Mannen bakom Örvikenbarda - ny ordförande i kulturnämnden

Publicerad 2019-05-16

Han kommer ursprungligen från Katrineholm i södra Sverige. För drygt elva år sedan flyttade han norrut och hamnade i Örviken utanför Skellefteå. För åtta år sedan startade han Örvikenbarda efter TV-programmet. Nu är han nybliven ordförande i kulturnämnden sedan en månad tillbaka.
- Vi lever i en stad i förvandling. Jag tycker att kulturen bör och ska vara en viktig del i stadsomvandlingen, berättar 39-årige Daniel Sjögren.

Sedan valrörelsen 2010 har han varit politiskt engagerad när han gick med i socialdemokratiska partiet. 2014 började han i socialnämnden. Efter ett år fick han byta nämnd när han började arbeta inom socialförvaltningen. Då blev han ersättare i kulturnämnden. Där har han suttit nu och sedan 2 april är han nybliven ordförande.

Vad har du för målsättning som ordförande med kulturen?

- Kulturen måste vara relevant och verka i samtiden. Vi måste våga välja. Jag brinner mycket för jämställdhet och jämlikhet. Vi måste våga prata politik. Det handlar om att skapa en helhetsbild och inte bara snöa in på en fråga.

Han är en föreningsmänniska i själ och hjärta som vill hjälpa och stötta kulturföreningarna. En annan hjärtefråga är biblioteken.
- Alla har rätt att gå och vara där. Det handlar om rekreation, kunskap, läsning och att kunna bilda sig.

Hur tänker du de närmaste åren framåt?

- Vi lever i en stad i förvandling. Jag tycker att kulturen bör och ska vara en viktig del i stadsomvandlingen. Det handlar både om Kulturhus och breddkultur. Det handlar också om att få öva, pröva och växa för våra kulturutövare. Vi är tre offentligt ägda kulturaktörer här i Skellefteå; kulturnämnden, Skellefteå museum och Västerbottensteatern. Tillsammans ska vi lyfta kulturen för att bli starka.

Fakta
Namn: Daniel Sjögren
Ålder: 39 år
Bor: Örviken
Familj: Fru och tre barn
Intressen: Huvudintressena är politik, levande rollspel (sitter i styrelsen i en lajvförening och är kassör i en roll- och brädspelsförening) och simning (är simtränare).