Naturbruksprogrammet

Ett naturligt val med många möjligheter

Ett naturligt val med många möjligheter. På Naturbruksgymnasiet i Burträsk har du massor av möjligheter. Hos oss kan du läsa grundläggande högskolebehörighet på samtliga inriktningar.

Vi har unika utbildningar inom några av landets viktigaste näringar med mycket goda möjligheter till jobb direkt efter skolan. Utrustning, lokaler och närmiljö fungerar ihop med vad vi faktiskt gör på dagarna. Givetvis jobbar du både självständigt och i team, tar mycket eget ansvar och har stort utrymme för kreativitet och egna lösningar. Så funkar ju arbetslivet.

 

Framtiden

När det gäller arbetsutsikter inom naturbruk så finns det ett stort framtida behov av folk som vill arbeta inom skogen. Framför allt kring skogsskötsel, bio-energi och skogsavverkning. Det finns även ett stort behov av tjänstepersoner i skogsbranschen. Efter avslutad gymnasieutbildning kan du arbeta som skogsmaskinförare med mera.
Djursjukskötare är ett legitimationsyrke och bedöms av Jordbruksverket att bli ett bristyrke i framtiden.

Hos oss kan du läsa in grundläggande högskolebehörighet på samtliga inriktningar så du kan läsa vidare till bland annat skogsmästare, djursjuksköterska


För dig som vill läsa vidare efter gymnasiet läs på sidan "Viktigt att veta".

 

Dessa inriktningar erbjuds att söka direkt till åk1:

Skog (NBSKO)

Visste du att när du väljer att arbeta i en modern maskinförarmiljö tar du lika många beslut per minut som en stridspilot? Öva i våra simulatorer, pröva det du lärt dig i verkliga avverkningar (skolan har egen mark och maskinpark) och du gör din arbetsplatsförlagda utbildning hos de riktiga skogbolagen.
Att du lär dig reparation och service av maskinerna och får viktiga kunskaper inom skogsskötsel och skogsvård gör dig ännu mer attraktiv på arbetsmarknaden. Självklart varvas skogskurserna med kärnämnen, körkortsteori och utbildning som ger dig certifiering i heta arbeten, svetsbehörighet och behörighet för transport av farligt gods.

Skog/jakt (NBSKO)

Väljer du skog/jakt får du en attraktiv yrkesutbildning inom skog samt praktiska och teoretiska kunskaper inom jakt. Under studietiden ges du utrymme att utveckla dina jaktkunskaper och efter årskurs 1 kan du ansöka om
vapenlicens. Delar som ingår i utbildningen är bland annat jakt och viltvård, skotarkörning, jägarexamen samt snöskoterkort. Vi genomför också resor för att jaga vildsvin i Sörmland, ripa i fjällvärlden och tjäder i skogslandet.

Yrkesutgångar:
Skogsmaskinförare
Skogs och viltvårdare
Jakt och viltvårdare

Djurvårdare (NBDJU)

Här utbildas du i omvårdnad och skötsel av olika typer av djur, från smådjur till hästar. Utbildningen syftar till att ge en bred kunskap om djurhållning och innefattar bland annat fördjupningskurser i häst, hund, lantbruks- och sällskapsdjur. Djurutbildningen är en praktisk utbildning där du tillbringar en stor del av din tid tillsammans med djur. Minigrisar, chinchillor, får, hästar och hamstrar är bara några av de djur du kommer att träffa på vid din tid här.
På skolan finns dessutom en kör- och ridbana för hästsport, hundgårdar och ett välutrustat stall.

Är du intresserad av att läsa vidare finns tillvalskurser som ger grundläggande behörighet till högskola och behörighet till ”Djursjukskötarprogrammet”- en treårig högskoleutbildning.

Välkommen att höra av dig till oss om du har fler frågor om vår djurutbildning!

Yrkesutgångar:
Djurvårdare Häst och Hund


 

Kontakt