Arbetssökande

Denna sida och följande innehåller goda råd och nyttiga tips om hur du steg för steg kan gå tillväga på din väg mot arbete.

Till höger hittar du länkar som ger dig vägledning om hur du bland annat skriver ansökningshandlingar, hur du bokar möte via telefon och vad som är viktigt att tänka på när du går på anställningsintervju. Där hittar du också en länk till en checklista som sammanfattar samtliga steg.

Söka arbete

Här tipsar vi om vad du kan göra för att maximera dina chanser att hitta arbete.

Varje dag

  • Berätta för alla du känner att du söker arbete. Ju fler som vet att du är tillgänglig på arbetsmarknaden, desto större är chansen att någon erbjuder dig ett arbete.
  • Gå in på Arbetsförmedlingens platsbank och Arbetsförmedlingens sida ”Andra jobbsajter”, där du hittar länkar till en mängd Internetsidor som kan vara bra att besöka. Besök även andra sidor på Internet för att se om några arbeten dykt upp. 
  • Gå igenom lokaltidningens platsannonser, till exempel Norra Västerbotten och Västerbottens Folkblad.
  • Titta efter nyhetsartiklar som handlar om arbetsgivare som det går bra för. Passa på att ta kontakt med dessa innan de annonserar efter nya medarbetare i tidningen eller på Internet.

När tillfälle ges

  • Ta vara på alla tillfällen att utöka ditt kontaktnät. Besök till exempel olika arbetsmarknadsdagar där du har chans att träffa och presentera dig för olika arbetsgivare. 
  • Undersök om någon i din bekantskapskrets känner någon som har behov av tillfällig personal, till exempel av en vikarie. 
    Gör besök hos de arbetsgivare du är intresserad av att arbeta hos. Kom ihåg att lämna en skriftlig intresseanmälan till de arbetsgivare du besöker.

Läs om vad du ska tänka på när du ska skriva ansökningshandlingar

Ansvarig nämnd: Kommunstyrelsen
Informationen granskades: 2017-09-01