Inne att vara ute i hamn

Publicerad 2021-02-09

Friluftsfrämjandets lokalavdelning i Skelleftehamn är en pigg 75-åring med många järn i elden.
- Vi har haft ett bra samarbete med Kultur- och fritidskontoret, Skellefteå kommun under årens lopp. De har hjälpt oss otroligt mycket, berättar David Lindholm, ordförande i föreningen som i dag har 131 medlemmar.

1946 såg föreningen dagens ljus under namnet Skellefteå skärgårds lokalavdelning. På den tiden ordnade föreningen skidresor till Hemavan (1947), invigde Degeröbacken (1948), och 1949 planeras ett triangelspår för längdskidåkning Degeröbacken – Rävahusberget – Skyttepaviljongen. 1955 fick Degeröbacken en skidlift som numera är nedmonterad.  1957 bytte de namn till Skelleftehamns lokalavdelning.

Elljusspåret i Skelleftehamn
1957 invigdes elljusspåret som startar i Skelleftehamn vid Vattentornet och Lungan för att sedan gå in i Yttre Ursviken för att sedan gå tillbaka till Skelleftehamn förbi grillplatsen Mullebo, en drygt 4,5 km lång slinga som fungerar som motionsspår på sommaren och skidspår på vintern.

Spårdragargrupp
De får väldigt mycket beröm för sina fina spår och det är tack vare den spårdraggrupp som finns.
- Det har fungerat väldigt bra. Vi är fem stycken som hjälps åt med spårdragningen. Nu när det kom mycket snö var vi tio skotrar som packade spåret. Vi fick också hjälp av Kultur- och fritidskontoret som kom med en pistmaskin och hjälpte till att skapa en grund till spåret, förklarar David Lindholm som ingår i spårdragargruppen.

Grillkåta på Auraskolan
Det finns en hel del projekt som genomförts under årens lopp, bland annat har de ordnat en grillkåta till Auraskolan och elljusspåret har fått ny belysning.
- Flera stolpar har också rätats upp och fått nya vajrar. Vi har också grävt ner flertalet dräneringsrör för att hålla spåren torra.
Varje år röjer de också sly vid spåret och på vintern packas och dras spåret flera gånger i veckan. Dessutom har de igång två skolspår och sladdar en slinga för hundägare.

Pulkbacken vid Kamelryggen
Ett av de senaste projekten som de just har färdigställt är att ordna belysning till pulkbacken vid Kamelryggen som ligger mittemellan Skelleftehamn och Ursviken inne i skogen i närheten av elljusspåret. Det blev klart strax innan årsskiftet 2020/2021.
- Det blev jättebra. Det har varit jättemånga besökare och ibland har det knappt funnits parkeringar, säger David Lindholm.

Skogsmulle får vänta
En populär sagofigur som finns i skogen och som figurerat hos Friluftsfrämjandet sedan 1957 är Skogsmulle. På 1970-talet blev det stor succé bland både barn och vuxna för Friluftsfrämjandets friluftsskola med Skogsmulle i spetsen.
- I våras hade vi Skogsmulle för nio stycken barn i Ursviken. Men under hösten har vi inte haft någon verksamhet på grund av pandemin.
- 2022 är tanken att vi ska ha en skogsmullegrupp igen, avslutar han och vill rikta ett stort tack till Michael Kautto och Stefan Permansson på Kultur- och fritidskontoret för att de alltid tar sig tid och hjälper till när vi behöver det.