Föreläs/ställning: Jag skulle gå vid första slaget 

På en promenad i mitten av april möts Lena Stenvall och Matilda Kjellmor och säger ”vi måste göra nått”. Tidigare i vinter har Lena gästat Matilda i Kvinnorkspodden* och har där berättat om mäns våld mot kvinnor och konsekvenser av våldet.

Datum: 2019-11-03 - 2019-11-03

Tid: 18:00 - 18:55

Ort: Skellefteå

Plats: Hallen

Lägg till i din kalender outlook-livegoogleoutlook

 

Vi konstaterar på den där soldränkta trottoaren att det var något som sattes igång när vi spelade in podden, en inre eld som tändes och att vi båda nu känner ett behov av att fortsätta jobba med det. ”Visst kan vi ta ett möte efter midsommar” säger vi innan vi skiljs åt. Men vi kunde inte vänta utan började arbeta direkt -  Matilda genom att skriva en monolog och Lena genom att skriva en föreläsning.

Det kommer att bli en föreläs/ställning som har premiär i september. Våld är ett komplext ämne, det behöver förstås och förklaras för att det ska upphöra och vi gör det på de vis vi kan. Matilda gestaltar en personlig tragedi. Lena genom att förklara våldets struktur. När vi öppnar upp och börjar prata om våld så kommer saker att förändras- det är vi ett bra exempel på.

Vi vill att vår föreläs/ställning ska göra skillnad, att när en går hem finns behovet att fortsätta prata, lyssna på en pod, samtala i fikarummet på jobbet, ställer den där frågan till någon som behöver, säger ifrån när någon skämtar nedlåtande, helt enkelt börjar göra annorlunda. Kunskapen finns och nu är det tid att göra annorlunda.

”Jag skulle då gå vid första slaget” är ett projekt som Lena och Matilda driver i egen regi med visst stöd av studieförbundet SENSUS.


Medverkan, idé och manus: Lena Stenvall och Matilda Kjellmor
Regiöga: Theresa Eriksson
Scenografiöga: Astrid Maya
Facebook: Jag skulle då gå vid första slaget
Onumrerade platser på Hallen Nordanå.
Antal platser: 150 stycken.
Föreställningen är 55 minuter, ingen paus.
Arrangör: M Kjellmor scenkonst och Lena Stenvall i samarbete med Kultur Skellefteå.

 

Biljetter: Skellefteå Turistcenter 0910-45 25 15