En kropp på en tavla

Meijersamlingen

Stängt t.o.m. 9 augusti med anledning av Coronasmittan.
Meijersamlingen är en donation till Skellefteå kommun av konstnären Sture Meijer född 1931 och verksam i Kåge.

Bild: Före åskan, Gouach, 2000, beskuren

Konstsamlingen visar verk från tidigt 1950-tal fram till idag och den innehåller oljemålningar, gouacher, teckningar, collage, skulptur och grafik. Meijersamlingen, som uppgår till ca 200 verk, är inte statisk utan hängs om med jämna mellanrum och visar en konstnärs utveckling och verksamhet under ett helt liv. Trots föränderlighet i teman, teknik och motiv visar tidslinjen en röd tråd genom Sture Meijers konstnärskap. Genomgående i hans måleri är att bemästra det måleriska och att utveckla färgens lyskraft, oftast med människan i centrum.

"När jag första gången såg Sture Meijers måleri sökte jag efter den dolda ordningen, geometrin. Det var 1950-tal och de algebraiska och geometriska symbolerna var av stor betydelse.
   Av detta som jag sökte fann jag ingenting. Och jag var förvirrad av min gripenhet, jag förstod inte varför dessa bilder drabbade mig som om de varit dikter av Rilke eller Ekelöf.
   Nu tror jag att jag begriper bättre. Men orden är svåra att finna. Möjligen så här:
   Sture Meijer har funnit en färgernas geometri, ett uppriktighetens mönster hos gestalter och figurer långt bortom Euklides och matematiken.
   Där finns något som jag nu, två konstnärsliv senare –Stures och mitt – nästan med smärta känner igen. En tillvaro där axiomen inte finns, ja där det är en plikt att förneka dem.
   Men jag har som sagt inga ord för fenomenet."

Torgny Lindgren

 

 

Aktuellt
Ny utställning i maj 2020

 

Ansvarig nämnd: Kulturnämnden
Informationen granskades: 2020-06-02