Hantverksprogrammet

Är du kreativ, självständig och vill arbeta praktiskt i ett hantverksyrke? Då kanske hantverksprogrammet är rätt för dig!

Programmet vänder sig till dig som har en praktisk begåvning och vill gå en kreativ utbildning. Du vill lära dig yrket från grunden. Under minst halva tiden går du som lärling på ett eller flera företag och får lära dig att planera och skapa från idé till färdig produkt. Som hantverkslärling bör du ha en egen drivkraft, vara nyfiken, ha struktur och vara lätt att samarbeta med.  Du tillhör en klass som du läser de gymnasiegemensammaämnena med.

Du får lära dig att genomföra vanligt förekommande arbetsuppgifter. Du får planera med skiss eller ritning, välja och hantera verktyg och tekniker, genomföra och redovisa arbetet samt utvärdera ditt arbete. På hantverksprogrammet är det centralt att man får öva sin förmåga att lösa problem.

Entreprenörskap och service är viktiga inslag i utbildningen oavsett om du i framtiden startar eget företag eller arbetar som anställd. Du får lära dig att använda yrkets fackspråk och kommunicera med kunder, uppdragsgivare och leverantörer.

Inom alla hantverksyrken är teknisk skicklighet, kvalitet och design viktigt. Därför får du möjlighet att öva hantverksyrkets alla olika moment och förstå yrkets hantverkstraditioner och utvecklingsmöjligheter.

I din utbildning får du också förståelse för hantverkarens viktiga roll i samhället och lära dig vilka konsekvenser dina val av material och metoder får för människor och miljö. Du får också lära dig att arbeta i enlighet med arbetsmiljölagar och föreskrifter.

Framtid

Utbildningen leder till yrkesexamen. Inom programmet finns möjlighet att välja kurser som ger grundläggande högskolebehörighet.
I ett hantverksyrke arbetar du ofta med ditt intresse! Hantverkare kan med erfarenhet och specifika yrkeskunskaper bli väl anlitade. Arbetsmöjligheterna inom yrket beror på yrkeskunnandet men även på förmågan att kunna sälja sina produkter och tjänster. Inom många hantverksyrken finns det möjlighet att avlägga gesällprov och med tiden ta mästarbrev.

 

 

 

Inriktningar

Hantverksprogrammet har många olika yrkesutgångar och flera inriktningar. Det är skolan som väljer vilka inriktningar som ges.
Du kan bli t ex florist, hovslagare eller utbilda dig för att arbeta med textil och design. Utbildningen ges här som lärlingsutbildning vilket innebär att du får minst halva yrkesutbildningen på en arbetsplats och handleds av en yrkesman på ett företag eller i annan verksamhet.
Inom inriktningen ”övriga hantverk” finns många möjligheter att välja det yrke som just du är intresserad av och som skolan kan profilera sig mot. Alla inriktningar ger kunskaper om och färdigheter i arbetsuppgifter, tekniker och hantering av verktyg samt kunskaper om material som förekommer inom den valda profilen.
I varje inriktning lär man sig om arbetsmiljö och säkerhet för det specifika yrkesområdet.


Florist

Är du konstnärlig och har gröna fingrar? Då kan floristyrket vara något för dig! I Inriktningen florist får du kunskaper om och färdigheter i att använda olika material för att skapa blomsterarrangemang av tekniskt skicklig och estetisk hög kvalitet. Du får lära dig om snittblommor , krukväxter och andra  material som används i branschen. Du får skapa buketter och dekorationer. Inriktningen kan leda till arbete inom floristyrket.

 

Övriga hantverk

Inriktningen övriga hantverk ska ge kunskaper om och färdigheter i arbetsuppgifter, tekniker och hantering av verktyg samt kunskaper om material som förekommer inom en vald profil.

Inom inriktningen är ett stort antal hantverksyrken representerade, till exempel:

  • Urmakare
  • Silver- Guldsmed
  • Skomakare
  • Textil inriktning

Ditt intresse och skolans möjlighet att anordna lärlingsplats styr utbudet av yrkesutgångar här.


Läs mer om gymnasial lärlingsutbildning

 

Öppettider