Lorents Burman på en fiskebrygga vid Vitbergstjärnen

Skellefteå prisas för hållbara och tillgängliga träbryggor

Publicerad 2020-11-06

Det regnar priser över Skellefteå kommun. Häromdagen utsågs Skellefteå till Årets trästad 2020. Nu får kommunen det nyinstiftade Träskyddspriset.

- Det är ett hedersamt och glädjande besked att Skellefteå kommun får ta emot Träskyddspriset 2020, säger Lorents Burman, kommunalråd i Skellefteå.

Svenska Träskyddsföreningen, som företräder träskyddsbranschen och dess intressenter, har instiftat Träskyddspriset som nu delas ut för första gången. Priset har som syfte att uppmärksamma hållbar och beständig stadsutveckling i utemiljöer av trä och där har Skellefteå kommuns satsningar på både hållbara material och tillgängliga utomhusmiljöer fallit prisjuryn i smaken.

Skellefteå kommun får priset ”för utmärkt utformade och inspirerande bad- och fiskebryggor i beständigt trä”.

I motiveringen lyfts Skellefteå kommun fram för sitt målmedvetna arbete under lång tid med beständiga materialval och för att ha "omsatt en övergripande strategi i praktiken på flera platser, där arkitektur och funktion har anpassats efter närmiljö och alla invånare möjligheter".

Vidare: "Det omsorgsfulla valet av trä har här kommit att bli ett medel för att verka i enlighet med de hållbarhetskriterier som formulerats i Agenda 2030 som bland annat lyfter fram målsättningen att minska ojämlikheten och öka tillgängligheten för alla i samhället.”

- Med LTU:s träforskning på Campus Skellefteå, branschens förädling av den skogliga råvaran och kommunen som viktig beställare av träkonstruktioner genom åren, ser vi priset som ett resultat av en målmedveten satsning på ett ökat träbyggande, säger Lorents Burman.