Ny utställning på Skellefteå museum: Julstaden 

Varje år får Skellefteås invånare en chans att ställa ut på Skellefteå museum i utställningen Julstaden. Alla som vill får bygga ett pepparkakshus hemma under oktober och november och ta med sig till museet i slutet av november.

Datum: 2019-12-01 - 2020-01-12

Ort: Skellefteå

Plats: Skellefteå museum

Att bygga ett pepparkakshus är en vanlig jultradition hos svenska folket, och det är någonting som vem som helst kan göra. En del köper det klassiska pepparkakshuset i färdiga modulbitar som sätts ihop med antingen smält socker, kristyr eller limpistol. Andra gör egna ritningar på olika typer av hus och byggnader som sedan skärs ut i deg och gräddas innan de sätts ihop till olika kreativa skapelser.

När det sedan är dags att dekorera pepparkaksbyggena finns det ingen gräns för kreativiteten. Oftast används godis och kristyr, men möjligheterna är oändliga.

Här på Skellefteå museum vill vi hylla kreativiteten bakom pepparkakshus, och erbjuder därför Skellefteås invånare en chans att ställa ut sina kreationer. Under oktober och november kan man lugnt planera och bygga sitt hus hemma, för att sedan lämnas in till museet som ställer ihop en hel julstad. Den enda begränsningen som finns är att huset måste stå på en byggplatta som hämtas på museet innan man börjar bygga.

Varmt välkommen till invigning av utställningen Julstaden 1 december kl. 13:00, en trappa upp, Skellefteå museum! Vi bjuder på juligt tilltugg och pepparkaksinspirerat pyssel.

Läs mer om utställningen