Globala målen

Hållbarhetsveckan 17-23 september 2018

Tillsammans kan vi rädda världen!

Världens ledare har beslutat om 17 gemensamma hållbarhetsmål i Agenda 2030. Under veckan kommer Skellefteå kommuns aktiviteter fokusera på ett antal av dessa.

Program:

Måndag 17 september

8.00-16.00 De 50 första kunderna som skänker återbruk på Degermyrans återvinningscentral under veckan får en hållbar shoppingbag med rabatter och erbjudanden från Skellefteås secondhandbutiker.

10.00-14.00 Lämna ditt klimatlöfte och få samtidigt chans att vinna fina priser. Allt vi människor gör har inverkan på miljön. Om alla levde som vi i Sverige skulle det behövas 4,2 planeter för att ta fram resurser och absorbera våra utsläpp. Är du beredd att göra förändringar i din vardag för att bidra till en hållbar framtid och att leva inom ramen för en planet? Lämna ditt klimatlöfte direkt till energi- och klimatrådgivarna som finns i entrén till Stadshuset (Brinken) eller via hemsidan.

18.00-19.30 Plogging i Bureå. Personal från samhällsbyggnad/avfall ploggar (joggar/promenerar och plockar skräp) tillsammans med invånarna på orten. Samling vid badhuset och vi bistår med påsar att slänga skräpet i samt sorteringsmöjligheter vid målgång. Ta med trädgårdshandskar som går tvätta istället för plasthandskar eftersom vi inte vill skapa mer avfall. Joggingrundan är ca 5 km, promenadrundan är ca 3 km. Använd gärna taggen #Plogga i dina sociala medier!

18.00-20.00 Videokonferens "Rädda världen hemifrån". Du kan göra mer än du tror - Ingen kan göra allt, men alla kan göra något! Sylvia Ågren sitter hemma i Göteborg och föreläser på distans på Studieförbundet Vuxenskolans kontor i Skellefteå och Burträsk. Du kan själv delta hemifrån via datorns kamera eller via telefon. Sylvia visar med några praktiska exempel på hur du själv på ett enkelt sätt kan bidra till en bättre miljö. Arrangör: Studieförbundet Vuxenskolan i Västerbotten.

Tisdag 18 september

6.00-8.00 God morgonpåse till bussresenärer på busstationen, vid Länstrafikens avstigningsplats på Stationsgatan samt vid lokaltrafikens hållplatser längs med Kanalgatan. Påsen är en uppmuntran till alla som lämnar bilen hemma och istället väljer bussen.

8.00-16.00 De 50 första kunderna som skänker återbruk på Degermyrans återvinningscentral under veckan får en hållbar shoppingbag med rabatter och erbjudanden från Skellefteås secondhandbutiker.

10.00-14.00 Lämna ditt klimatlöfte och få samtidigt chans att vinna fina priser. Allt vi människor gör har inverkan på miljön. Om alla levde som vi i Sverige skulle det behövas 4,2 planeter för att ta fram resurser och absorbera våra utsläpp. Är du beredd att göra förändringar i din vardag för att bidra till en hållbar framtid och att leva inom ramen för en planet? Lämna ditt klimatlöfte direkt till energi- och klimatrådgivarna som finns på CK eller via hemsidan.

18.00-19.30 Plogging i Lövånger. Personal från samhällsbyggnad/avfall ploggar (joggar/promenerar och plockar skräp) tillsammans med invånarna på orten. Samling vid Folkets hus och vi bistår med påsar att slänga skräpet i samt sorteringsmöjligheter vid målgång. Ta med trädgårdshandskar som går tvätta istället för plasthandskar eftersom vi inte vill skapa mer avfall. Joggingrundan är ca 5 km, promenadrundan är ca 3 km. Använd gärna taggen #Plogga i dina sociala medier!

Onsdag 19 september

10.00-14.00 Lämna ditt klimatlöfte och få samtidigt chans att vinna fina priser. Allt vi människor gör har inverkan på miljön. Om alla levde som vi i Sverige skulle det behövas 4,2 planeter för att ta fram resurser och absorbera våra utsläpp. Är du beredd att göra förändringar i din vardag för att bidra till en hållbar framtid och att leva inom ramen för en planet? Lämna ditt klimatlöfte direkt till energi- och klimatrådgivarna som finns på Vintergatan eller via hemsidan.

