Information till företag med anledning av covid-19

När beslut fattas som rör näringslivet publiceras det på denna sida.

Tillväxtverket (nytt fönster)

Verksamt.se (nytt fönster)

Länsstyrelsens information till företagare (nytt fönster)

Vi uppmanar företag att ta kontakt med sina respektive branschorganisationer för att se vilket stöd de kan erbjuda.

Vanliga frågor och svar

Stödet till korttidsarbete förlängs och utvecklas

14 januari 2021. Stödet till korttidsarbete kommer att förlängas till juni 2021. Kan sökas från 15/2 2021 och kan gälla retroaktivt från 1/12 2020.

Mer information hos Tillväxtverket

Ansökan om stöd för sänkta lokalhyror

21 juli 2020. Hyresvärdar kan söka ekonomiskt stöd för rabatt till lokalhyresgäster i vissa branscher som drabbats särskilt av coronavirusets utbrott. Ansökan görs direkt på webben genom Boverkets nya e-tjänst. Från 31 juli kan fler branscher söka lokalhyresstöd.

Så gör du för att söka stöd (länsstyrelsen, nytt fönster)

Bidra med skyddsutrustning till vården

23 juni 2020. Har du eller ditt företag möjlighet att på något sätt stödja arbetet med att ta fram skyddsutrustning?

Så här gör du för att bidra (länsstyrelsen, nytt fönster)

Skellefteå kommun vidtar åtgärder för att stötta näringslivet under Coronapandemin

Uppdaterad 21 augusti 2020. För att stötta det lokala näringslivet vidtar Skellefteå kommun en rad åtgärder som vid sidan av de nationella insatserna ska bidra till att förenkla företagens vardag och minska belastningen på företagens likviditet.

Datum för anstånd för kommunala fakturor framflyttat till 31/10 2020. Skyndsam betalning av leverantörsfakturor – inom tio dagar för fakturor inkomna innan 31/10 2020.

Skellefteå kommuns åtgärder för att stötta näringslivet

 

Regionen skjuter till 25 miljoner

31 mars 2020. Region Västerbotten avsätter 25 miljoner för att hjälpa länets småföretagare som kämpar med effekterna av corona-pandemin. Har du frågor kring detta kontakta oss eller Region Västerbotten.

Tillfällig omställningscheck till följd av covid-19/Corona (Region Västerbotten, nytt fönster)

Företagshjälpen - nu i ny tappning

Åtgärder för att minska smittspridning av Corona förändrar förutsättningarna för våra företag. För vissa innebär detta att kämpa för sin överlevnad och säga upp personal, för andra innebär det svårigheter att bemanna sin verksamhet. För de allra flesta finns en känsla av osäkerhet för framtiden.

Företagshjälpen syftar till att svara på vanliga och ovanliga frågor från näringslivet och dela dessa svar och idéer öppet för andra att ta del av. Frågor kan röra allt från permitteringsregler och skattefrågor till hur nya kreativa idéer och affärsmodeller kan växa fram.

Direktsändningarna av Företagshjälpen tar en paus från och med 13 maj. Expertpanelen finns dock kvar, och frågor kan fortfarande besvaras via näringslivskontorets Facebook, nyhetsbrev och kommunens hemsida. Så skicka in frågor så ser vi till att de blir besvarade. Se kontaktuppgifter längst ner.

Näringslivskontorets Facebooksida

Tidigare sändningar av Företagshjälpen i skriftlig sammanfattning + länk till inspelning

Sammanfattning av Företagshjälpen 13 maj

Ämnen som tas upp: Om digitalisering när de fysiska mötesplatserna är uteslutna, ”Produktionslyftet” (möjlighet för SME-företag att få stöd). Förlängd tid för nystartsjobb, semesterregler för korttidsarbeten, otydligheter gällande omsättningsstödet.

Sammanfattning av Företagshjälpen 29 april

Ämnen som tas upp: Om att växla om sin verksamhet för att få nya uppdrag, brygglån och coachingtjänst, likviditetslån, ytterligare information om korttidsarbete samt att ansökningar kan fastna hos Tillväxtverket.

Sammanfattning av Företagshjälpen 22 april

Ämnen som tas upp: markupplåtelse för uteserveringar, ”Skellefteåmodellen”, hyresrabatter, läget inom handeln och besöksnäringen, nytt finansiellt stöd för besöksnäringen, korttidsarbete, ombilda enskild firma till aktiebolag.

Sammanfattning av Företagshjälpen 15 april

Ämnen som tas upp: goda exempel, företagsutveckling, korttidsarbete, A-kassa m.m. Dessutom: Går det att tänka nytt under coronakrisen och hur får man hjälp med det?

Sammanfattning av Företagshjälpen 8 april

Ämnen som tas upp: korttidsarbete, lättnader kring a-kasseersättning, karensdagar, amorteringsbefrielse och livsmedelskontroller. 

Sammanfattning av Företagshjälpen 1 april

Ämnen som tas upp: Begränsning på 50 personer omfattar inte restauranger, likviditetsbrist, hjälp kring betalning av hyror, tillfälligt ekonomiskt stöd till småföretagare, arbete för att hjälpa företag i kultursektorn, amorteringsbefrielse, rekonstruktion av företag

Sammanfattning av Företagshjälpen 25 mars

Ämnen som tas upp: Korttidsarbete, lån och finansiering, råd kring statliga åtgärder och finansiell krishantering, råd kring micro- och småföretagares förutsättningar, företagsexempel.

För frågor till Näringslivskontoret

Kontakta Bengt Ivansson, näringslivschef 070-557 1122 eller Anja Palm, biträdande näringslivschef 070-311 3583. Eller mejla till naringsliv@skelleftea.se


Ansvarig nämnd: Kommunstyrelsen
Informationen granskades: 2021-01-14
Nyhet

Samefolkets nationaldag 6 februari

2021-01-19 Den firas över hela Sápmi. Det första firandet skedde i samband med inledandet av FN:s internationella urbefolkningsår 1993 i Jokkmokk.

Det var 1992 ...

Läs mer