Elev från Bureå talade inför Europaparlamentet

Publicerad 2018-11-28

Anderstorpseleven Harry White från Bureå utanför Skellefteå var en av två i Sverige som fick chansen att tala inför Europaparlamentet när Barnkonventionsdagen genomfördes den 20 november med rubriken; Vilket Europa vill barn och unga ha?
- Att få komma hit och göra det som ung och känna att man kan vara delaktig och att man har något att säga, att man blir hörd. Det är skönt att känna, berättade Harry White som nyligen kom hem till norra Sverige.

Det var UNICEF Bryssel som hade bjudit in länder inom Europa, att utse två barn eller ungdomar från egna nätverk och land för att delta i WCD (World Childs Day) @ EU. UNICEF Sverige valde att erbjuda ungdomar från kommuner som deltar i pilotprojektet för barnrättskommun.

Varför åkte du ner?
- Anledningen till att jag åkte ner är att jag hade vissa åsikter som jag ville uttrycka för parlamentet. Tacka nej till ett sådant här erbjudande går inte. Ett exempel är att jag vill öppna upp politiken för att få fler unga att engagera sig.

Hur blev du bemött?
- Alla var jättetrevliga. Parlamentarikerna var glada att se att unga vill vara med och påverka.

Vad hade du för förväntningar?
- Jag hade inte så mycket förväntningar, förutom att jag vill att EU ska ta det här vidare och försöka involvera ungdomar så att vi kan föra fram vad vi tycker.

Vad har du lärt dig?
- Jag har tagit med mig en egen erfarenhet. I vanliga fall går man ofta på vad andra har sagt. Men nu har jag lärt mig hur EU fungerar. Jag vill engagera mig mer i politiken och få andra unga att också engagera sig i politiken. Eventuellt kanske jag ska bli parlamentariker i framtiden.

Hålla tal
En av de viktigaste sakerna Harry gjorde där ner vara att hålla ett tal till ett 100-tal som lyssnade.
- Talet handlade om att föra tillbaka mänskligheten i politiken. 2015 var det inte 300 000 från Syrien som flydde utan 300 000 människor. Visst är det viktigt att ha statistik men inte att börja med diagram utan poängen är att politik handlar om medmänsklighet och att alla människor har rätt att ha en åsikt, både gammal som ung.

Gruppsamtal
Han fick också sitta med i en grupp av ungdomar och de fick två frågor att ta ställning till; Hur upprättar man en QNA mellan EU-ledare och Hur ska man ha tillgång till bra hälsa och utbildning?
- På första frågan svarade vi att man borde använda sociala medier och att ta emot ungdomar och höra vad vi har att säga och vilka frågor vi tycker är viktiga. På den andra frågan om hälsa och utbildning tycker vi att varje land ska ha en viss procent till vård och utbildning, exempelvis 5 procent. Vi pratade också om hjälplinjer 1177 för de som bor i glesbygd.

Topp tre
Tre av frågorna som diskuterades under dagen och fick flest poäng ska sedan tas upp i Europaparlamentet. Etta på listan var att vi ska ha plastfria världshav och tvåa var hälsa och utbildning där Harry satt med i en av grupperna.
- Talmannen Antonio Tajani lovade att ta frågorna vidare till parlamentet för bearbetning.

Träffade Bildt
Det finns 20 parlamentariker från Sverige som sitter med i Europaparlamentet. Av dem är en från norra Sverige och kommer från Umeå. Men den han fick en pratstund med där nere var parlamentarikern Anna-Maria Corrazza Bildt.
- Hon frågade hur jag ville att ett framtida Europa skulle se ut innan hon var tvungen att gå, säger en nöjd Harry White innan han förvinner in i Anderstorpgymnasiets korridorer och avslutar med orden: - Brexit röstades igenom för att ungdomarna inte gick och röstade. Så vill jag inte ha det.

Fakta
Namn: Harry White
Ålder: 16 (17 i december)
Bor: Bureå
Skola: Anderstorpsgymnasiet