Information till företag med anledning av covid-19

När beslut fattas som rör näringslivet publiceras det på denna sida.

Tillväxtverket (nytt fönster)

Verksamt.se (nytt fönster)

Länsstyrelsens information till företagare (nytt fönster)

Vi uppmanar företag att ta kontakt med sina respektive branschorganisationer för att se vilket stöd de kan erbjuda.

Vanliga frågor och svar

 

Ekonomiskt drabbade företag kan åter söka stöd från staten

3 mars 2021. Från 2 mars 2021 kan enskilda näringsidkare som drabbats ekonomiskt av covid-19 återigen söka ekonomiskt stöd från staten. Det förlängda stödet innehåller flera nyheter. Bland annat förstärks stödnivån från 75 till 90 procent av omsättningstappet. Sista ansökningsdag är den 30 april 2021.

Mer information på länsstyrelsens webbplats

Sammanfattning av det digitala informationsmötet ”Insatser mot covid-19 på Northvolt”

12 februari 2021. Nu finns en skriftlig sammanfattning av det digitala informationsmötet ”Insatser mot covid-19 på Northvolt” 11 februari 2021.  Representanter från Northvolt, Region Västerbotten och Skellefteå kommun redogjorde för dagsläget och svarade på frågor. Sammanfattningen finns på svenska och engelska.

Sammanfattning av mötet

Summary from the digital info meeting concerning the covid-situation at Northvolt

Stödet till korttidsarbete förlängs och utvecklas

14 januari 2021. Stödet till korttidsarbete kommer att förlängas till juni 2021. Kan sökas från 15/2 2021 och kan gälla retroaktivt från 1/12 2020.

Mer information hos Tillväxtverket

Skellefteå kommun vidtar åtgärder för att stötta näringslivet under Coronapandemin

Uppdaterad 16 mars 2021. För att stötta det lokala näringslivet vidtar Skellefteå kommun en rad åtgärder som vid sidan av de nationella insatserna ska bidra till att förenkla företagens vardag och minska belastningen på företagens likviditet.

Skellefteå kommun ger fortsatt anstånd med betalning för kommunala avgifter till de företag som har det behovet. Anstånd kan beviljas fram till 31 augusti 2021.

Skellefteå kommuns åtgärder för att stötta näringslivet

 

Företagshjälpen - nu i ny tappning

Åtgärder för att minska smittspridning av Corona förändrar förutsättningarna för våra företag. För vissa innebär detta att kämpa för sin överlevnad och säga upp personal, för andra innebär det svårigheter att bemanna sin verksamhet. För de allra flesta finns en känsla av osäkerhet för framtiden.

Företagshjälpen syftar till att svara på vanliga och ovanliga frågor från näringslivet och dela dessa svar och idéer öppet för andra att ta del av. Frågor kan röra allt från permitteringsregler och skattefrågor till hur nya kreativa idéer och affärsmodeller kan växa fram.

Direktsändningarna av Företagshjälpen tar en paus från och med 13 maj. Expertpanelen finns dock kvar, och frågor kan fortfarande besvaras via näringslivskontorets Facebook, nyhetsbrev och kommunens hemsida. Så skicka in frågor så ser vi till att de blir besvarade. Se kontaktuppgifter längst ner.

Näringslivskontorets Facebooksida

Tidigare sändningar av Företagshjälpen i skriftlig sammanfattning + länk till inspelning

Sammanfattning av Företagshjälpen 13 maj

Ämnen som tas upp: Om digitalisering när de fysiska mötesplatserna är uteslutna, ”Produktionslyftet” (möjlighet för SME-företag att få stöd). Förlängd tid för nystartsjobb, semesterregler för korttidsarbeten, otydligheter gällande omsättningsstödet.

Sammanfattning av Företagshjälpen 29 april

Ämnen som tas upp: Om att växla om sin verksamhet för att få nya uppdrag, brygglån och coachingtjänst, likviditetslån, ytterligare information om korttidsarbete samt att ansökningar kan fastna hos Tillväxtverket.

Sammanfattning av Företagshjälpen 22 april

Ämnen som tas upp: markupplåtelse för uteserveringar, ”Skellefteåmodellen”, hyresrabatter, läget inom handeln och besöksnäringen, nytt finansiellt stöd för besöksnäringen, korttidsarbete, ombilda enskild firma till aktiebolag.

Sammanfattning av Företagshjälpen 15 april

Ämnen som tas upp: goda exempel, företagsutveckling, korttidsarbete, A-kassa m.m. Dessutom: Går det att tänka nytt under coronakrisen och hur får man hjälp med det?

Sammanfattning av Företagshjälpen 8 april

Ämnen som tas upp: korttidsarbete, lättnader kring a-kasseersättning, karensdagar, amorteringsbefrielse och livsmedelskontroller. 

Sammanfattning av Företagshjälpen 1 april

Ämnen som tas upp: Begränsning på 50 personer omfattar inte restauranger, likviditetsbrist, hjälp kring betalning av hyror, tillfälligt ekonomiskt stöd till småföretagare, arbete för att hjälpa företag i kultursektorn, amorteringsbefrielse, rekonstruktion av företag

Sammanfattning av Företagshjälpen 25 mars

Ämnen som tas upp: Korttidsarbete, lån och finansiering, råd kring statliga åtgärder och finansiell krishantering, råd kring micro- och småföretagares förutsättningar, företagsexempel.

För frågor till Näringslivskontoret

Kontakta Anja Palm, näringslivschef på tel. 070-311 35 83 eller Roland Eriksson, näringslivssekreterare, tel. 073-088 58 19. Eller mejla till naringsliv@skelleftea.se


Ansvarig nämnd: Kommunstyrelsen
Informationen granskades: 2021-03-16
Nyhet

Anmäl ditt barn till sommarkollo!

2021-04-19 Senast den 24 april behöver vi ha din ansökan till sommarens kolloverksamhet på Munkvikens lägergård. På kollot får barnen upptäcka sommaren och natur...

Läs mer