Sammanfattning av Företagshjälpen 15 april

Företagshjälpen 15 april handlade om goda exempel, företagsutveckling, korttidsarbete, A-kassa m.m. Dessutom: Går det att tänka nytt under coronakrisen och hur får man hjälp med det?

Gunilla Viklund, affärsrådgivare vid Skellefteå NyföretagarCentrum, började med att konstatera att de nu inte tar emot fysiska besök av de som vill starta företag.

De rekommenderar möten digitalt och det innebär att de till och med kan träffa ännu fler kunder än tidigare.

Gunilla presenterade flera exempel på företag som via sina hemsidor driver verksamheterna på ett helt nytt sätt.

– Till exempel valde ett företag i Skellefteå att satsa på digitala yogalektioner. Deltagarna var inte beredda att betala lika mycket som tidigare för dem, men eftersom de nådde fler och fick större geografisk spridning blev intäkterna t.o.m högre än tidigare.
Restaurangerna var tidigt ute med att erbjuda hemkörning och takeaway. Ett annat exempel är ett företag som istället för att tillverka vodka ställde om produktionen till handsprit. På ett par månader kommer de på så sätt att ha nått sin budgeterade årsomsättning.

"Det här kan vara ett bra tillfälle att utveckla interna processer och öka kunddialogen och servicegraden", säger Conny Reidefors på Arctic Business.

Optikerkedjan Smarteyes lösning där kunderna kan boka hela butiken för att minimera sin exponering för andra människor är en annan lösning.

Det finns också RUT-tjänster som går att utveckla, till exempel att städa, handla åt folk eller vara promenadsällskap.

Sanna Orellano vid Skellefteå Science City, som är en av initiativtagarna till satsningen ”Backa Skellefteå” som stöttar och utvecklar Skellefteås företag genom coronakrisen, säger att gensvaret har varit enormt stort och de har nu över 9 000 följare på Facebook.

Sanna berättade också om en rad positiva satsningar. Bland annat Stigs konditoris drive-in-lösning och Citykompaniets lösning där de i samarbete med Norrlands Bil erbjuder fri hemkörning från butikerna till konsumenterna.

Vi tvingas in i den digitala världen och här har vi lärt oss att det går att handla lokalt via digitala kanaler. Företagen har också upptäckt att detta kan leda till en långsiktig affärsutveckling.

Skellefteå Science City är en partner i projektet Intersective Innovation som handlar om att arbeta med öppen innovation i skärningspunkter mellan branscher och sektorer.

Genom ”Backa Skellefteå” genomförs även digitala workshops med besöksnäringen som målgrupp. Nästa workshop kommer att handla om sommarcaféer i Skellefteå.

Conny Reidefors, affärsutvecklare vid Arctic Business och Sofia Gullholm, LTU Business områdeschef för Västerbotten, betonar att det även i en kris finns möjligheter:

Det här kan vara ett lämpligt tillfälle att utveckla interna processer och öka kunddialogen och servicegraden i sitt företag. Att satsa på utbildning och utveckling av nya affärsmodeller är annat man kan göra. Det är viktigt att kunna behålla nyckelpersoner i företaget som kommer att behövas när krisen är över!

En möjlighet till finansiering i dessa kristider är att söka medel från de 25 miljoner kronor som Region Västerbotten avsatt från de statliga regionala tillväxtmedlen för att hjälpa länets småföretagare som kämpar med effekterna av coronakrisen.

Aurora Pelli, strateg inom avdelningen ”Utbildning och näringsliv” vid Region Västerbotten, berättade att det hittills har inkommit 65 förfrågningar om detta stöd.

Information om omställningscheck hos Region Västerbotten (nytt fönster)

Reglerna för dessa omställningscheckar är att företag som verkar i en bransch på en ort med andra företag inom samma bransch inte kan räkna med att få stöd. Detta för att inte snedvrida konkurrensen.

– Vi hoppas att reglerna kring detta ska ändras så att även de företag som är hårdast drabbade av coronakrisen, exempelvis caféer, restauranger och frisörer, ska kunna söka dessa medel. Kring detta för vi en dialog med regeringen, berättade Aurora.

Anna-Lena Leksell, försäkringsansvarig vid Unionen, presenterade nyheter kring tillfällig a-kassa.

– Tidigare har en företagare som upphört med sin verksamhet och erhållit a-kassa och återupptagit sin verksamhet varit tvungen att vänta i fem år innan ett nytt uppehåll kan göras. Men i måndags gav regeringen besked om att uppehåll i verksamheten som görs under 2020 inte ska beaktas vid prövningen av femårsregeln, säger hon. Kontakta er a-kassa för mer information.

För att ha rätt till a-kassa i en sådan situation, behöver företagaren helt skilja sig från verksamheten, något som Paulina Holmgren, ordförande för Sveriges Fotografer Förbund, är mycket kritisk till.

– Inom KLYS, som är samarbetsorganet för yrkesverksamma kulturskapare, anser man även med en vilande verksamhet måste få vårda sitt företag så att det finns möjlighet att komma tillbaka på marknaden, exempelvis genom att upprätthålla vissa kontakter och ha igång sin hemsida. Detta jobbar man vidare för att förhoppningsvis hitta lämpliga lösningar.

Åsa Etelämäki, ombudsman vid IF Metall Norra Västerbotten, berättade om senaste nytt vad som gäller kring korttidsarbete. Regeringspartierna har tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna kommit överens om att växla upp korttidspermitteringen till 80 procent, vilket de presenterade i tisdags.

Gå in på denna länk för att se om ditt företag har rätt till detta:

Ansök om korttidsarbete, Tillväxtverket (nytt fönster)

Tidigare har företag kunnat få rätt till permittering av personal på upp till 60 procent varpå arbetsgivarens arbetskraftskostnad minskar med drygt 50 procent.

Mer information om detta kan ni få genom just er fackförening/arbetsgivarorganisation, men hör gärna även med er revisor, Företagarna eller Svenskt Näringsliv som också kan hjälpa er.

Tack till Lars Westerlund på Norran för bidrag till textinnehållet!

Länkar som är bra att ha koll på:
Tillväxtverket
Verksamt.se
Folkhälsomyndigheten
Skatteverket
Bättre Affärer/Swedbank: Här är stöden till dig som är företagare

Kontaktuppgifter

Näringslivskontoret Skellefteå: naringsliv@skelleftea.se, http://portal.skelleftea.se/kontakt

IF Metall Norra Västerbotten, Åsa Etelämäki, tel. 070-340 69 42
asa.etelamaki@ifmetall.se

NyföretagarCentrum, Gunilla Viklund m.fl
Boka besök/kontakt via hemsidan: www.nfcskelleftea.se

Value and Friends: www.valueandfriends.se

Region Västerbotten, Aurora Pelli: aurora.pelli@regionvasterbotten.se

LTU Business: http://www.campus.skelleftea.se/LTU_Business

Arctic Business: https://www.abi.se/sv/home

Almi: https://www.almi.se/om-almi/kontakt/kontaktlista/

 

Webbsändningen 15 april

Se Företagshjälpen 15 april i efterhand (Facebook, nytt fönster)

Ansvarig nämnd: Kommunstyrelsen
Informationen granskades: 2020-04-16