Sammanfattning av Företagshjälpen 29 april

Om att växla om sin verksamhet för att få nya uppdrag, brygglån och coachingtjänst, likviditetslån, ytterligare information om korttidsarbete samt att ansökningar kan fastna hos Tillväxtverket.

Per Boström, Skelleftereklam berättade hur de fick förfrågan om att göra skyddskläder – de gör normalt skyltning, dekor. Först sa han ”nej” innan han började fundera om de faktiskt borde kunna ordna detta och på mycket kort tid ställde de om verksamheten, anställde 20 personer från bl a restaurang och arbetslöshet. Detta har gått otroligt bra och arbetsgruppen jobbar fantastiskt.

Tips till företag: tänk utanför boxen! Ifrågasätt exempelvis er maskinpark – vad mer kan ni göra med dessa maskiner istället? Kan leda till något helt nytt och nya kunder och samarbeten.

Man har även ordnat drive-in/take away på Stigs konditori vilket har minskat fallet i inkomster. Inte samma omsättning, men ändå betydligt bättre än om de inte gjort denna åtgärd.

Sanna Orellano på Skellefteå Science City berättar om de kommande tjänsteauktionerna via #backaskellefteå: Auktionera ut tjänster, ex föreläsning. Kan konsumeras inom ett år ex. Så att företagen kan finnas, släpps 7 maj. Annonseras snart.

Anders Tjernström och Erika Lind, Almi:

Brygglån: Restauranger och hotell är mest drabbade, men ansökningar kommer från de flesta branscherna. Små och mellanstora företag som hade bärkraft innan corona och även förväntas ha det när krisen avtagit. Då tittar man på verksamheten historiskt (innan corona). Klarar företaget det historiska så görs amorteringsplan på 5 år av det man lånar och får individuell räntesättning på max 4,95%. Även möjlighet till 12 mån ränte- och amorteringsuppskov.

Erika Lind, Coaching i kristid: Riktar erbjudanden som: - Dialog om nuläge och utmaningar,
- definition av mål på kort sikt och tar fram handlingsplan för att hantera företagets kris.
- framtagande av handlingsplan. Alla branscher får höra av sig. Målsättning på ca 6 månader. Utöver överlevnad görs konkreta åtgärder för att nå målen.

Se gärna Almis webinar ”Att ställa om” 28 maj kl. 13.

Visas här (nytt fönster)

Swedbank, Erik Kristiansson. Likviditetslån: Bankerna och Almi kompletterar varandra när det gäller möjligheter till lån. Bankerna hjälper små och medelstora företag. För att få likviditetslån ska företag ha tappat minst 20% i omsättning p.g.a pandemin. Banken lånar ut 3 år. Första året amorteringsfritt. Staten garanterar 70% och tar delar av risken som banken tar för att låna ut. Kontakta din bank för mer information.

Åsa Etelämäki, IF Metall:

Korttidsarbete: Omfattas timanställda av stödet?

Timanställda kan omfattas av stödet för korttidsarbete om det i anställningsavtalet är formulerat en förväntad arbetstid.

Tiden kan vara angiven i antal timmer per Vecka/Månad, eller som en andel av månadens totala arbetstimmar.

Ex. Kalle Andersson har ett anställningsavtal med 40 timmar/månad, företaget vill ansöka om stöd för 60 procent.

40 x 60 = 24 timmar får företaget ansöka om ersättning. Kalle skall då arbeta 16 timmar/månad.
IF Metall känner att det finns positivitet inom industrin i Skellefteå. Andra länder går upp i produktion vilket underlättar även för våra industrier. Northvolts bygge går också bra!

OBS! Korttidshjälp – om utökning av arbetstider, meddela tillväxtverket och gör nya överenskommelser.

Ny statistik om ansökningar hos Tillväxtverket (nytt fönster)

Individ som blir sjuk skall anmäla från dag 1 till arbetsgivaren oavsett om personen är permitterad eller ej. Arbetsgivaren betalar ut sjuklön från dag 2 med 80 procent. Den anställde skall själv ansöka om karensavdraget hos försäkringskassan.

Paulina Holmgren, företrädare för KLYS ger en bild över hur KLYS jobbar för att regeringen ska ge lättnader för enskilda företagare samt informerar om att ansökningar kan fastna hos Tillväxtverket p.g.a avvikande arbetsgivaravgifter man betalat i januari (kopplat till korttidsarbete). Företagare har hamnat i situation att de inte fått besked, men att andra fått beviljat. Varför?

Om man skickat in tidigt och inte fått sin ansökan beviljad:

Hos Tillväxtverket finns i deras system vad de sökte om i januari, stämmer uppgifterna inte överens vid ansökan för korttidsarbete är det stor risk att ansökan läggs det åt sidan. Detta kan t ex ske om föräldraledig personal är tillbaka och gjort sedan gjort ansökan om korttidsarbete.

Vet man alltså med sig att det är ändrat mellan januari och 7 april: Skicka in lönebesked el dyl.

Gå in på Tillväxtverket och maila kompletteringar om du fått ärendenummer. (Tillväxtverket, nytt fönster)

KLYS: 500 milj till kulturen, konstnär, författar och kulturnämnden. Scener, scenkonst o.d finns ute att söka redan nu. S Foto gör stor namninsamling för att stötta möjlighet att göra lättnader för enskilda firmor. Kontakta er branschorganisation för att söka stipendier.

S Foto (nytt fönster)

Välkommen att kontakta oss på näringslivskontoret med dina frågor. Om vi själva inte kan svara på detta får ni tips och råd om var ni kan vända er istället.

Kontaktuppgifter näringslivskontoret Skellefteå kommun

Se Företagshjälpen 29 april i efterhand (Facebook, nytt fönster)

Ansvarig nämnd: Kommunstyrelsen
Informationen granskades: 2020-04-30