18.00-19.30 Plogging i Byske. Personal från samhällsbyggnad/avfall ploggar (joggar/promenerar och plockar skräp) tillsammans med invånarna på orten. Samling utanför apoteket och vi bistår med påsar att slänga skräpet i samt sorteringsmöjligheter vid målgång. Ta med trädgårdshandskar som går tvätta istället för plasthandskar eftersom vi inte vill skapa mer avfall. Joggingrunda: Hälsorundan. Promenadrunda: västra delen av Kyrkrundan. Använd gärna taggen #Plogga i dina sociala medier!

19.00-20.00 Föreläsning med Lisa Sihlberg i Arenan på Campus i Skellefteå. Lisa är naturfotografen som dokumenterat de utrotningshotade elefanterna på Sumatra, vilda orangutanger och de sista regnskogarna på Borneo. Hon använder kameran som vapen för att lära ut vikten av att bevara vår fantastiska planet. Följ med på hennes gastkramande expeditioner med oemotståndliga bilder från magiska platser världen över blandas med handfasta vardagstips och inspiration inom hållbarhet och miljö. Anmäl dig till den kostnadsfria föreläsningen via länken 

Torsdag 20 september

11.00-14.00 Ta chansen att lära dig mer om solceller och inspireras till att själv ta steget att bli näst intill självförsörjande på el. Träffa energi- och klimatrådgivarna i solcellsmontern i Stadshusets (Brinkens) entré och passa på att ställa dina frågor och ta del av information. Välkommen!

10.00-14.00 Lämna ditt klimatlöfte och få samtidigt chans att vinna fina priser. Allt vi människor gör har inverkan på miljön. Om alla levde som vi i Sverige skulle det behövas 4,2 planeter för att ta fram resurser och absorbera våra utsläpp. Är du beredd att göra förändringar i din vardag för att bidra till en hållbar framtid och att leva inom ramen för en planet? Lämna ditt klimatlöfte direkt till energi- och klimatrådgivarna som finns i entrén till Stadshuset (Brinken) eller via hemsidan.

18.00-19.30 Plogging i Kåge. Personal från samhällsbyggnad/avfall ploggar (joggar/promenerar och plockar skräp) tillsammans med invånarna på orten. Samling vid fritidsgården Holken på skolan och vi bistår med påsar att slänga skräpet i samt sorteringsmöjligheter vid målgång. Ta med trädgårdshandskar som går tvätta istället för plasthandskar eftersom vi inte vill skapa mer avfall. Joggingrunda: Broarna runt, ca 5-6 km. Promenadrunda: Övägen/Strandvägen, ca 3 km. Fritidsgården Holken bjuder alla deltagare på Fairtrademärkt kaffe/the samt gokaka. Använd gärna taggen #Plogga i dina sociala medier!

Fredag 21 september

8.30-10.30 Föreläsning "Bygga i trä, är det bra för hälsan? Hälsoeffekter och välmående av trä i vårdmiljö. Goda exempel på trä i ny förskola och grundskola" Tomas Nord, Linköpings universitet föreläser på Eddahallen i Skellefteå. Begränsat antal platser, så "först till kvarn". Arrangör är Folkhälsorådet i Skellefteå.

10.00-14.00 Ta chansen att lära dig mer om solceller och inspireras till att själv ta steget att bli näst intill självförsörjande på el. Träffa energi- och klimatrådgivarna i solcellsmontern i Stadshusets (Brinkens) entré och passa på att ställa dina frågor och ta del av information. Välkommen!

10.00-14.00 Lämna ditt klimatlöfte och få samtidigt chans att vinna fina priser. Allt vi människor gör har inverkan på miljön. Om alla levde som vi i Sverige skulle det behövas 4,2 planeter för att ta fram resurser och absorbera våra utsläpp. Är du beredd att göra förändringar i din vardag för att bidra till en hållbar framtid och att leva inom ramen för en planet? Lämna ditt klimatlöfte direkt till energi- och klimatrådgivarna som finns i entrén till Stadshuset (Brinken) eller via hemsidan.

12.00-15.00 Eko & reko fredagslunch på Restaurang Nygatan 57 som hyllar lokala odlare och bönder genom att utlova att de fem rätterna i fredagslunchen är tillagade från grunden på 99% närproducerade råvaror (den sista 1% består av ex salt och peppar) Det gröna är i fokus och kockarna erbjuder såväl vegetariskt och veganskt. Pris från 99 kr inklusive sallad, bröd och dryck

Lördag 22 september

10.00-14.00 Workshop - upcycling (att använda prylar som du inte har användning av och skapa något nytt som du kan använda) Kom till Rondellens secondhandbutik för att få inspiration samt prova skapa med framtaget material från återbruket. Solkrafts inspiratörer finns på plats. Aktiviteten är både klimatsmart och rolig! Plats: Solkraft Rondellen, Boviksvägen 1 i Skellefteå

11.00-12.30 Plogging i Skellefteå. Personal från samhällsbyggnad/avfall ploggar (joggar/promenerar och plockar skräp) tillsammans med invånarna. Samling i Stadsparken (gräsytan) och vi bistår med påsar att slänga skräpet i samt sorteringsmöjligheter vid målgång. Ta med trädgårdshandskar som går tvätta istället för plasthandskar eftersom vi inte vill skapa mer avfall. Joggingrundan är ca 5 km, promenadrundan är ca 3 km. Använd gärna taggen #Plogga i dina sociala medier!

