Vem vill du möta imorgon?

Kulturhuset blir en mötesplats i centrum! Här kommer du att finna inspiration, delta på föreläsningar eller bara hänga för att dricka en kopp kaffe. Det spelar ingen roll vem du är eller vart du kommer ifrån, kulturhuset är an plats för alla. Kanske blir det just du, dina vänner eller dina barn som bidrar till upplevelsen av kulturhuset!

Bildspel kulturhus

Den 16 juni 2015 godkände kommunfullmäktige beslutet att bygga ett framtida kulturhus. Kulturhuset beräknas vara klart 2020 och placeringen kommer att bli mitt i stadskärnan på det tidigare busstorget.

Ett kulturhus som vågar

Kulturhusets kärnverksamheter kommer att samarbeta tillsammans med hotell, näringsliv och externa aktörer för att Skellefteå ska bli ett besöksmål oavsett om du kommer hit för en kongress, kulturupplevelser eller övernattning. 

De fyra kärnverksamheterna är:

  • MAN, Museum Anna Nordlander
  • Skellefteå konsthall
  • Västerbottensteatern
  • Skellefteå stadsbibliotek

Området där kulturhuset ska byggas är en naturlig plats i centrum med närhet till torget, Kanalgatan och kommande resecentrum. Klicka på kartan för att få en större bild.

karta över centrala stan 

Illustration: Karta över centrala Skellefteå där byggandet av kulturhuset är märkt med gult.

 

Kulturhuset ska vara en dynamisk mötesplats som får oss att våga, tänka, känna och växa. Kulturhuset ska vara öppet och tillgängligt för alla. Här ska kultur och verksamhet präglas av en tillåtande anda. Hit är den breda målgruppen välkommen och alla ska känna att det finns något för just dem att uppleva och göra. Värdegrunden innefattar tre kärnvärden: mod, kvalitet och välkomnande – en treenighet som ska understödja strävan för att kulturhuset år 2030 ska vara något utöver det vanliga.

Ett kulturhus som vågar!

Genom att kombinera kulturevenemang med möten skapas förutsättningar för en välbesökt byggnad med brett utbud som innebär en ny reseanledning till Skellefteå. Därför inkluderar beslutet om ett nytt kulturhus ett vidbyggt hotell. Ett hotell med mötesverksamhet som ägs och drivs av en extern aktör. Ett nära samarbete mellan kulturhus och mötesverksamhet medför även lägre driftskostnader för kulturhuset.

Ett nytt kommunalt aktiebolag kommer att ansvara för driften och samordningen av verksamheterna i kulturhuset. Investeringen för kulturhuset uppskattas till ca 400-500 miljoner kronor för att ta höjd för en tekniskt och arkitektoniskt framstående byggnad.

Utformningen av det framtida kulturhuset avgjordes genom en allmän arkitekttävling där en expertjury utsåg det vinnande förslaget. Tävlingen pågick från 3 dec 2015 till 23 feb 2016.