Fordons- och transportprogrammet

Goda framtidsutsikter på Sveriges bästa fordonsprogram!

Fordons- och transportprogrammet är ett program som ger dig, tjej eller kille, en yrkesutbildning på Sveriges bästa fordonsprogram. Det kan vi säga eftersom Svenskt näringsliv i sin jämförelse av svenska gymnasieprogram utsåg vårt fordons- och transportprogram till landets bästa, något vi är mycket stolta över!

Arbetsplatsförlagt lärande, APL, är en viktig del av utbildningen och betyder att du får använda och utveckla dina kunskaper i praktiken på ett företag. Det ger dig dessutom kunskap om hur det är att driva ett företag. Eftersom Anderstorpsskolan har mycket goda kontakter med fordonsbranschen kan vi erbjuda dig kvalificerade praktikplatser.
Om du har astma eller är allergisk mot olika lösningsmedel eller oljor kan det bli svårt att gå vissa inriktningar. Du bör inte heller ha problem med rygg eller knän. Kontakta skolsköterskan eller studievägledaren om du vill veta mer.

Fordons- och transportprogrammet rymmer fyra inriktningar som var och en leder till ett flertal olika yrken.

 

Se filmer om motorbranchen (extern webb, nytt fönster)

Framtiden

I transportbranschen är välutbildat yrkesfolk ständigt eftertraktat och branschen kännetecknas av snabb teknisk utveckling. Kvalitetskraven blir allt högre och data och elektronik spelar en allt större roll i fordonen. En utbildning på Sveriges bästa fordons- och transportprogram ger dig de praktiska och teoretiska kunskaper du behöver för att gå direkt ut i arbetslivet eller läsa vidare på yrkeshögskola efter gymnasiet.

För dig som vill läsa vidare efter gymnasiet läs på sidan "Viktigt att veta".


Inriktningar Fordons- och transportprogrammet

 

Inriktningarna Personbil och Lastbil och mobila maskiner läser första året gemensamt och till år två görs inriktningsval. Eftersom antalet platser på varje inriktning är begränsat är det betygen från årskurs 1 som avgör vem som får platsen i händelse av konkurrens om platserna. Inriktningarna finns på Anderstorpsgymnasiet.

Elever som söker inriktningen Transport gör det direkt till årskurs ett. Den inriktningen ges på Anderstorpsgymnasiet Hammarängen.

 

Personbil, Sökkod: FT

Vänder sig till dig som vill arbeta med reparation och service av lätta fordon, allt från personbilar till fyrhjulingar och bårmotorer. Du lär dig grunderna för att arbeta med personbilar och lätta transportfordon. I utbildningen ingår även arbetsplatsförlagt lärande hos några av våra samarbetspartners i branschen.

Yrkesutgångar:
Personbilsmekaniker

 

 

Lastbil och mobila maskiner, Sökkod: FT

Vänder sig till dig som vill arbeta med reparation och service av tunga fordon och mobila maskiner. Inriktningen kan leda till arbete som lastbils- eller maskinmekaniker. Du specialiserar dig på tunga fordon och mobila maskiner som till exempel grävmaskiner och hjullastare.  I utbildningen ingår även arbetsplatsförlagt lärande.

Utbildningen sker i samarbete med Maskinleverantörerna QMT (extern webbplats, nytt fönster)
Yrkesutgångar:
Lastbilsmekaniker
Maskinmekaniker
Bergmaskinmekaniker

 

Transport, Sökkod: FTTRA

Vänder sig till dig som vill arbeta inom trafikkunskap, transportsystem och logistik. Du får bland annat möjlighet att ta körkortsbehörighet för personbil och lastbil med släp. Inriktningen kan leda till arbete som yrkesförare. Du lär dig grunderna för att arbeta med godshantering och att yrkesmässigt köra fordon av olika slag.  I utbildningen ingår även arbetsplatsförlagt lärande.

Broschyr från "Förare på väg" (öppnas i nytt fönster)
Yrkesutgångar:
Lastbilsförare

 

Lärling 

Inriktningar, Lärling

Karosseri och lackering endast som lärling, Sökkod: FTKAROL

För dig som vill arbeta med fordonslackering och diagnostik och reparation av karosserier är det här en passande inriktning. Du får grundläggande kunskap om karossens form och funktion för att kunna reparera och ge service på karosser och karosseridetaljer. I utbildningen ingår även arbetsplatsförlagt lärande där du får vara ute på olika företag och omsätta dina kunskaper i praktik.

Yrkesutgångar:
Billackerare
Bilskadereparatör


 Personbil- och lastbilsinriktning, även som lärling

 Till lärling söker du direkt till åk1. Där gör du inget inriktningsval till åk2.

Läs mer om gymnasial lärlingsutbildning


 

 

Arbetsmiljöverkets direktiv inför val till yrkesprogram

Om du har astma eller är allergisk mot olika lösningsmedel eller oljor kan det bli svårt att gå vissa inriktningar. Du bör inte heller ha problem med rygg eller knän. Kontakta skolsköterskan eller studievägledaren om du har dessa problem och vill veta mer.

Motorbranschen 

Kontakt