Söndag 23 september

12.00-16.00 Äpplets dag och återbruksskulptur Edelviks folkhögskola, Burträsk som också är arrangörer.

 

Aktiviteter som pågår under hela veckan:

  • Hälsoutmaning "Grönt är gott" som Västerbottens läns landsting bjuder in västerbottningar som vill äta mer frukt och grönsaker till. Genom att delta finns chans att vinna en matkasse. Hälsovinsterna kommer på köpet.
  • Fotoutställning av Lisa Sihlbergs bilder i Stadshusets (Brinkens) entré. På onsdag 19/9 ger Lisa en föreläsning på Campus i Skellefteå. Läs mer om den i programmet här ovan.
  • Unga planetskötare Kommunens energipedagog vill på ett lekfullt sätt lära barn, framtidens vuxna, om energi. Besöket önskar ge en grundläggande förståelse för energi i dess olika former samt inblick i hur energianvändningen påverkar vår planet. Jorden behöver fler planetskötare och alla kan bidra! Målgrupp: Grundskolan F-åk 5. Boka ditt besök via mail till energipedagogen.
  • Showroom: Klimatsmart inredning Solkraft visar exempel på klimatsmart inredning och inspirerar till en studentbostad eller mindre lägenhet. Hur mycket pengar sparar du? Hur mycket koldioxid besparas miljön? Kom och se! Utställningen är öppen hela veckan och bemannad måndag - fredag 11.30-13.30. Plats: Entrén till Stadshuset (Brinken)
  • Närproducerad mat. Skellefteå kommun arbetar med att i första hand välja svenska- och närproducerade livsmedel till kommunens förskolor, skolor och äldreomsorg. Det är bra ur ett miljö- och hållbarhetsperspektiv, samtidigt som det blir möjligt för det lokala näringslivet att leverera livsmedel till Skellefteå kommun. Maten som serveras av Skellefteå kommun tillagas så långt det är möjligt från grunden, med närproducerade livsmedel, i egna tillagningskök. Under hela hållbarhetsveckan serveras rätter med uteslutande svenska och norrländska huvudråvaror. Mjölken kommer uteslutande från norrländska kossor. 99,5% av det nötkött som serveras är svenskt. 78% av grisköttet är svenskt och 95% av kycklingen är svensk. 99% av morötterna är svenska och 99% av potatisen är närproducerad.
  • Schysst tävling med Fairtrade-tema! På måndag 17/9 publicerar Fairtrade City Skellefteå en tävling på sin Facebook-sida som riktar sig till målgruppen invånare över 15 år i Skellefteå. Som bonus får du lära dig mer om Fairtrade och etisk, hållbar handel. Välkommen till en webbaserad tävling som är öppen dygnet runt.
  • Schyssta inköp och upphandlingar i Skellefteå kommun. Är du intresserad av schyssta inköp i och för kommunen? I Stadshusets (Brinkens) entré intill Kundtjänst finns Skellefteå kommuns inköpschef tillgänglig måndag - fredag mellan 11.30-13.30 för att möta dina frågor som rör upphandlingar och inköp. Samtidigt visas ett urval av hållbara exempel på giveaways med mera.  
  • Prata Fairtrade under lunchen. Som diplomerad Fairtrade City vill vi öka medvetenheten om etisk konsumtion och rättvis handel för att på så sätt bidra till förbättrade arbets- och levnadsvillkor för människor i länder med utbredd fattigdom. Besök Stadshusets (Brinkens) entré intill Kundtjänst och prata Fairtrade-frågor med en representant för Skellefteås Fairtrade-engagemang måndag - fredag 11.30-13.30.
  • Utställning av återbruks-cupcakes och kloka ugglor. Alstren är gjorda av återvunna ulltröjor och skapade av eleverna i årskurs sex på Kanalskolan. Utställningen pågår hela veckan och de fantastiskt frestande och fina små konstverken finns att se på Stadsbiblioteket. För öppettider, följ länken.
Ansvarig nämnd: Tekniska nämnden
Informationen granskades: 2018-09-24