Hotell- och turismprogrammet

Service och bemötande

Hotell- och turismprogrammet är för dig som vill lära dig ge service och bli duktig på att förstå andra människors önskemål och behov. Du kan utbilda dig mot yrken inom försäljning, konferensverksamhet, reception, turistinformation och guidning, reseplanering och resebyråarbete. Du lär dig att kommunicera med andra människor, marknadsföring, försäljning, och kunna tänka nytt och kreativt. Det gäller att förstå hur till exempel människors ålder, familjesituation och traditioner påverkar deras önskemål och behov av service.

 

Framtiden

Språk är viktigt! I ditt yrke behöver du kunna tala med dina kunder/gäster. Vill du studera vidare är goda språkkunskaper i många fall nödvändiga. Du kan välja att börja jobba direkt efter utbildningen eller läsa vidare på yrkeshögskola.

För dig som vill läsa vidare efter gymnasiet läs på sidan "Viktigt att veta".

Sökkod: HT

Hotell och konferens, med turismfördjupning

I sammarbete med Hotell och turistbranschen i Västerbotten har vi samordnat kurserna från Hotell & konferens och Turism & resor för att skapa ett så bra program för eleverna och branschen som möjligt.

Arbetsuppgifterna på ett hotell eller konferensanläggning är en blandning av kundservice och administrativt arbete.
Du lär dig metoder, redskap och utrustning som används vid frukost- och bufféservering. Som receptionist ska du vara hotellets ansikte mot kunderna och du behöver kunskaper i ekonomi och data. Konferensanläggningar – och
många hotell - anordnar konferenser och möten där du är med och organiserar. Du lär dig även arrangemang av olika event. Utöver det får kunskaper för arbete inom rese eller turistindustrin. Det är idag en bransch som växer
snabbt och där det finns många olika typer av arbeten. Du lär dig olika resmål och resvägar och att söka information. Du ska kunna ta hand om alla typer av resenärer som har olika krav. Du får träning i att informera kunder, både skriftligt och muntligt. Här ingår även att producera informationsmaterial. Du får träna på att guida grupper. Du läser i åk1 moderna språk 100p.

Yrkesutgångar:
Aktiviteter och upplevelser
Guide och reseledare
Konferens- och evenemangsverksamhet
Receptionsarbete

 

Lärling 

Inriktningar, Lärling

Inriktning Turism och resor, endast som lärlingsutbildning

Du lär dig om turistinformation, organisation och planering av resor, aktiviteter och upplevelser, resmål och resvägar samt får träna dig i service, bemötande. Inriktningen ger möjlighet till jobb inom t.ex. aktiviteter och upplevelser, turistinformation, guidning eller bokning och försäljning.
I utbildningen ingår även arbetsplatsförlagt lärande där du får vara ute på olika företag och omsätta dina kunskaper i praktik.

Exempel på yrkesutgångar: Aktiviteter och upplevelser, Guide och reseledare och Turist-
information.


Moderna språk erbjuds inte inom lärlings-utbildning.
 

Inriktning Hotell och konferens, även som lärlingsutbildning

 

Till lärling söker du direkt till åk1. Där gör du inget inriktningsval till åk2.


Läs mer om gymnasial lärlingsutbildning

Kontakt