Estetiska programmet

Högskoleförberedande

Estetiska programmet erbjuder en utbildning som är högskoleförberedande och har samma bredd som exempelvis samhällsprogrammet.

Här övar du upp kreativa förmågor och kunskaper som kommer att efterfrågas i framtidens yrkesliv såsom kulturvetenskap, historia, språk, teknikutveckling och kommunikation.

På programmet arbetar vi med entreprenöriellt lärande, ofta i samarbete med externa aktörer. Centralt för utbildningen är att arbeta med utåtriktade projekt och att kunna kommunicera tankar och idéer.

Estetiska programmet är ett program där du har möjlighet att maxa din högskolebehörighet genom smarta val.

Framtiden

Efter utbildningen blir du behörig att söka dig till högre studier samt yrken inom spelutveckling och grafik, industridesign och arkitektur, musik och musikproduktion, koreografi och dans, teaterproduktion eller regi.

Du kan också läsa vidare till exempelvis lärare, jurist, polis och socionom. På estetiska programmet får du breda kunskaper som är till stor nytta vad du än väljer att göra i livet.

 

.

Dessa inriktningar erbjuds att söka direkt till åk1:

Bild och formgivning, sökkod: ESBIL

… är till för dig som är intresserad av  två- och tredimensionellt bildskapande. Utbildningen ger dig en bred bas inom olika typer av måleri, digitalt foto, skulptur och datagrafik. Du får öva upp ditt kreativa tänkande och förmågan att se och förstå andras bilder. Under utbildningen får du också möjlighet att fördjupa dig inom något eller några favoritområden.

Dans, sökkod: ESDAN

… passar dig som tycker om att dansa och vill fördjupa dina kunskaper i olika dansstilar och genrer. Under utbildningen får du träna dansteknik, lära dig att skapa egen dans och scenisk verksamhet inför publik. Du får möjlighet att inrikta dig i en dansstil som passar dig och utveckla din förmåga att gestalta, uppleva och kommunicera med dans.

Estetik och media, sökkod: ESEST

… riktar sig till dig som vill kommunicera med andra genom att uttrycka dig i film/TV, foto och grafisk form. Du kommer att få lära dig att arbeta med och förstå hur digitala medier fungerar och hur de ska utformas. Stor vikt läggs vid berättandet och du får också möjlighet att fokusera på någon av de digitala tekniker som du känner mest för.

Musik, sökkod: ESMUS

…är inriktningen för dig som tycker om musik och som vill spela och sjunga. Du får lära dig hur man skapar musik både teoretiskt och praktiskt . Du tränas också i att uppleva och förstå olika typer av musik från olika tider och genrer. Under utbildningen utvecklar du ditt eget musikutövande och får fördjupa dig i något instrument och något musikområde.

Teater, sökkod: ESTEA

…ska du söka om du tycker om att stå på scen, spela teater och dramatisera. Du kommer att få lära dig och utveckla tekniker för att gestalta karaktärer och kommunicera med publik. Utbildningen tränar dig i att tolka både klassiska och moderna teaterföreställningar ur olika perspektiv. Du ges också möjlighet att fördjupa dig i något specialintresse inom teaterns uttrycksområden


 

Kontakt