VVS- och fastighetsprogrammet

Utbildningen som gör dig hett eftertraktad

Vill du ha ett fritt och självständigt arbete med eget ansvar är VVS-montör eller fastighetstekniker ett bra val. Utbildningen ger möjligheter till ett brett arbetsområde. VVS står för Värme, Ventilation och Sanitet. Det är den VVS-tekniska utrustningen som gör att vi kan andas behaglig luft, att vi får varmt och kallt vatten, blir av med vattnet som vi använt och att vi får värme i våra hus. Fastighetsteknik innebär att du arbetar med olika tekniker för att få olika anläggningar att fungera. Det kan vara allt från fastigheter för boende till arenor för olika fritidsaktivitet.

 

Framtiden

Programmet och dess utbildning spänner över ett brett område vilket gör att utsikterna inför framtiden är goda. För den välutbildade är arbetsutsikterna mycket goda. Du kan även göra karriär inom branschen genom kompletteringsstudier till t ex tekniker eller ingenjör. Eftersom en stor del av utbildningen gör ute i företag så ger det goda kontakter för framtiden.

För dig som vill läsa vidare efter gymnasiet läs på sidan "Viktigt att veta".

Sökkod: VF

 

VVS

Jobbet är varierande och spänner över ett stort fält. VVS-montören installerar olje- och elpannor för att leverera värme till element, sol och värmesystem, varmvattenberedare, komfortkyla, värmepumpar och olika slags ledningar och rör inomhus och utomhus. På utbildningen ges kunskaper i svetsteknik, grundläggande el, avläsning av arbetsbeskrivningar och i att läsa ritningar. VVS-montören skall också ha kännedom om olika material, gasers och vätskors egenskaper.
Yrkesutgångar:
VVS-montör

*inriktningen VVS är certifierad Förstklassig skola och rekommenderas av vvs-branschens yrkesnämnd.

 

Lärling 

Fastighet - endast som lärling

Tycker du att bra service är viktig och är du en problemlösare? Gillar du att ta eget ansvar och är praktiskt lagd? Då är nya utbildningen inom fastighetsteknik något för dig! Fastighetsteknik är en unik utbildning som förbereder dig för en framtid som till exempel fastighetsskötare eller fastighetstekniker.

Du lär dig om service, drift, underhåll, uppbyggnad av system i energitekniska anläggningar och funktioner hos system med tillhörande komponenter.


Till fastighetslärling söker du direkt till åk1. Där gör du inget inriktningsval till åk2.


Yrkesutgångar:
Fastighetstekniker, fastighetsskötare eller fastighetsvärd.

Läs mer om gymnasial lärlingsutbildning 

Kontakt