Vinnare Mitt klimatlöfte 2018

Publicerad 2018-12-18

Tävlingen Mitt kIimatlöfte 2018 är avgjord!
Under hållbarhetsveckan hade skellefteåborna möjlighet att avge ett löfte om att minska sin klimatpåverkan.
Vi fick in ett 50-tal bidrag och juryn har utsett sina favoriter.
Till er som inte är en vinnare i tävlingen vill vi säga att för vår planet är ni vinnare varje dag som ni gör ett val som leder till en minskad klimatpåverkan.
Vi tycker att ni är fantastisk som engagerar er i klimatfrågor och att ni har valt att utmana er själva genom att avge ett löfte om en minskad klimatpåverkan.
Ni är stjärnor!

Vinnare i tävlingen Mitt Klimatlöfte 2018

Elin Lundqvist

En bild på en av vinnarna i tävlingen Mitt Klimatlöfte 2018, Elin Lundqvist

Elin och hennes familj har skippat bil trots att de bor 1 mil utanför stan. De cyklar och åker buss stället. De väljer också ofta vegetariskt och får därmed råd att välja lokalproducerat när de väljer att äta kött. Elin tycker även att det känns viktigt att försöka undvika palmolja genom att läsa på innehållsförteckningar för t ex godis, tvål mm. Hon vill även uppmana alla att engagera sig i klimatfrågor på olika sätt för att driva utvecklingen framåt.

Juryns motivering: Vi gillar att Elins klimatengagemang verkar genomsyra hela hennes livsstil och vi tycker att hon är en god förebild och hoppas och tror att hon kan påverka människor runt sig att välja samma väg.

Vinst: Övernattning i Skellefteå Krafts energismarta hus, Zero-Sun

Magnus Wallström

Bild på en av vinnarna i tävling Mitt Klimatlöfte 2018, Magnus

Magnus ska minska sin klimatpåverkan genom att fortsätta välja cykel till och från jobbet. Under året har han cyklat 194 av 201 dagar och totalt har det blivit över 100 mil! Magnus är också en konsumint som konsumindrar och som är övertygad om att minskad konsumtion är ett effektivt sätt att minska sin klimatpåverkan.

Juryns motivering: Vi i juryn tokgillar cyklister och särskilt vintercyklister! Om vi i Sverige ska nå målet om att minska våra fossila utsläpp från transporter med 70 % så behöver vi flera som Magnus som väljer att resa hållbart.

Vinst: Cykelservice, Cykel o FIske

Rune Wästerby

Bild på en av vinnarna i tävlingen Mitt Klimatlöfte 2018, Rune

Rune planerar att bara konsumera sådant som han verkligen behöver. Han vill undvika att falla för extrapriser och reklamkampanjer och istället använda det han redan har så länge det är praktiskt användbart och inte ersätta det som blivit oanvändbart om det är möjligt att klara sig utan.

Juryns motivering: Vi gillar Runes löftet om att minska sin konsumtion. Varje sak vi konsumerar lämnar ett avtryck på planeten och en omställning till en hållbar konsumtion kommer att bli en stor utmaning. Att återbruka är hållbart. Vi hoppas att fler ska välja att göra som Rune.

Vinst: Vego-kassen, Ica Kvantum

Emma Karlsson

En av vinnarna i tävlingen Mitt Klimatlöfte 2018, Emma 

Emma planerar att äta vegetariskt minst 5 gånger i veckan. Hon har blivit inspirerad av en podcast som handlar om att äta sig till ett friskare liv och upptäckt flera hälso- och miljöfördelar. Hon tror hennes chanser att lyckas är goda och menar att det hjälper att ha inspirerande människor runt omkring sig! Emmas nästa utmaning för en hållbar livsstil blir att se över sin konsumtion...

Juryns motivering: Vi gillar Emmas löfte om att minska sitt klimatavtryck genom ändrade matvanor. Maten vi människor i Sverige äter står för en tredjedel av vår klimatpåverkan. De insatser du kan göra är att äta mindre och bättre kött, slänga mindre mat och äta mer säsongsbetonat. Vi hoppas att Emma ska inspirera människor i sin närhet att välja samma väg för ett friskare och mer plantvänligt liv.

Vinst: Vego-kassen, Ica Kvantum

En bild på en vinnarna från tävlingen  

Sara Wård Edvall

Sara ska se till att hennes familj slänger mindre mat och äter vegetariskt fler gånger i veckan än de gör nu.

Juryns motivering: Vi gillar Saras löfte om att minska sitt klimatavtryck genom ändrade matvanor. Maten vi människor i Sverige äter står för en tredjedel av vår klimatpåverkan. De insatser du kan göra är att äta mindre och bättre kött, slänga mindre mat och äta mer säsongsbetonat. Vi hoppas att Sara kommer att inspirera människor i sin närhet att välja samma väg för ett mer plantvänligt liv.

Vinst: Vego-kassen, Ica Kvantum

En bild på en av vinnarna i tävlingen  

Tomas Westermark

Tomas planerar att övergå till vegetarisk kost och lokalproducerat efter säsong, så långt det går. Han planerar att byt sin ena bil mot en elassisterad lastcykel och den andra billen till en biogasdriven. Tomas ska även försöka minska sin konsumtion i övrigt.

Juryns motivering: Vi gillar Tomas löfte om att minska sitt klimatavtryck genom ändrade matvanor samt övergå till mer hållbara resvanor och minskad konsumtion. Vi hoppas att Tomas kommer att inspirera människor i sin närhet att välja samma väg och att detta pris kan bli ett bidrag till nödvändig konsumtion.

Vinst: Presentkort, Centrum

 

Övriga vinnare

Sadelskydd & cykelreflex

  • Christer Berggren
  • Margareta Carlbäck
  • Stefan Persson
  • Annelie Näsström

Matlådor i glas

  • Nellie Gustafsson
  • Anette Skogman
  • Christer Löfstedt