Manus: Kristina Sundin Jonsson informerar om det aktuella läget, onsdag 23 september

Intro, presentation.
Pandemin är inte över. Det finns all anledning till att fortsätta följa dom rekommendationer som vi har vant oss vid sedan i mars. Många har börjat slappna av, men frågan är om det är så klokt att göra det?

Idag har jag Stephan Stenmark hos mig, smittskyddsläkare på Region Västerbotten. Välkommen, Stephan.

  • Vi har hört rekommendationerna många gånger, men kan du vara snäll och påminna oss: Vad är det viktigt för oss att göra – och varför är det fortfarande så viktigt?
  • Du brukar prata om att den här situationen är det ”nya normala”. Betyder det att vi ska vara försiktiga i all framtid?
  • Många hoppas förstås på att det kommer ett vaccin så småningom. När det väl finns ett vaccin – kan man då sluta tänka på försiktighetsåtgärderna när man är vaccinerad?
  • Hos oss på Skellefteå kommun gör vi så kallade omfallsplaner, ett annat ord för scenarier, för att kunna hantera lokala utbrott och klustersmitta. Har ni sett tendenser till klustersmitta i Västerbotten?

Tack så mycket för att du kom hit, Stephan.

Om drygt en vecka, första oktober, kommer besöksförbudet på vård- och omsorgsboendena att hävas. Det ska jag uppmärksamma i nästa veckas webbsändning, då jag har chefen för Vård och omsorg som gäst, Ejja Häman Aktell.

Fram tills dess – sköt om dig, och tänk på vad Stephan har pratat om idag. Smittan är nånting som vi kommer att få leva med länge. Så fortsätt att följa rekommendationerna om hygien och avstånd. Och stanna hemma om du känner dig sjuk.

Ansvarig nämnd: Kommunstyrelsen
Informationen granskades: 2020-09-23