Digitalt firande i år

Publicerad 2021-02-19

Den 21 februari firas den Internationella modersmålsdagen. I vanliga fall har Modersmålsenheten i Skellefteå uppmärksammat detta med utställningar av elevarbeten på Stadsbiblioteket. I år har pandemin satt stopp för detta.
- Därför uppmärksammar vi dagen digitalt istället, berätta Ola Junkka, chef för Modersmålsenheten vid Skellefteå kommun.

Under pandemin har modersmålsundervisningen oftare bedrivits via fjärrundervisning.
- Detta har underlättats av att ett antal lärare på enheten deltagit i ett projekt för att utveckla fjärrundervisningen under ett antal år och bedrivit modersmålsundervisning inom och utanför Skellefteå kommun, säger Ola Junkka.

Stöttat varandra i lärargruppen
2019 belönades en av medarbetarna, Napat Khiyapat, med Guldäpplet, ett lärarstipendium som delas ut årligen till en eller flera lärare som förnyat lärandet med stöd av IT i egen undervisning och som inspirerat elever och kollegor i ett lokalt, kommunalt och gärna även ett nationellt verksamhetsfält.
- I år har vi på Modersmålsenheten därför snabbt kunnat växla upp till fjärrundervisning då de erfarna lärarna kunnat stötta kollegor med mindre erfarenhet. , avslutar han.

Modermålsdagen uppmärksammas också under Minoritetsveckan som pågår mellan den 21 februari och 1 mars.

Fakta

Internationella Modersmålsdagen
Modersmålsdagen, instiftades 1999 med syftet att påminna om alla människors rätt att fritt tala och skriva sitt modersmål. Dagen firas världen över med olika aktiviteter som konferenser, konserter, seminarier med mera. Det har vuxit fram en ökande medvetenhet om att språk spelar en viktig roll i utveckling, för kulturell mångfald och dialog mellan kulturer, men också för att stärka samarbete, bygga inkluderande kunskapssamhällen och bevara kulturarv.
Unesco