 på gymnasiet skulle få en konkret bild av vad Skellefteås företag gör. Ett 30-tal företag tog chansen att visa upp sig för den framtida arbetskraften.

Jag hoppas att detta kan bli ett återkommande arrangemang. Vi behöver fortsätta att utveckla nya samarbetsformer och arbetssätt och vi behöver arbeta långsiktigt.

Nyinflyttad myndighet välkomnas

Den 31 augusti invigde Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd sitt kontor i centrala Skellefteå. Idag arbetar 14 personer vid myndigheten och den skaran kommer sannolikt att utökas.

För Skellefteå är fler arbetstillfällen naturligtvis välkommet, men det är minst lika viktigt med ökad statlig närvaro. Jag ser verkligen fram emot ett gott samarbete.

Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd  

 

Vi inviger skolor och tar spadtag för nya satsningar

I augusti invigdes vår nya grundskola, Lejonströmskolan, och i veckan startades bygget av Floraskolan och den kombinerade idrotts- och friidrottshallen, Florahallen. Viktiga satsningar som tar höjd för framtidens pedagogik och behov av individuella lösningar.  Projekten är fantastiska exempel på hur vi utvecklar arbetssätt och hittar nya samarbetsformer. Jag gissar på många studiebesök i framtiden.

Mer om Floraskolan

Grunden för demokrati

Till sist! I skrivande stund är det bara några dagar kvar till valdagen. Vi vet att vi står inför en mycket spännande höst. Många har redan förtidsröstat, men många väljer också att rösta den 9 september. Alla sätt är bra. Tänk på att söndagens tre val är grunden i vår demokrati.