Feministisk vecka

Feministisk vecka 6-14 mars 2021 - Digitalt

I år kör vi den Feministiska veckan digitalt. Obs! Förhandsanmälan krävs eventuellt till några evenemang.

Under veckan sätter vi tillsammans fingret på olika feministiska frågor och lyfter fram starka, motiverande och intressanta människor. Välkommen till en vecka fylld med spännande programpunkter.

Feministisk vecka är ett initiativ mellan Västerbottensteatern, Skellefteå kommun och Museum Anna Nordlander - i anslutning till Internationella kvinnodagen den 8e mars.

Covid-19. Här nedan kommer årets program sakta men säkert att växa fram. Viktigt att notera är de förändringar som snabbt kan komma med anledning av den pågående pandemin så håll dig informerad. Förhandsanmälan krävs.

Veckans program

 

MAN på Feministisk vecka
6.3 - 14.3

Plats: Skelleftamuseum/MAN på Feministisk vecka

I samband med Feministisk vecka i Skellefteå visar MAN två konstnärliga presentationer. Irina Laaja och Jessika Bjöhrn är två konstnärer som med olika uttryck skildrar ett feministiskt perspektiv.

Irina Laaja
Med utgångspunkt i kroppsdelar som Irina Laaja upplever som laddade har hon inför Feministisk vecka producerat tre skulpturer – “Headstand”, “There between butterfly and seated forward bend” och “Bird of paradise”. Tillsammans utgör de verket “Positions”.

Jessika Björhn
På Feministisk vecka passar Jessika Björhn på att ge en blinkning till Stina Wollters Sara Danius-skulptur ”Evigt stolt i eget ljus”, genom att synliggöra strukturer i verket ”MAN/SARA WAS HERE”.

 

LÄSNING UR FRIHET, JÄMLIKHET OCH NALTA TRO
Tisdag 9 mars kl. 14:00
Längd: 30 minuter

Plats: Västerbottensteaterns Facebook: https://sv-se.facebook.com/vasterbottensteatern 

Sonja Lindblom, Gunnar Eklund och Mattias Kågström läser och gestaltar utdrag från Västerbottensteaterns nyskrivna föreställning ”Frihet, jämlikhet och nalta tro” som går till premiär senare i år.

Vid detta specifika tillfälle lyfts nyskrivna berättelser om tre starka kvinnor som gjort skillnad i historien. Maja-Lisa Söderlund som under 1800-talets tidiga väckelserörelse trotsade regeln att endast präster fick tolka Bibeln, Josefina Landström, den kvinnliga stuvaren som i början av 1900-talet arbetade hårt för sin egen försörjning, men istället blev anklagad att bedriva hor, samt Frigga Karlsson vars skarpa tunga häcklade alla motståndare till kvinnlig rösträtt.

Teaterns dramaturg Tora von Platen introducerar och avslutar läsningen.

Arr: Västerbottensteatern

 

ETT TRANSFEMINISTISKT MANIFEST - Frilansjournalisten och litteraturkritikern Maria Ramnehill
Torsdag 11/3 kl. 18.30
Plats:
Digital föreläsning.
Anmälan: via Simplesignup  Ett transfeministiskt manifest

Digital föreläsning med frilansjournalisten och litteraturkritikern Maria Ramnehill, författare till boken Ett transfeministiskt manifest. Boken har kallats för en ”uppgörelse med föraktet för transkvinnor” och med utgångspunkt i den berättar hon om livet som transtjej.

Livet som transtjej i det här samhället är i bästa fall att vara ett skämt. Du kan räkna med att bli ifrågasatt av vården och rättsväsendet och trakasserad av snubbgäng. I värsta fall blir du misshandlad och våldtagen. Samtidigt skildras du i populärkulturen som sjuk eller som en bedragare. En sak är säker: du betraktas aldrig som en riktig kvinna.

Arr: Skellefteå kommun/Stadsbiblioteket

  

Ansvarig nämnd: Kommunstyrelsen
Informationen granskades: 2021-02-23