Globala målen

Hållbarhetsveckan 14-20 september 2020

Hållbarhet är en hörnsten i Skellefteå kommuns verksamhet. Allt vi gör ska ha bäring mot social, ekonomisk eller miljömässig hållbarhet. Glädjande nog har vi kommit en bra bit på väg. Under hållbarhetsveckan uppmärksammar vi en del av det arbete som bidrar till att göra Skellefteå till en ännu mer livskraftig och hållbar plats.

Programmet kommer att uppdateras allt eftersom fram till vecka 38

Program:

Hållbarhetsporträtt

Under hållbarhetsveckan kommer vi att presentera några verksamheter som arbetar med hållbarhetsfrågor.

Fyra frågor om hållbarhet

Hållbarhetspromenad

Hållbarhetspromenaden genomförs längs älven, (Lejonströmsbron/Älvsbackabron). Detta är ett sätt att visa hur enkelt och roligt det kan vara att leva i enlighet med de globala målen, för en hållbar framtid. Förslagna aktiviteter är sådana som inte belastar jordens resurser. Dessa är uppdelade utifrån de olika områden som identifierats som viktigast. Exempel på aktiviteter kan vara att göra en cykelutflykt med picnic-korg​ istället för en resa, att gå en promenad längs älven och upptäcka djur och växter​, att bjuda någon på middag som du vanligtvis inte umgås med​ eller att prova skogsbad, yoga eller annan meditativ aktivitet. Samma hållbarhetspromenad finns även att genomföra i Lövånger (längs Seletrundan) och i Byske (längs hälsorundan). Ladda ner alla aktivitetsförslag som pdf här.​

Handla hållbart

Att handla hållbart handlar inte bara om att välja rätt. Det handlar även om att veta vad man kan göra om något gått snett. Det är där Konsument Skellefteå kommer in. Den 18 september mellan kl 12-15 kan kan du träffa oss på stan. Vi delar ut 100 hållbara kassar som Solkraft Rondellen har sytt av återvunnet tyg. Och om du undrar hur vi tänker kring att handla hållbart så svarar vi gärna på det när vi ses.

Prova elcykel

Som boende i Skellefteå kommun har du chans att prova elcykel under v.38-39. Välj mellan vanlig damcykel eller lådcykel. Att cykla ger frisk luft och motion samtidigt som du gör en insats för klimatet om du väljer cykel före bil. Det finns många fördelar med att cykla och har du aldrig provat en elcykel så kommer du antagligen att bli förvånad över hur roligt det är. För bokning: Maila Energi- och klimatrådgivaren eller ta kontakt via kommunens kundtjänst!

Prova elcykel i tjänsten

Som kommunanställd i Skellefteå har du under v.38-39 chans att prova elcykel, istället för bil, till ditt tjänsteärende. Det är bra för dig och bra för klimatet. Läs mer om hur det går till att boka elcykel på kommunens intranät (Insidan).

Utställning av hållbara transportsatsningar

Genom ett stadsmiljöavtal med Trafikverket, har Skellefteå kommun fått bidrag för att främja hållbara stadsmiljöer. Här ingår t ex byggandet av Karlgårdsbron samt ombyggnad av Parkbron. Som motprestation ska kommunen själv finansiera ytterligare transportlösningar som ska stärka gång- och cykeltrafiken i Skellefteå. Under hållbarhets visas en utställning i Stadshuset, på kommunens hållbara transportsatsningar.

Klimatsmart Secondhandförsäljning

Solkraft Rondellens Secondhandbutik ser till att en produkt får längre livslängd genom att ta emot, laga, rengöra, remake och försäljning av återvunnet material. Under hållbarhetsveckan har Rondellen 50 % rea på alla kläder i butiken. Mer information om Solkraft Rondellen hittar du här.

Besök en av Skellefteås kallkällor den 25 september

Ett av FN:s globala mål är rent vatten och i Skellefteå kan vi vara stolta över det rena vatten vi har, men det är ingen självklarhet och något som vi måste värna. Fredagen den 25:e september mellan kl 10-14 kommer finns friluftssamordnare och folkhälsostrateg från kultur- och fritidskontoret på plats vid en kallkälla på Anderstorp för att prata mer med den som är intresserad skog och naur. Och självklart är du välkommen att smaka det goda vattnet! Vägbeskrivning och karta kommer inom kort.

Ansvarig nämnd: Bygg- och miljönämnden
Informationen granskades: 2020-09-15