Bygg och anläggningsprogrammet

Handfast skaparkraft på Bygg och anläggningsprogrammet.

För dig som vill arbeta med händerna, arbeta fritt och konstruktivt. Du får ett yrke med goda möjligheter till anställning direkt efter gymnasiet. Väljer du Byggprogrammet kommer du att bli väl förberedd för det yrke du valt. Efter gymnasiet ser det företag som anställer dig till att du får fullfölja din lärlingstid, vilken är 6800 timmar. Skoltiden är självklart inräknad! 

Framtiden

Bygg och anläggningsprogrammet är till för dig som i framtiden önskar arbeta som Anläggningsförare, Betongarbetare, Träarbetare eller Murare.  Möjligheten till jobb är goda och de kunskaper du får kommer alltid att vara eftertraktade. Dessa båda inriktningar har ett gemensamt första år.


För dig som vill läsa vidare efter gymnasiet läs på sidan "Viktigt att veta".

 

Elever som söker till Bygg- och anläggningsprogrammet söker direkt till någon av inriktningarna Husbyggnad eller Anläggningsfordon redan till årskurs ett. Inriktningarna finns på Anderstorpsgymnasiet respektive Anderstorpsgymnasiet Hammarängen.

 

Anläggningsfordon, Sökkod: BAANL

Du får lära dig köra fordon som används vid byggen och anläggningsarbeten. Du får kunskap om markarbeten och trafikkunskap. Du utbildar dig till anläggningsförare och får lära dig hantera till exempel grävmaskin och lastmaskin. Det gäller både tekniska kunskaper och kunskaper om maskinernas speciella användningsområde. Du ska också kunna trafiksäkerhet och miljöpåverkan.

Yrkesutgång:
Anläggningsmaskinförare

Anläggning 

Husbyggnad, Sökkod: BAHUS

I inriktningen får du breda kunskaper för ett framtida yrke. Du jobbar mycket praktiskt. I ökande svårighetsgrad, från friggebodar som du bygger inne på skolan till elevbyggen av småhus och till praktik ute på företag. Inriktningen kan leda till olika yrkesutgångar som t.ex. betongarbetare där du lär dig om armering och gjutning av olika konstruktioner, träarbetare som kan innebära att du lär dig att bygga formar och stommar eller murare där du lär dig att mura fasader, putsa och sätta kakel.
Yrkesutgångar:
Betongarbetare
Murare (Film av AF: Att vara murare )
Träarbetare (Film av AF: Byggnadsarbetare )

 

Lärling 

Inriktningar, Lärling

Måleri - endast som lärling, sökkod: BAMALOL

Här utbildas du i ny- och ommålning av invändiga och utvändiga ytor, uppsättning av olika väggbeklädnadsmaterial och i färgens estetiska och skyddande värden. Inriktningen är en lärlingsutbildning. Det innebär att hälften av utbildningen utförs på företag som arbetsplatsförlagd utbildning.
Till Måleri lärling söker du direkt till åk1. Där gör du inget inriktningsval till åk2.
Film av AF: Att vara målare

Läs mer om gymnasial lärlingsutbildning

Måleri 

 

Måleri, endast som lärlings-utbildning
Här utbildas du i ny- och ommålning av invändiga och utvändiga ytor, uppsättning av olika väggbeklädnadsmaterial och i färgens estetiska och skyddande värden. Inriktningen är en lärlingsutbildning. Det innebär att hälften av utbildningen utförs på företag som arbetsplatsförlagd utbildning.


Husbyggnad, även som lärling


Till lärling söker du direkt till åk1. Där gör du inget inriktningsval till åk2.

Läs mer om gymnasial lärlingsutbildning

 

Idrott på gymnasiet

Bygg- och anläggningsprogrammet inriktning husbyggnad är ett av de program som du kan kombinera med nationellt godkänd idrottsutbildning (NIU) och lokal idrottsutbildning (LIU). Läs mer om NIU och LIU på sidan idrott på gymnasiet.

Kontakt