Manus: Kristina Sundin Jonsson, tisdag 2 april

Kristina Sundin Jonsson:

Skellefteås samhällsomvandling handlar inte bara om bostäder eller kompetensförsörjning, det handlar också mycket om livskvalitet. Här har kulturen och mötesplatserna en jätteviktig roll att spela. Därför har jag fått förmånen att komma till Skellefteå Museum.

Jätteroligt att vara här. Micke Ejrevi, ganska nytillträdd VD för Skellefteå Museum.

Mikke Ejrevi:

Jajamän, tack så mycket. Välkommen hit till oss.

Kristina:

I den här Ronjan-miljön, apropå TV-serien som just har satt igång. Det är fantastiskt att vara här på Barnsia.

Museet är en gammal och anrik verksamhet i Skellefteå. Du blev VD i höstas. Vad tänker du om framtiden?

Mikke:

Det är en spännande framtid vi står inför. Men vi ska också värna den historia vi har. Skellefteå Museum har gjort oerhört mycket bra saker under lång tid. Bland annat Barnsia, som du nämnde, som vi står i i dag. Omåttligt populär. Den tillsammans med Storsia, som öppnades 2022, så vi har utvecklat museets verksamhet och popularitet.

Vi har slagit besöksrekord två år i rad. Vi har dubbelt så många besökare nu än före pandemin. Det är oerhört häftigt. Det gäller att hänga med på den positiva utvecklingen vi har haft.

Vi gör det initialt. Det här första året jobbar vi mycket med en magasinsflytt. Vi ska flytta oerhört mycket föremål till ett nytt och fräscht magasin. Där får vi också möjlighet att göra egna visningar på sånt som i dag inte syns i våra samlingar.

Sen jobbar vi också med en ny besöksupplevelse här på Nordanå. Parallellt med det som vi hoppas kan öppna samtidigt som Society Expo 2026. Där Nya Forskarrum Nordanå ska invigas.

Kristina:

Vad spännande. Jättespännande. Skellefteå växer också och blir alltmer internationellt. Hur ser du på museets roll i just den utvecklingen? Hur jobbar ni med det internationella?

Mikke:

Där har Skellefteå Museum varit duktiga över tid. Dels att bjuda in alla och kunna göra tillgängliga utställningar. Man jobbar mycket med texter och information på engelska, men också programverksamhet på engelska. Det är en del att känna att man är inkluderad och kan ta del av vårt utbud.

Sen berättar vi om vår plats. Vad är Skellefteå för plats? Hur jobbar man med den plats som man kommer till? Sen är det jätteintressant med den här utvecklingen som vi är i. Hur påverkas det? Vad kan vi dra för lärdomar av historien?

Vi har guldfynden och den rush som det skapar. Nu har vi batterifynden och den gröna omställningen som på många delar kan liknas med det här.

Kristina:

Det är en fantastisk historia på så vis. Hundra år mellan gångerna.

Mikke:

Ja, det är lite häftigt. Sen påverkar det vår verksamhet i stort på många sätt. Inte bara för att vi får nya besökare, men också vår kulturmiljö, vår team och arkeologer. De jobbar extremt mycket med att gräva och undersöka marker och var man kan bygga. Vi kommer förmodligen att göra fler fynd och lära oss ännu mer om vår närhistoria. Det känns oerhört spännande.

Kristina:

Vi är inte bara på Skellefteå Museum i dag, utan vi är också på det vackra Nordanåområdet som har en väldigt stor del i många Skellefteåbors hjärtan. Hur ser utvecklingen ut här?

Mikke:

Jag brukar säga att om en plats har en själ, så är Skellefteås själ här på Nordanå. Det är en fantastisk område. Jag vet att det är uppskattade av många. Jag ser en otrolig potential att kunna jobba vidare med hur den här platsen utvecklas. Dels med alla aktörer på plats. Hur kan vi samarbeta med att skapa ett starkt världskap? Hur kan vi förmera varandras erbjudanden?

Kultur- och fritidsnämnden fick uppdrag att utreda tre spår. Först Brunnsteatern och verksamheterna där. Det gjorde man klart vid årsskiftet. Nästa steg är huvudbyggnaden och sista steget är grönområdet och Friluftsmuseet, som vi kallar det. De delarna finns det extremt stor potential i. Jag gillar tankarna kring vårt grönområde, Nordanåparken och Friluftsmuseet där man kan jobba med våra historiska byggnader och de historier som finns där. Men också hur den här platsen används.

Vi har en julmarknad som är omåttligt populär. Jag drömmer om att vi kan skapa en vårmarknad eller höstmarknad som kan vara lika populär.

Kristina:

Jättespännande. Vi har också fått in en kommentar via våra sociala medier som tycker att det skulle vara fint att höra mer om den samiska historien. Inte minst för att vi nu är ett samiskt förvaltningsområde från årsskiftet. Hur tänker museet där och hur ska vi inkorporera detta i den verksamheten?

Mikke:

En viktig fråga, tycker jag. En bra fråga från publiken, om jag får säga så. Det samiska... Först och främst vill jag poängtera att den samiska historien är vår gemensam historia. Det är ingen annans historia, utan det är nånting vi delar här i Sápmi. Vi jobbar mycket. Det är en het fråga här på museet hur vi tänker i det.

Vi var nyligen med all personal på konferens i Skogs- och samemuseet i Lycksele. Vi tog del av deras förstudie inför deras permanenta samiska utställning. Det var oerhört intressant och givande.

Det finns också en motion kopplat till Nordanåområdet om att skapa en plats för samisk kultur här på området, vilket känns oerhört spännande. Jag tänker att det skulle tillföra Nordanåområdet och Friluftsmuseet någonting där vi kan aktivera den platsen tillsammans med Skellefteå Sameförening eller andra aktörer på området.

Så det är ett utvecklingsområde som jag ser fram emot att bemöta.

Kristina:

Nånting vi även här gör tillsammans, med andra ord, tillsammans med andra. Tack så mycket Mikke, jättekul att få vara här. Tack till alla er som har lyssnat. Vi syns igen om ett par veckor.

Senast uppdaterad: