Här möts dåtid, nutid och framtid

Kulturhuset siktar mot Skellefteås framtid, med kommunens högt ställda hållbarhetsmål och träbyggnadsstrategi, och blir ett fint exempel på hur det går att bygga hållbart och utveckla den lokala träbyggnadsindustrin. Detta förstärks genom att lyfta fram och göra träkonstruktionen i byggnaden synlig. Kulturhusets fasader kläs med trälameller på olika sätt anpassade efter innehållet. Hotellets höga torn blir ett nytt landmärke i staden med fasader i glas som visar träkonstruktionen innanför.

Byggnaden kommer att uppfylla målen för Miljöbyggnad silver. Det är en miljöklassning av ett hus som bland annat tar hänsyn till energiförbrukningen, inomhusklimatet och materialval. Kort sagt bra för naturen och människan.

Med sina 19 våningar blir kulturhuset tillsammans med det nya hotellet ett av Nordens högsta träbyggnader. Huset knyter an till Skellefteås historia som trästad och den starka lokala träindustrin.

Klicka på bilderna för att förstora dem och titta närmare!

 

Vad döljer sig där inne?

entre

Det här var konstigt. Någon har ställt ett kulturhus på busstorget. Vad kan dölja sig därinne? Vad ska det vara till för? Det ligger en tråd vid den stora entrén. Vi följer den in och ser om vi kan finna några svar.

 

plan1_01plan1_02

Vi är inte ensamma inne i huset. Innanför entrén rör sig folk åt alla håll. Så trevligt! Vi går fram och pratar med dem. Några ska till biblioteket för att läsa, lära och leka och några checkar in på hotellet – de är på konferens och frågar receptionisten om det händer någonting i stan i kväll. De har tur, för alldeles bakom dem riggar ett lokalt jazzgäng caféscenen inför sin spelning. Och i morgon är det tydligen författarbesök på samma ställe. Här vore det kul att stanna, men vi måste vidare.

Tråden leder oss i kringelkrokar förbi cafébord och soffgrupper där folk sitter och pratar och skrattar eller mest betraktar världen. Mitt i rummet står en stor trappa i trä. Vi tar trappan upp till nästa våning, men får se oss lite för så att vi inte trampar på de som slagit sig ner i den. De väntar nog på en vän eller en buss, men några skolbarn sitter längst upp med varsin kikare – det var väl tokigt. Fast det visar sig att de leker detektiver och kan se allt här uppifrån. De har redan sett massvis, men inget misstänkt. Då så!

 

plan2_01plan2_02plan2_03

Vi kommer upp till den andra våningen. Men vad har hänt här? I en stor, öppen utställning har någon klottrat mustascher, läppstift och glasögon på oljemålningar av djur och gamla människor. Vem kan det vara? Vilken lymmel, det här måste vi ta tag i. Tråden leder mot ett rum och det hörs röster därifrån. Kanske är missgynnaren fortfarande kvar. Försiktigt, försiktigt öppnar vi dörren. Men här finns inga vandaler, bara glada barn och vuxna som målar och har kul. De har kommit hit för att se en samtidsutställning på Museum Anna Nordlander och som en del av det pedagogiska arbetet med utställningen hamnat i en pysselverkstad med uppgift att förändra gamla bilder. Det förklarar mustascherna. Museum Anna Nordlander har alltid någonting spännande att utmana våra sinnen och tankar med.

Tråden leder in till ett nytt rum. Skellefteå konsthall är stort och ljust, och för tillfället fyllt av roliga, abstrakta skulpturer. Alldeles intill ligger en stor foajé. Någon ställer fram bord och stolar. Hon säger att de väntar ett sällskap på flera hundra personer hit på middag i kväll och skulle inte ha någonting emot om vi hjälpte till att duka. Så klart att vi kan, vi ska bara… Oj! Vad var det? Ett skrik! Ett till! Det kommer därifrån. Vi rusar förbi de stora glasväggarna ut mot torget och sliter upp en dörr som leder till en stor salong. Aj, aj, aj – en sån olycka! En person ligger på golvet med en kniv i hjärtat och blodet rinner. ”Bryt!”, ropar plötsligt en person med yvigt hår som hastigt reser sig upp ur en av salongens många bänkrader. Den knivhuggna personen reser sig obehindrat. ”Välkommen tillbaka på lördag när det är premiär. Var god och låt oss repetera i fred till dess”, säger det yviga håret lätt irriterat.

Lite skamsna över att ha klampat in på Västerbottensteaterns repetitioner går vi ut för att leta reda på tråden igen. Vid en dörröppning som står på vid glänt kan vi se en ännu större salong med hundratals sittplatser. Det står någonting på en digital skärm intill. Åh vad coolt – ska hon hit och spela! Jag minns hennes konsert på Cirkus. Kul att vi får stora namn till Skellefteå nu och där är ju tråden!

 

plan3_01 

Den leder till en trappa och när vi kommer upp för den, vad tror du att vi får se då? Någon har ställt ett fullstort drakhuvud i korridoren, man kan ju få slag för mindre. Och där borta hänger det läskiga masker. Det luktar från tyger och lim – aha, det är här teatern har sina ateljéer. Och det där ser ut som loger. Ska vi våga kika in? Sakta, sakta öppnar vi dörren… Å nej, så genant! En skådespelare står helt naken och läser repliker. Han fick syn på oss i spegeln! Nu gäller det att lägga benen på ryggen och skynda sig härifrån.

