kultur

Dansväxthuset

Skellefteå har en tradition och en stark dansverksamhet samt ett stort intresse för dansutövning. Här finns också många ambitiösa ungdomar som vill satsa hårt på dansen.

Sedan hösten 2006 ges Dansväxthuset ungdomar i Skellefteå en möjlighet att utveckla sitt dansintresse på hemmaplan. Dansväxthuset drivs av Skellefteå Kultur med medel från Skellefteå kommun. Varje år arbetar ungdomarna fram en föreställning med hjälp av en etablerad koreograf, danspedagog och professionell teknisk personal.

Aktuellt

Under hösten 2015 har CeliDance kompani arbetat med Dansväxthuset. Ett koreografiskt stycke "En värld" har visats under Dans i Novembermörkret föreställningar 14  och 15 november.

För koreografi stod CeliDance dansare Amanda Lidholm & Robert ”Rawburt” Söderström.

Utgångspunkt i verket är ”Ja, men man mår ju dåligt när man ser fattigdom”. Istället för att försöka förstå och se vad  vi kan göra för att hjälpa till, fokuserar vi istället ofta på att känna rädsla. I det här stycket vill vi ta upp konflikten och rädslan som uppstår när människan måste spräcka sin bubbla av trygghet för en världsbild som inte stämmer överens med en perfekt värld. ”Rädslan är farligare än det vi faktiskt är rädda för".

Dansväxthuset har medverkat i dansfestival i Arkhangelsk, Ryssland och framfört stycket "En värld" 30 och 31 januari 2016.

 

Dansväxthuset bedrivs av Skellefteå Dans & Balettförening under vårtermin 2016.

 

Dansföreställningar 2007 - 2014

Våren 2007 "Puzzle me" - en dans och musikföreställning med koreografi av Anna Källblad och till livemusik av Soak the Sin.

Våren 2008 "What´s left?" - en dans- och musikföreställning med koreografi av Fabrice Lambert och till livemusik av Mikael Sandström.

Våren 2009 "Niagara - en dokumentation över romantiken" - en dansföreställning av Petter Jacobsson och Thomas Caley/Scentrifug med musik av Mattias Petersson.

Våren 2010 "Dans möter kör" - ett kör/dansprojekt med koreograf Linda Forsman och Skellefteås ungdomskör Espri.

Hösten 2011 "Just before" - en dansföreställning med koreografi av Claire Parsons och i samarbete med John Bauergymnasiet.

Hösten 2012 "Entropy" - en dansföreställning skapat av två finska koreografer Isto Turpeinen och Jarkko Mandelin tillsammans med ungdomar från Dansväxthuset och Pyhäsalmen Tanssi Ry.

Våren 2013 "Motion picture" - en performance föreställning skapat av koreograf Lisa Östberg tillsammans med dansare från Dansväxthuset för Berättarfestivalen.

Sommaren 2013 "Gruppen och jag" - en dansföreställning med koreografi av Carl Olof Berg.

Hösten 2013 "TEASING #1! " - en föreställning med koreografi av Laure Bonicel.

Våren 2014 "utsikt" - ett dansstycke skapat av Skellefteåbaserat danskompani AKDANS - Kajza Rauhala och Anna Westergren.

Hösten 2014 "Små staden" - en dansant stadsvandring skapat i samarbete med danskollektiv Nomodaco - Northern Movement Dance Company.

Hösten 2014 "Shelter" - en dansföreställning med koreografi av Kari Hoaas.

Våren 2015 "Petrozavodsk möter Skellefteå" - ett kör och dansprojekt i samarbete med kören "RöstRätt"

Hösten 2015 "En värld" - ett dansstycke skapat av dansare från Skellefteåbaserat danskompani CeliDance Amanda Lidholm & Robert ”Rawburt” Söderström.

 

Dansgrupper i Skellefteå AKDANS CeliDance Zoloz - dans och hälsa
Ansvarig nämnd: Kulturnämnden
Informationen granskades: 2017-02-13