Ny förening - nya möjligheter

Publicerad 2020-10-12

Mitt inne bland husen på Morö Backe ligger det ett rött hus med stallar och staket runt omkring. Förut var det fullt med djur där inne. Nu är det alldeles tyst efter att den gamla föreningen gått i konkurs.
- Allting blev låst när det hamnade i konkursboet. Men nu arbetar vi för att kunna börja om igen med djuren, berättar Veronica Andersson, kassör i den nystartade föreningen Morö Backe 4H-gård.

Veronica har tidigare varit anställd som kanslist i föreningen Skellefteå Motorsällskap och blev intresserad när hon via Facebook såg att de sökte en ny kassör till den nystartade föreningen.
- Det känns roligt att kunna hjälpa till med det man kan, förklarar hon.

En tjej som hjälper oss
För sex månader sedan, i maj blev den nya föreningen som heter Morö Backe 4H gård registrerad. Sedan dess har de arbetat med att få igång föreningen. De är fyra som sitter med i styrelsen och ingen av dem har suttit med tidigare i den gamla föreningens styrelse.
- Vi har en tjej som är adjungerad i styrelsen som varit med tidigare. Hon fungerar som en mentor för oss. Vi har också tagit hjälp av andra som varit med tidigare.
I veckan ska de träffa Skebo för att upprätta ett avtal om att Skebo kan bjuda på hyran nu i början när föreningen är nystartad.

Fodervärdar på helger
För att kunna driva verksamheten med djur behövs det ett antal personer, både under dag- och kvällstid men även under helgerna.
- Vi i styrelsen kan inte göra allt utan vi behöver ett antal fodervärdar som kan vara här på helgerna och se till djuren. Nu håller vi på att bygga upp en organisation med helgutfodrare, Vi ska köra en kampanj via Facebook för att inte bli stående. Det skulle vara roligt om vi kunde engagera både äldre och yngre som tillsammans kunde hjälpa till att utfodra djuren och lära av varandra.

Besked från länsstyrelsen
Nu väntar de på ett besked från länsstyrelsen när det gäller godkännande för att ha djur i sin verksamhet.
- De ska komma hit på en besiktning och berätta för oss hur gården ska vara utformad enligt deras riktlinjer.
För att starta djurverksamheten behövde de också ett kapital och önskemålet var 75 000 kronor.
- Tack vare hjälpsamma människor från företag, organisationer och privatpersoner fick vi in summan 75 000 kronor som vi önskat. Vi är otroligt tacksamma.

Framtidsplaner
Det finns ett antal planer för verksamheten som de nyss har startat.
- Förutom djuren vill vi försöka ha olika aktiviteter för barn och ungdomar. Det kan exempelvis handla om pysselkvällar, käpphästklubb där man göra egna käpphästar och bakkurser. Vi har mycket material som vi kan utgå ifrån.

Förhoppningar
De har ett antal förhoppningar med den nya föreningen.
- Vi skulle bli jätteglada om vi blir minst 50 medlemmar. Vi riktar oss till alla möjliga grupper, förutom barn- och ungdomar handlar det om äldre, personer med funktionsnedsättningar, utlandsfödda. Vi hoppas även på ett samarbete med fritidsgården Loftet, avslutar hon.