För dig som är 70 år eller äldre

Du vet kanske redan att personer som är 70 år och äldre ska försöka begränsa sina sociala kontakter för att skydda sig mot coronaviruset. Det gör att många riskerar att känna sig isolerade och ensamma. Digitala tjänster kan vara ett sätt att minska den känslan. Genom en dator, läsplatta eller smart mobil kan vi hjälpa anhöriga att hålla kontakt med nära och kära och sysselsätta sig med intressanta saker. Det finns också olika möjligheter att få hjälp att handla mat.

Få hjälp att handla

Det finns olika sätt att få hjälp med hemleverans av mat och dagligvaror. Här kan du se butiker som äldre kan ringa till för att få hjälp att handla. 

Det finns också butiker som kör hem varor du handlat online.

Röda korset i Skellefteå har även startat ett samarbete med frivilliggruppen Volontärpatrullen. Äldre personer som behöver hjälp med hemleverans av mat och dagligvaror kan ringa Röda Korsets samordningstelefon 073-82 57 112.

Behöver du någon att prata med?

Att få dela sina tankar med någon kan göra skillnad. Svenska kyrkan har ett nummer dit du kan ringa för att få prata en stund.

Präst eller diakon svarar måndag till fredag, mellan klockan 8.00 och 17.00 på telefonnummer 0910-70 84 22

Håll kontakten

Det finns många appar som gör det möjligt att ha videosamtal, då den som sitter isolerad hemma både får se och prata med sina nära och kära. Ett sådant videosamtal kan betyda mycket. Olika sociala medier gör det också möjligt att följ med i vad vänner och familj gör.

Hitta på något roligt eller intressant

Genom bibliotekens e-tjänster går det att låna e-böcker, ljudböcker och e-musik, strömma film, läsa dagstidningar och söka i databaser. Läs mer om hur det går till.

Du kanske själv har andra tips på appar som kan hjälpa din anhöriga att hitta på något roligt och intressant när den behöver vistas mer inomhus, kanske något som håller hjärnan och kroppen i form – eller varför inte passa på att gå en kurs på nätet?

Stödlista - Psykisk hälsa i kristider

Här hittar du verktyg, stöd och metoder. Råden är anpassade för din målgrupp.  

Gruppsamtal via telefon

Möter du äldre personer som känner sig oroliga eller isolerade med anledning av coronaviruset? De kan i så fall ha nytta av gruppsamtal via telefon.
 
Som en följd av pandemin har många mötesplatser för äldre tvingats ställa in sina aktiviteter, och samtalsgrupper där vi pratar om livet är tillfälligt vilande. Detta, tillsammans med oron för covid19,  kan få stora konsekvenser för den psykiska hälsan i och med oro och isolering.
För att motverka detta startar Hjärnkoll därför gruppsamtal på telefon, där äldre får möjlighet att prata om sitt mående med andra i samma situation. Gruppsamtalen består av tre till fem personer från samma ort och leds av Hjärnkolls seniorambassadörer som själva har erfarenhet av oro eller ångest. Genom att hålla grupperna lokala hoppas vi att vi kan bidra till att utöka deltagarnas sociala nätverk.
 
Så här går det till:
1. Mejla senior@hjarnkoll.se för att få förslag på dag och tid för gruppsamtalet.
2. Bjud in tre till fem seniorer (70 år och äldre) som du tror kan må bra av att delta.
3. Skicka deras namn och telefonnummer till oss så ringer samtalsledaren upp när det är dags.
Gruppen hörs en gång i veckan i fyra veckor, och varje samtal är cirka 60 minuter långt. Samtalsledaren har utbildats för att säkerställa att samtalet avslutas i positiv anda. Gruppsamtalen är gratis.

Vill du veta mer?
Hör av dig till mig, projektledare Marie Milling, på senior@hjarnkoll.se eller 070-745 96 17, eller läs mer om seniorambassadörerna på www.hjarnkoll.se/senior.

Ansvarig nämnd: Kommunstyrelsen
Informationen granskades: 2021-03-18