Bygg och anläggningsprogrammet
Bygg och anläggning är valet för dig som vill arbeta med händerna, och gillar att jobba fritt och konstruktivt. Chansen är stor att du får en anställning direkt efter gymnasiet.
Kunskaperna du får på bygg- och anläggningsprogrammet är eftertraktade. Yrken som exempelvis anläggningsförare, betongarbetare, träarbetare eller murare väntar på dig.
Efter gymnasiet fullföljer du din lärlingstid på det företag som anställer dig. Lärlingstiden är 36 månader och påbörjas efter examen från programmet.
Inriktningar
Du som söker till bygg- och anläggningsprogrammet söker direkt till någon av inriktningarna Husbyggnad eller Anläggningsfordon redan till årskurs ett.
Anläggningsfordon.
Du lär dig att köra nya Caterpillarfordon som används vid bygg- och anläggningsarbeten, till exempel grävmaskin och lastmaskin. Du får både tekniska kunskaper och kunskaper om maskinernas speciella användningsområde. Dessutom får du kunskap om markarbeten, trafiksäkerhet och miljöpåverkan.
Utbildningen sker i samarbete med Maskinentreprenörerna,
ME.
Exempel på yrken: anläggning, anläggningsmaskinförare.
Sökkod: BAANL
Husbyggnad.
Du får breda kunskaper för ditt framtida yrke. Du jobbar mycket praktiskt, i ökande svårighetsgrad. Utbildningen börjar med friggebodar som du bygger inne på skolan, fortsätter med elevbyggen av småhus och vidare till praktik ute på företag. Inriktningen kan leda till olika yrken. Som betongarbetare har du lärt dig armering och gjutning av olika konstruktioner. Blir du träarbetare har du med dig kunskaper om att bygga formar och stommar. Som murare har du lärt dig att mura fasader, putsa och sätta kakel. Inriktningen finns på Anderstorpsgymnasiet.
Exempel på yrken: betongarbetare, murare, träarbetare.
Sökkod: BAHUS
Husbyggnad, även som lärlingsutbildning.
Till lärling söker du direkt till årskurs 1. Du gör inget inriktningsval till årskurs 2.
Sökkod: BAHUS0L
Läs mer om gymnasial lärlingsutbildning
För dig som vill läsa vidare efter gymnasiet läs på sidan
"Viktigt att veta".