 

plan4_01plan4_02

Vi springer genom korridorer och förbi öppna ytor där folk verkar jobba. Plötsligt skjuter någon en vägg rakt över vår tråd. Precis där vi tänkte gå! Det var det fräckaste! Bäst att vi tar en ny rutt. Nej, där dök precis en ny vägg upp. Vilken mardröm – vi är omringade. ”Är ni här för någon av konferenserna?”, frågar en snäll röst. ”Ni ser lite vilse ut. Jag är vaktmästare här och ställer bara i ordning ett rum som ska användas för ett grupparbete senare i dag. Här kan vi skjuta väggarna på olika sätt eller öppna upp. På sätt och vis är det förvandlingarnas rum – häftigt va! Men vill ni se det coolaste? Kom med här!”

Vi följer den snälla vaktmästaren genom en labyrint av väggar tills vi kommer fram till ett jättestort fönster med utsikt över torget. ”Gillar ni utsikten? Då ska ni se hur det ser ut på den översta våningen. Men först tycker jag att ni ska gå ut på den stora terrassen och njuta av solen en stund. Det är en vacker dag och folk gillar att samlas här för att äta lunch och ibland är det uppträdanden här också. Men det finns gott om plats, och det finns fler terrasser här i huset. Låt solen bestämma var ni ska sätta er. Förresten, jag råkade visst kapa er tråd tidigare, ursäkta, ursäkta. Det ser ut som att den leder till hissen upp till hotellet – ni kommer att älska rummen där!”

 

plan6-14_01plan6-14_02

Vi sparar solandet till en annan dag och går raka vägen till hissen. Hurra, så många knappar! Det är bäst att vi bara trycker på en i taget för att inte tappa tråden igen. Men det är svårt att låta bli att peta på alla. Det plingar till och dörrarna öppnas på sjätte våningen. Men vad nu? Här är bara en korridor med numrerade stängda dörrar. Tråden fortsätter visst uppåt. Bra – då får vi trycka på fler knappar. 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13. Varenda gång dörren öppnas möts vi av samma korridor – ska det aldrig ta slut?

Vi tar en våning till och nu leder tråden oss ut igen! Vi kliver ut i korridoren och följer tråden in i ett av rummen. Wow! Hela rummet är i trä och det doftar så gott! Så här skulle man bo. Och titta där! Hela ytterväggen är ett fönster och vi kan se ända till Landskyrkan härifrån. Vi ska snart följa vår tråd vidare, men sängen ser skön ut och det gör nog ingenting om vi stannar och hoppar på den bara ett litet tag. ”Stopp!”, ropar någon som rusar in i rummet. ”Jag har precis bäddat den där. Har inte era mammor och pappor lärt er att man inte ska hoppa i sängarna? Vänta bara tills jag får tag på er…” Löp!

 

plan16_01plan16_02

Puh! Vi verkar ha klarat oss. Springande följer vi tråden uppför en trappa och nu är det som att klimatet har ändrat sig. Det är varmare och fuktigare och där kommer två personer gående i badrockar… Vänta nu, det är ett spa! Okej då, bara ett litet dopp. Vi kan torka i bastun, men sen måste vi vidare. Vi måste se hur det här slutar och all den här spänningen gör en dessutom hungrig. Men människorna här är väldigt avslappnade och trevliga att umgås med. Kanske kan vi stanna ett tag till ändå. Det finns lite frukt och choklad här så vi ska nog klara den värsta hungern. Kan du tänka dig – det funkade! Men nu är visst chokladen slut. Det är bäst att vi smyger härifrån. Upp för en trappa till, raska på!

 

plan17_01plan17_02

Men vad nu? Där står en kock och det slår upp flammor ur hennes stekpanna! Varför hjälper ingen henne? Det myllrar ju av folk här i restaurangen, men de verkar vara för upptagna av maten och utsikten. Nu är goda råd dyra! Fort – hämta duken på bordet där borta i restaurangen. Det är så fint dukat, men det kan inte hjälpas för nu gäller det sekunder om vi ska släcka branden. Så! Du är räddad nu, kocken, men i framtiden kan du tänka på att inte ha så varmt – du kan faktiskt göra illa dig. Och sluta se så sur ut, du hade varit en levande fackla nu om det inte vore för oss! ”Min konjaksflamberade coeur de filet! Den är förstörd! Det är bäst att ni lämnar mitt kök annars svär jag att ni får ta dess plats i stekpannan!” Om det är tacken, då går vi väl. Förresten har vi en tråd att följa.

 

plan18_01plan18_02

Vi följer tråden ytterligare en trappa upp och nu ser vi himlen från en sky- bar. Vi har tagit oss högst upp och kan se flera mil i alla väderstreck. Å, vad Skellefteå är vackert. Så här har vi aldrig sett henne tidigare. Här skulle vi kunna sitta i timmar i de sköna sofforna och bara titta på solen som sänker sig över stan eller norrskenets spel en stjärnklar kväll. Det går inte att tröttna på. Nu måste vi vara nära. Tråden leder oss till en liten låda. Vi öppnar den försiktigt. Det ligger en vikt lapp i lådan. Vi vecklar ut den och läser:

”Du har väntat länge. Nu är du framme och förtjänar en gåva. Här är den: Tänk på äventyret. Tänk på mötena och leendena du skapade på vägen. Tänk på allt du sett, känt och lärt dig. Tänk också på att du kan göra om det i morgon och dagen efter och dagen efter det. Men varje gång kommer du att uppleva någonting nytt, så länge du vill. Det är din gåva. Det här är ditt hus och mitt hus".