Maria Ekberg Brännström blir vd för Sara kulturhus

Publicerad 2019-06-10

Efter många framgångsrika år med ledande positioner inom näringslivet, både i Sverige och utomlands, får Maria Ekberg Brännström nytt prestigefyllt uppdrag som vd för bolaget som ska driva Sara kulturhus i Skellefteå.

Maria Ekberg Brännström har arbetat för IKEA i 25 år med bland annat varuhusetableringar i Spanien och utvecklings- och förändringsprojekt i Indien. Dessutom har hon varit ansvarig för arbetet med att förändra och förbättra den klassiska IKEA-katalogen mot marknader i 40 länder.
– IKEA är ett fantastiskt företag där jag haft förmånen att få arbeta med många kloka och duktiga människor, däribland Ingvar Kamprad, säger Maria Ekberg Brännström.

Förutom IKEA har Maria Ekberg Brännström även arbetat inom ledande positioner i andra branscher. Hon har bland annat startat och drivit ett smyckesföretag och arbetat som konsult.

Flyttar hem till Skellefteå
Maria Ekberg Brännström beskriver sig själv som en modig och engagerad person som får saker att hända. I september tillträder hon tjänsten som vd för Skellefteå Kulturhus AB som ska driva Sara Kulturhus.
– Det känns fantastiskt roligt och inspirerande! Jag tror oerhört mycket på både Skellefteå och kulturhuset. Det här kommer bli ett helt fantastiskt hus som både kommer att berika oss som bor i Skellefteå, men också alla besökare och näringslivet, säger hon.
I augusti går flyttlasset hem till Skellefteå.

– Jag flyttade från Skellefteå som barn och har bott på många platser i flera länder. Men Skellefteå har alltid varit den enda plats som jag kallat hemma, säger Maria Ekberg Brännström.

Många kvalificerade kandidater
Evelina Fahlesson (S) är ordförande för styrelsen i Skellefteå Kulturhus AB.
– Vi hade många kvalificerade och intressanta sökande till tjänsten och vi ser fram emot att arbeta med att driva Sara kulturhus tillsammans med Maria Ekberg Brännström och verksamheterna som ska flytta in kulturhuset, säger Evelina Fahlesson.

– Vi är glada och stolta över att Maria Ekberg Brännström flyttar hem till Skellefteå och vill vara en del av vår växande kommun och den här viktiga satsningen. Maria vill se utveckling och hennes tidigare erfarenheter kommer väl till pass i den här rollen. Jag ser verkligen fram emot ett gott samarbete, säger Kristina Sundin Jonsson, kommundirektör i Skellefteå kommun och vd för Skellefteå Stadshus AB, moderbolag till Skellefteå Kulturhus AB.

Sara kulturhus öppnar sommaren 2021 i centrala Skellefteå.

Följ med på resan fram till invigningen i sociala medier och #sarakulturhus