Hållbarhet i fokus 17-24 september 2017

Under hållbarhetsveckan sjöd Skellefteå av aktiviteter med fokus på hållbarhet. Fairtradefika, kreativa workshops, klädbytardag, seminarium om solceller och god morgon-påsar till bussåkare är några exempel på vad som hände under veckan.

Söndag 17 september

Visning av industrifastighet med solpaneler
Söndag 17 september klockan 11.00-14.00 visning av industrifastighet med solpaneler. Adress: intill Leos Lekland. Arrangörer är Skellefteå kraft samt Skellefteå Industrihus. Läs mer

Måndag 18 september

Hållbarhetspåse till återvinnare på Degermyran
Måndag 18 september från klockan 06.00 (och så långt lagret räcker) delas en hållbarhetspåse ut till de som skänker något till ”Återbruk” på Degermyran i Skellefteå. Där tar man emot allt som är helt och går att återanvända. Sedan säljs gåvorna i butik på Solkraft Rondellen. Välkommen att bidra till en bättre miljö!

Fairtrade på Skellefteå Lasarett
Måndag 18 september klockan 13.30-14.30 i Biblioteket på Skellefteå lasarett bjuder Västerbottens läns landsting tillsammans med Fairtrade City Skellefteå på Fairtradekaffe och choklad samtidigt som en kort film om några av Fairtradearbetets effekter visas.

Interaktiv klimatvisning med experter från SMHI
Måndag 18 september klockan 15.30-16.30 bjuder Länsstyrelsen Västerbotten, i samarbete med Skellefteå kommun, in till en visning om klimatförändringen. Visningen sker i ”geodomen”, en upplåsbar kupolformad mobil biograf. Besökarna lovas en klimatresa utöver det vanliga. Experter från SMHI berättar om hur klimatförändringen påverkar oss, och hur vårt sätt att agera, konsumera och producera kan göra skillnad. Begränsat antal platser. Läs mer (pdf)

Afterwork med föreläsning: Vägen till en värdefull vardag
Måndag 18 september klockan 17.00-18.30 på Scandic hotell i Skellefteå. På scen: Fredrik Warberg om att leva hållbart: ”Rik på riktigt – en värdefull vardag är möjlig”. Buffé till självkostnadspris. Arrangörer är Hållbarhetsveckan, Länsstyrelsen i Västerbotten och Skellefteå kommun. Läs mer (pdf)

Tisdag 19 september

Föreläsning: Nytt av gammalt
Tisdag 19 september klockan 18.30-20.00 berättar och visar Sigrid Sturk, Frostkåge, kuddar och kläder som hon tillverkar av gamla broderier och textilier. Hon säljer också det hon har tillverkat och pengarna går till välgörenhet. Fikaförsäljning Arrangör: EFS Mobacken, Mobackavägen 40, Skellefteå.

Onsdag 20 september

God morgon-påse till bussresenärer
Onsdag 20 september från klockan 06.00 kommer en uppmuntran i form av en god morgon-påse att delas ut till bussresenärer på Skellefteå busstation. Gäller så långt lagret räcker. 

Fairtrade på Skellefteå Lasarett
Onsdag 20 september klockan 13.30-14.30 i Biblioteket på Skellefteå lasarett bjuder Västerbottens läns landsting tillsammans med Fairtrade City Skellefteå på Fairtradekaffe och choklad samtidigt som en kort film om några av Fairtradearbetets effekter visas.

Föreläsning: Metaller och mineral i vardagen - från gråsten till nyttosten
Onsdag 20 september klockan 18.30-20.30  berättar Leif Bildström om de metaller och mineraler vi möter i vardagen. Plats: Sjukhusbiblioteket på Skellefteå lasarett, ingång via lasarettets huvudentré. Alla intresserade är varmt välkomna.  Arrangör: LIV - Personalklubben i Skellefteå.

Föreläsning: Vatten- och fiskevård - hur sköter vi om våra fiskevatten?
Onsdag 20 september klockan 19-21 berättar Rolf Karlsson om sina erfarenheter från Stora Bygdeträskets fiskevårdsområde. Plats: Navet, Kamvägen 4 i Burträsk. Arrangör: Studieförbundet Vuxenskolan.

Seminarium: Solceller – för miljön, ekonomin och känslan av att vara självförsörjande
Onsdag 20 september klockan 18.30- 21.00 i Exploratoriet. Energi- och klimatrådgivaren berättar om hur du blir mikroproducent av solel. Du får även lyssna på en privatpersons erfarenheter från sin anläggning som varit i drift i 2 år. Vi bjuder på fika! Kostnadsfritt och ingen föranmälan krävs, begränsat antal platser.  Läs mer (pdf)

Torsdag 21 september

Åk hockeybuss
Torsdag 21 september är det dags för årets första hemmamatch för Skellefteå AIK hockey! Lämna bilen hemma och ta hockeybussen till matchen. Läs mer på Skellefteå buss webbplats

