Björnåkers förskola i Burträsk invigdes med ballonger och clowner

Publicerad 2020-01-29

Burträsk har fått en ny förskola på samma tomt som skolan i Burträsk. Barnen och pedagogerna flyttade in redan före årsskiftet. Nu under invigningen roade Edelviks teaterelever barnen med en clownföreställning där clowner gick på lina, retades med varandra på olika sätt, och hoppade bock över varandra. Barnen fick släppa miljövänliga ballonger i olika färger som är nedbrytbara.

-Det känns jätteroligt att vi som bor i Burträskområdet har fått en ny förskola till våra barn, säger Malin Stenlund, rektor i Burträsk. Det är lättare att utveckla verksamheten i mera ändamålsenliga lokaler, säger Malin Stenlund.

Björnåkers förskola i Burträsk har fyra hemvisten och den första förskola som följer för-och grundskolenämndens ramprogram för förskola. Förskolan är den första med egen restaurang där alla måltider intas. Den nya förskolan hade en budget på 28 miljoner kronor från kommunfullmäktige.

Om förskolans konstgestaltning
Konstnären Maria Lagerborg från Sundsvall har gjort konsgestaltningen för Björnåkers förskola. Maria arbetar med animation och har återuppväck gamla animationstekniker som Phenakistoskop och Zoetroper som användes innan filmen uppfanns. Med traditionell träsnitteknik uppdaterad med LED-lampor och programmering skapas magi och starka känslor när bilderna med barnens insatts blir "levande". Maria Lagerborgs konst har ett starkt visuellt uttryck och ett högt pedagogiskt värde.