Ungdom som fiskar

Ungdomsfiskekortet - Skellefteå

Nu kan du som är under 16 år upptäcka fiske i hundratals fiskevatten inom Skellefteå kommun. Det är helt gratis! Det här är möjligt tack vare ett samarbete med lokala fiskevårdsområdesföreningar. Med Ungdomsfiskekortet - Skellefteå får du fiska inom de femton fiskevårdsområden (förkortas Fvo) som anslutit sig. Tänk på att de lokala fiskereglerna gäller.

Fiske - så mycket mer än bara fångsten!

Fiske handlar om naturupplevelse, avkoppling och spänning i att försöka överlista fisken för att fånga den.

Att fånga fisk kan alla lära sig. Men för att bli en riktigt duktig fiskare behöver du lära dig hur fisken beter sig och vad som gör att den hugger på ditt bete. Därför kan det vara bra att veta var i sjön, älven eller havet de trivs. Dina chanser att fånga den fisk du vill ökar såklart om du fiskar på en bra plats vid rätt tillfälle.

Här på Skellefteå kommuns hemsida finns mycket information om fiske inom hela kommunen. Förutom information och länkar till de olika fiskevårdsområden som finns inom kommunen hittar du även lokala fiskeguider med tips på bra platser att fiska på.

Lös Ungdomsfiskekortet, läs våra tips och surfa runt på de olika fiskevårdsföreningarnas hemsidor. Sedan är det bara att ge dig ut på fisketur!

Med Ungdomsfiskekortet får du fiska inom:

Avaberg-Holmsund Fvo
Bureälvens Övre Fvo
Bureälvens Nedre Fvo
Kalvträsk Fvo
Klintforsåns Nedre Fvo
Klintforsåns Övre Fvo
Krångfors Fvo
Kvistforsens Fvo
Kågeälvens Övre Fvo
Lossmenträskets Fvo
Långselets Fvo
Risliden-Barliden Fvo
Skellefteå södra Fvo
Stora Bygdeträskets Fvo
Tåmeådalens Fvo
Ullbergsträskets Fvo
Åbyälvens Nedre Fvo

UNDANTAG: Observera att Ungdomsfiskekortet INTE ger tillgång till fiske i några av de vatten där föreningarna sätter ut fisk. Det är vatten och fiske som även kallas för Put & take.


Klicka här för att ladda ner broschyren för Ungdomsfiskekortet

Bilaga till ungdomsfiskekortet


Viktigt att följa fiskereglerna

Fiskeregler är till för att skydda våra fiskbestånd för att det inte ska fiskas upp för mycket fisk. En bra sak att tänka på är att fiskereglerna kan variera mellan olika vatten. Det finns både nationella fiskeregler och lokala fiskeregler för olika fiskevårdsområden. Kom ihåg att det är ditt eget ansvar att ta reda på vilka regler som gäller innan du börjar fiska. Visa alltid upp ditt fiskekort vid förfrågan.

Så löser du Ungdomsfiskekortet

Du kan lösa Ungdomsfiskekortet helt kostnadsfritt på Skellefteå Turistcenter, som ligger vid gågatan i anslutning till torget i Skellefteå.

Vill du hellre lösa fiskekortet i din telefon eller på internet kan du göra det via:

iFiske: www.ifiske.se/
eller
Fiskekort.se: https://www.fiskekort.se/Skelleftea/ungdomsfiskekort/

Observera att servicekostnader kan tillkomma från dessa tjänsteleverantörer.

Förtydliganden

Ungdomsfiskekortet är giltigt fram till nästkommande årsskifte. Kortet fortsätter att gälla under hela giltighetstiden även om köparen fyller 16 år under denna period.

Allt fiske sker under målsmans ansvar. Den fiskande ska kunna uppvisa fiskekort vid fisketillsyn. Identifiering kommer ske med hjälp av registrerat telefonnummer till köparen och målsman. Lokala fiskeregler gäller. Den fiskande ansvarar för att ta reda på reglerna där denne ska fiska och följa dessa. Vid överträdelser av fiskeregler kontaktas målsman och fiskekortet kan komma att återkallas.

Interaktiv karta hittar du nedan

Öppettider

Ansvarig nämnd: Fritidsnämnden
Informationen granskades: 2020-06-02