Fredag 22 september

Elbilsevent
Fredag 22 september klockan 12-14, Hörnellgatan vid CK-parkeringen. Funderar du på att köpa en elbil? Har du frågor om hur laddningen funkar? Eller är du helt enkelt bara nyfiken på elbilar? Kom och prata med representanter från Skellefteå kommun, Skellefteå Kraft, Biofeul Region samt ett antal försäljare av elbilar. För barnen finns en snitslad bana där de får provköra en elbil. Läs mer (pdf)

Kortfilmsvisning om den skillnad Fairtrade-premien bidrar till för människor i Sydafrika
Fredag 22 september klockan 14.30-16.00 på Nordanå.
I sommar har Anna Nordström, för Fairtrade City Skellefteå, besökt Fairtrade-certifierade vindruvsodlingar i Sydafrika. En kortfilm visas för att beskriva den skillnad Fairtrade-premien gör för odlare och anställda, hur de med egen kraft ges möjlighet att förbättra sina arbets- och levnadsvillkor. Läs mer om Fairtrade City Skellefteå

Nordanåcaféet och Fairtrade City Skellefteå bjuder på Fairtradefika
Fredag 22 september klockan 14.30-16.00 på Nordanå. Nordanåcaféet och Fairtrade City Skellefteå välkomnar dig på ett Fairtradefika på Nordanå och bjuder på Fairtademärkt kaffe/thé/saft och en god Fairtrademärkt chokladbit.

Lämna in kläder mm inför Klädbytardag - Pop up reuse store
Fredag den 22 september klockan 15-19 Hallen på Nordanå. Skänk hela och rena kläder, skor, dukar och gardiner under fredag. På lördag säljs detta vidare till en låg kostnad. Förtjänsten skänks oavkortat till Naturskyddsföreningen och det som inte säljs tillfaller Myrorna. Läs mer (pdf)

Lördag 23 september

Fairtrade City Skellefteå
Lördag 23 september klockan 11-15 på Nordanå. Kortfilmsvisning om den skillnad Fairtrade bidrar till för människor i Sydafrika. I sommar har Anna Nordström, för Fairtrade City Skellefteå, besökt Fairtrade-certifierade vindruvsodlingar i Sydafrika. Filmen beskriver den skillnad Fairtrade-premien gör för odlare och anställda, hur de med egen kraft ges möjlighet att förbättra sina arbets- och levnadsvillkor.  Läs mer om Fairtrade City Skellefteå 

Nordanåcaféet och Fairtrade City Skellefteå bjuder på Fairtradefika
Lördag 23 september klockan 11-15 på Nordanå. Nordanåcaféet och Fairtrade City Skellefteå välkomnar dig på ett Fairtradefika på Nordanå och bjuder på Fairtademärkt kaffe/thé/saft och en god Fairtrademärkt chokladbit.

Klädbytardag - Pop up reuse store
Lördag 23 september klockan 11-15 försäljning av de kläder, skor, dukar och gardiner som lämnats in under fredagen. Låga priser! Lokal: Hallen på Nordanå. Förtjänsten skänks oavkortat till Naturskyddsföreningen och det som inte säljs tillfaller Myrorna. Läs mer (pdf)

Kreativ workshop med återvinningstema
Lördag 23 september klockan 11-15 på Hallen, Nordanå. Under hållbarhetsveckan kan du delta i en kreativ workshop på Nordanå med tema återbruk. Kan en gaffel vara mjuk, en toarulle hänga på väggen och en kapsyl bli ett smycke?  Varmt välkommen. Under dagen bjuder vi på fairtrade kaffe.

Modevisning och utställning med återvunna kläder
Lördag 23 september klockan 13 i Hallen, Nordanå. Designade kläder av textilier som second hand butiker inte kan sälja. Läs mer

Söndag 24 september

Hinderbanan på Vitberget
Söndag 24 september klockan 11-13 invigning av hinderbanan på Vitberget Läs mer

Äpplets dag och återbruksskulptur
Söndag 24 september klockan 12-16 på Edelviks folkhögskola i Burträsk. Läs mer

Aktiviteter som pågår under flera dagar

Utställning: Hållbar konsumtion
Måndag 18 september - fredag 22 september klockan 7-17.30, Stadshuset Brinken. En utställning som visar hur man kan möblera ett rum enbart med återbrukade möbler och textilier. En konsumentkarta där man kan få tips på var man handlar miljövänligt i Skellefteå finns i anslutning till utställningen.

Calle Kanin
Calle Kanin på Trädgårdsgatan 8 i Skellefteå säljer alla sina Fairtrade-märkta produkter med 50% rabatt under vecka 38 Läs mer

Information från Konsument Skellefteå
Måndag 18 september - fredag 22 september, kundtjänsts reception i Stadshuset Brinken,
Ekonomisk hållbarhet, vad är det? Ja det handlar till exempel om hur du tar hand om din hushållsekonomi. Eller om att veta vilka rättigheter du har som konsument. Men gör du det? Vet du det? Under hela veckan kan du hämta information från Konsument Skellefteå i receptionen hos kundtjänst.

