En förening med berättelsen i fokus

Publicerad 2021-03-10

Skelleftebygdens Berättarförening är en ideell kulturförening som är öppen för alla som vill främja och delta i muntligt berättande och som vill verka för inkludering och mångfald.
- Medlemmarna består av människor som är intresserade av muntligt berättande, samt människor som i sin profession arbetar med berättande som konstnärligt uttryck eller använder det som ett verktyg inom många olika sammanhang i samhället, berättar Rose-Marie Lindfors, ordförande i föreningen.

Starten till bildandet av Berättarföreningen började med att Rose-Marie Lindfors fick en fråga från en migrant som sa: "Var kan jag berätta mina berättelser och vem vill lyssna på dem?" I december 2008 bildades föreningen, av personer som var inblandade i berättande på olika sätt, som dessutom hade sina rötter i många olika länder.
- Vi ville skapa möjligheter för det muntliga berättandet att bli en del av Skellefteås kulturliv och vi ville skapa mötesplatser där människor kunde mötas kring det muntliga berättandet och att det kunde göras på många olika språk.

Mångfaldspriset 2011
Under åren har de arbetat brett med mångfaldsperspektiv och har blivit uppmärksammande för detta, bland annat 2011 när de fick Skellefteå kommuns mångfaldspris och 2015 blev de också årets Berättarförening som delas ut av svenska berättarrörelsens paraplyorganisation Berättarnätet Sverige (BNS).
- Vi hade möjligheten att bli en av de kulturföreningar i Sverige som fick projektmedel för att ingå i Kulturrådets satsning "Kreativa Platser" 2016 - 2019 där de kunde ta reda på: Vad händer när människor får berätta sina berättelser? Vad händer när man använder konsten som ett uttrycksmedel? Vad händer när det finns någon som lyssnar?
Projektet genomfördes i Jörn under namnet "Lyssna på oss" och resultatet finns i rapporten. https://indd.adobe.com/view/6f296627-3aa6-4353-a890-66f79070e45d. Det finns också att läsa på deras webbsida: https://www.berattarforeningen.se/lesson/lyssna-pa-oss/ 

Lära sig arrangera Story Sharing Café
I föreningen finns det bland annat möjlighet att lära sig arrangera Story Sharing Café.
- Vi erbjuder möjlighet att delta i kurser för att lära sig mer och tillsammans utveckla sätt att ta tillvara dagens livsberättelser samt de kulturarv vi bär med oss via den folkliga berättartraditionen. Det finns medlemmar som vill skapa berättarföreställningar och testar nya sätt att berätta på. Vi har också medlemmar som är intresserade av det litterära berättandet, poesi med mera, förklarar hon
De har en öppenhet inför vad dagens berättande behöver. Föreningen har alltså ett eget skapande men är också en arrangerande förening.

Ställde in under coronatiden
Under coronatiden har deras publika arrangemang ställts in. De har använt tiden till att stanna upp och titta på vilken roll de har som kulturförening i Skelleftebygden i dag och planera för framtiden.
- Vi har också använt tiden till att utbilda oss via alla de digitala inspirationskurser som finns.
De planerar för att under året kunna erbjuda Story Sharing Café. Det kan bli både digitala och live beroende på hur virusspridningen blir.
- Vi kommer också att satsa på interna utbildningar för att kunna erbjuda nya program under höstens Berättarfestival. Vi är öppna för nya samarbeten och framtiden blir en spännande tid att befinna sig i. Vi är i en förändringsprocess där vi både söker våra rötter och bygger vingar att flyga med, säger Rose-Marie Lindfors.

Berättarkalender på Vintergatan
Ett av det mest speciella som de gjort under Rose-Marie Lindfors tid i föreningen är den tiden då de bjöd på en berättarkalender varje dag klockan 12.00 inne på Vintergatan.
- Vi hade en scen, en mikrofon, två högtalare och en ny berättare och berättelse varje dag under december månad. Där blandade vi amatörer och professionella, unga, gamla, härifrån och därifrån, avslutar hon.

Fakta
Skellefteåbygdens Berättarförening

- Arrangerar offentliga Berättarprogram - Story Sharing Cafe där alla kan delta och bidra med sina berättelser.
- Bidrar med innehåll i den årliga Berättarfestivalen
- Bidrar med två program i Berättarvandringar som Skellefteå kommun anordnar varje sommar.
- Samverkar med Biblioteken och folkbildningen.
- Har ett nära samarbete med Nordiskt Berättarcentrum
- Är medlemmar i det europeiska berättarnätverket FEST https://fest-network.eu/
- Finns med som partner under Vintersimmet där de är jury i Vakpoesi-tävlingen.
- Samverkar med andra berättarföreningar i regionen, även bland de nordiska.

Facebook: Skellefteå Berättarförening
Webbsida:  https://www.berattarforeningen.se/