Industritekniska programmet / T2 College

Det här programmet är en spännande nysatsning på industri- och träteknik. Tillsammans med företag i regionen erbjuder vi en unik utbildning som gör dig attraktiv på arbetsmarknaden, både lokalt och globalt.

En stor del av utbildningen sker på T2 College. Det är både ett hus och ett utbildningskoncept. På T2 College kommer du att få skapa små och stora produkter i olika material. Du jobbar både enskilt och i grupp, med hjälp av ny datorstyrd teknik men också på ett mer hantverksmässigt sätt.

Det är just skapande och utveckling som är utbildningens hjärta och själ.

Skellefteå har världsledande företag inom trä- och industriteknik, och många av de företagen är engagerade i industritekniska programmet/T2 College. Delar av utbildningen i årskurs två och tre sker ute på företag.

Efter gymnasiet är du behörig till yrkeshögskolan men kan också börja jobba direkt om du vill det. Genom dina individuella val har du möjlighet att få högskolebehörighet.

För dig som vill läsa vidare efter gymnasiet, läs på sidan "Viktigt att veta".
 
Sökkod: IN


Inriktningar

Produkt- och maskinteknik. Programmets huvudsakliga inriktning. Du lär dig att använda manuella handmaskiner, som svarv- och fräsmaskiner, men också större produktionsmaskiner, som CNC-maskiner och robotar. Du får också kunskaper om hantering och bearbetning av material. Du kommer även att få lära dig att läsa ritningar och därefter tillverka produkter, allt på ett säkert och miljömedvetet sätt. Här ingår CAD/CAM-teknik där datorbaserade ritningar överförs till datorstyrd produktion. Förutom nedanstående yrken kan kunskaperna på utbildningen också leda till arbete som innefattar design och konstruktion. Exempel på yrken: CNC-operatör/programmerare, maskinoperatör, produktionstekniker, verktygsmakare.

Produkt- och maskinteknik, lärling. Minst halva utbildningen är förlagd på ett företag kopplat till programmet/inriktningen. Poängplanen för den
lärlingsförlagda utbildningen kan individanpassas utifrån företag och elev.
Exempel på yrken: maskinoperatör och produktionstekniker.

Ett antal platser ges som Svensk gymnasielärling, klicka på länken nedan och läs mer om det. Sökkod: INPRK0L
Läs mer om gymnasial lärlingsutbildning

Utbildningsplan (pdf, öppnas i nytt fönster) Produkt- och maskinteknik