Hållbar yoga
Måndag 18 september - fredag 22 september samt söndag 24 september mellan klockan 16-21 håller Yogease Yogastudio yogapass med yogiskt hållbarhetsfokus. Prova på ett yogapass för 150 kr (ordinarie pris 210 kr) mot uppvisande av annonsen via länken. Yogease håller till på Södra Järnvägsgatan 38B.

Prova en ellådcykel eller låna en cykelkärra
Under veckan kan du gratis boka dig för att prova en ellådcykel för en dag. Vi erbjuder även att under veckan boka dig för att låna en cykelkärra för en valfri vecka under 2017. Prova cykla med barnen istället för att ta bilen eller bussen! Först till kvarn gäller. Boka en ellådcykel eller cykelkärra här 

Fotografier och bildspel från Fairtradearbete i Sydafrika
Måndag 18 september - fredag 22 september klockan 11- 16, Stadsbiblioteket, Kanalgatan 73. I sommar har Anna Nordström, för Fairtrade City Skellefteå, besökt Fairtrade-certifierade vindruvsodlingar i Sydafrika. Besök Stadsbiblioteket och titta på den fotografier och bildspel från Sydafrika och ta samtidigt del av bibliotekets utbud av litteratur kopplat till hållbarhet.

Fastighetsnära insamling på Älvsbacka
Från i höst har ett antal lägenheter på Älvsbacka börjat med fastighetsnära insamling av tidningar och förpackningar.  Projektet är ett samarbete mellan Skebo och Skellefteå kommun Läs mer

100% ekologisk lunch på Nygatan 57
Här serveras rättvisemärkt Fairtrade kaffe till frukost, lunch och middag samt i all catering. I hela menyn eftersträvas så mycket lokala och ekologiska råvaror som möjligt. Under hållbarhetsveckan kan du under måndag - fredag äta en 100% ekologisk lunch hos oss! Välkomna att tänka och äta hållbart! Läs mer

Tävlingar

Avge ett hållbarhetslöfte
Mellan 17-24 september pågår en tävling på Facebook där deltagarna uppmanas att avge ett hållbarhetslöfte. Mer information kommer på kommunens Facebooksida när tävlingen startar. Om du saknar Facebook kan du kontakta oss via e-post för mer information.

Vilket är ditt bästa tips på återvinning?
Skebo väger vi in hållbarhet i allt de gör. Under hela vecka 38 vill de veta vilket ditt bästa tips på återvinning är. Du har chans att vinna fina priser och dessutom bidra till att fler tar ett hållbart steg i rätt riktning. Maila ditt tips till Skebo 

På skolorna

Temavecka med närproducerad mat på skolorna
Särskilda menyer där det framgår vilka av råvarorna som är närproducerade. Läs skolmatsedeln under vecka 38

Källsortering av sopor 
Samhällsbyggnads skolinformatör Roger Marklund åker till kommunens skolor och utbildar främst åk 3-5, men även andra som är intresserade inom områdena vatten, avlopp samt sopsortering. Med fokus på miljön och vår planet lär vi oss att vi alla kan hjälpa till på flera sätt och att det vi gör har betydelse. Kontakta Roger

Unga planetskötare
Kommunens energipedagog Emely Holmlund besöker skolor och lär på ett lekfullt sätt barn i årskurs f-5, framtidens vuxna, om energi. Besöket önskar ge en grundläggande förståelse för energi samt inblick i hur energianvändningen påverkar vår planet. Jorden behöver fler planetskötare och alla kan bidra. Kontakta Emely

Trafikväskor
Behöver du stöd i din trafikundervisning i årskurs åk 4 och 5? Boka en trafikväska för att få material och tips till dina lektioner. Läs mer

Gå och cykla till skolan
Delta i utmaningen som riktar sig till alla elever i årskurs F-6. Utmaningen pågår under två valfria veckor i september eller oktober månad. Skolorna ska under dessa veckor samla så många resepoäng som möjligt genom att gå, cykla eller resa kollektivt till och från skolan. Fina priser står på spel! Läs mer

------------------------

Vi hoppas att hållbarhetsveckan uppmuntrar dig att göra fler hållbara val i vardagen. Tillsammans når vi målet att Västerbotten år 2020 är Sveriges hållbaraste län!

Arrangörer: Skellefteå kommun, SEE, Västerbottens Läns Landsting, Världens Bästa Hälsa 2020, Skellefteå buss, Länstrafiken Västerbotten, Skebo, Framtidsvägen, Energimyndigheten, Skellefteå kraft, Yogease Yogastudio, Nygatan 57, Länsstyrelsen, SMHI, Skellefteå industrihus, EFS Mobacken, Liv-personalklubben, Studieförbundet vuxenskolan, Biofuel region, Edelviks folkhögskola.

Ansvarig nämnd: Kommunstyrelsen
Informationen granskades: 2018-01-16