Copy-Kajaker på Skellefteälv-Ulrika Rönnlund.jpg

Skellefteå älv

Njut av naturens förvandling, en färd från skogslandskap till stad

Med denna guide vill vi ge dig, Skellefteälvens gäst, en beskrivning av älven och dess olika sträckor. Här nedan finner du rekommenderade paddlingsturer, välj tur efter svårighet, längd eller sevärdheter. Till höger hittar du en beskrivning av de olika forsklasserna som nämns i guiderna och ovanför bilden finns kartor.

Renström - Båtforsens kraftstation (pdf, nytt fönster)
Renström ligger ca 2 mil väster om Boliden. Denna paddling är en trevlig tur genom Västerbottniskt skogs- och älvslandskap. Längst älven finner du flera fina rastplatser och små stränder. Det finns möjlighet att titta på gamla fångstgropar och platser där tjära har framställts.

Finnforsfallets kraftstation - Granforsens kraftstation (pdf, nytt fönster) 
Innan du sjösätter kanoten passa på att besöka Finnfors kraftverksmuseum vilket erbjuder en intressant inblick i vattenkraftverkens historia. Du som vill ha lite äventyr kan bege dig på en tur in i skogen till Finnforsrövarnas grotta. Paddelturen startar vid en trevlig rastplats och tar dig vidare till Granfors där du kan fylla vatten i kallkällor. 

Mobacken – Bergsbydammen (pdf, nytt fönster)
Detta är en trevlig tur genom landsbygd och stad som bjuder på många intressanta rastplatser beroende på intresse. Lägg i kanoten vid Mobackendammen och färdas genom lummig miljö. Varför inte lägga till vid Rovön för en picknick innan du glider vidare under Lejonströmsbron? På kyrkholmen kan du lägga till för att äta nygräddade våfflor innan du paddlar vidare in mot staden. Stanna till för att sola i bryggeribacken eller glid vidare ner mot Manhemskajen. Här går det att lägga till och vandra upp till Ainas café för en god glass. Färden fortsätter i vacker natur innan du når Bergsbydammen. 

Bergsbydammen – Kanotudden (pdf, nytt fönster)
Sträckan är en trevlig dagstur eller som fortsättning på sträckan Mobacken – Bergsbyn.  Under sommarnätterna kan du möta laxfiskarna som drar not på gammalt vis och på dagarna kan du möta älvssnabben, en turbåt som utgår från café kajutan och båtmuseet. Vid kanotudden finns det möjlighet att köpa fika i det lilla kaféet och för den som har en volleyboll i packningen finns det här möjlighet för en match. 

Småälvarna/ Innerviksfjärden (pdf, nytt fönster)
Denna tur erbjuder dig att sätta i och ta upp kanoten på samma plats. Antingen startar du vid Stackgrönnan (södra sidan) eller Gunsen (norra sidan). Du paddlar genom en smal och lummig kanal, längst turen finns rastkoja för den som vill gå i land och ta en fikapaus. Innerviksfjärden är ett naturreservat på 1530 ha. Här finns gott om fåglar, 190 fågelarter har noterats varav ett åttital är häckfåglar, så glöm inte kikaren. 

Mer att läsa om Skellefteälven
Skellefteälven är kommunens största älv och sedan 1908 har den på flera håll byggts ut för elkraftproduktion. Älvens källflöde startar uppe vid norska gränsen nordväst om Vuoggatjålme sedan rinner älven 440 km innan den möter havet i Bottenviken. Vid älvens början erbjuder naturen skogslandskap och spår från malmbrytning. Allteftersom förändras skogslandskapet till landsbygd och tillslut stad.

Kontakt

Ansvarig nämnd: Kommunstyrelsen
Informationen granskades: 2016-04-28