illustration silhuett ungdomar

Sommarföretaget

Vill du styra över din arbetstid och din inkomst i sommar? Och samtidigt förverkliga en dröm eller lägga mer tid på ett intresse? Ansökan för Sommarföretaget öppnar 26 februari.

Då borde du ta chansen att göra din feriepraktik som sommarföretagare! Driv företag själv eller med en kompis och styr över din arbetstid, arbetsinsats och därmed din inkomst.

Vad kan jag göra?

Vad du vill göra under sommaren beror såklart på dina intressen, vad du vill lägga tid på och vilka områden där du ser affärsmöjligheter. Tidigare elever har jobbat med allt från sommarcafé, gympapass för grannar, burträskbingo för turister, trädgårdsarbete, skateboard/ fotbolls/innebandy/dansskola för barn, sålt t-shirts eller glass på stranden, bakat tårtor eller bröd, sålt parfym, ordnat loppis, designat smycken, repat bilar eller skapat hemsidor eller sidor på sociala medier. Det ger dig inte bara möjligheten att prova på livet som företagare under en sommar, du får också en nära koppling till Skellefteås näringsliv, möjligheten att ingå i nätverk och dessutom knyta kontakter som kan vara värdefulla för dig i framtiden. Bakom sommarföretaget står näringslivskontoret och ferieförmedlingen. Konceptet är ett sätt för Skellefteå kommun att satsa på ungdomars företagande och entreprenörskap.

Vem kan bli sommarföretagare?

Sommarföretaget riktar sig till dig som går ut nian eller första året på gymnasiet och Skellefteå kommun bistår med utbildning, stöd, försäkring och stipendium för att du ska kunna dra igång ditt sommarföretag.

Hur anmäler jag mig?

Ansökan sker i ferievertyget. Vid ansökan får du gärna beskriva din idé. Det finns totalt 25 platser. När vi fått in ansökningarna görs en uttagning.

OBS! Tackar du ja, men inte blir utvald har du ändå chans att få en annan feriepraktikplats. Tackar du nej får du ingen annan feriepraktik i sommar.

Ersättning

Du får ett stipendium på 3 000 kr som du använder för att starta igång ditt företag.

Viktiga tider och datum

När urvalet av årets sommarföretagare är klart kommer vi under våren att bjuda in årets deltagare till en kortare inspirations- och förberedelseträff, mer information om träffen kommer senare.

 • 12 april kl 17.30: Informationsträff för elever och föräldrar på The Great Northern
 • 15 april: Sista ansökningsdag
 • Vecka 25-26: Utbildningsdagar med handledare. Lunch ingår.
 • 15 augusti: Gemensam avslutning och diplomutdelning

Vill du veta mer?

Hör av dig med frågor till:
ida.lindh@skelleftea.se.

Ansvarig nämnd: Kommunstyrelsen
Informationen granskades: 2018-06-11

Frågor och svar

 • Kan jag arbeta tillsammans med någon annan i Sommarföretaget?

  Ja, det kan du. Men ni måste båda, var för sig, ha anmält er på webbformuläret och fylla i var sin blankett och skicka in innan den 18 april. Skriv namn på blanketten på den/de som du vill ha som partner. Ni kommer i så fall senare få skriva ett kontrakt så att alla inblandade vet vad som gäller, hur arbetet ska utföras, hur intjänade pengar ska fördelas med mera.

 • Annat samarbete då? Kan det leda till något större för mig som deltar? Jobb och framtid?

  Du kan givetvis även samarbeta med andra som inte är anmälda som sommarföretagare. I vilket fall blir det en viktig övning i hur man skriver och följer ett samarbetsavtal.

  Samarbete och utmaningar är bra och skapar kreativitet.  Vi kan sammanfatta med att vi med alla de varianter av ferieverksamhet som ni ungdomar tar er för, det vi erbjuder och det ni arbetar med, ska leda till att unga och äldre trivs och tycker att vår kommun kan utvecklas och vara en bra plats att leva på.  Att utvecklas och växa som människa.

  Vi tror att ni efter detta fått värdefulla kontakter som främst hjälper dig och dina vänner men även att utveckla hela vår del av länet och landet.  Ja, ni kan säkert även få en betydande roll för förändringar i världen.  Vi tror på dig!

 • Kommer jag tjäna mindre pengar än andra feriepraktikanter?

  Sommarföretaget är inte en vanlig feriepraktik. Istället för lön får du ett stipendium som du ska använda för att starta ditt företag och tjäna egna pengar, därför kan vi inte garantera att du tjänar lika mycket som feriepraktikanterna. Med en bra affärsidé och målmedvetet arbete kan du tjäna betydligt mer.

 • Hur fungerar det med skatt?

  Detta kommer du att få mer information om under introduktionsveckan. Vill du läsa mer redan nu hittar du information via www.skatteverket.se.

 • Varför är vecka 25, 26 samt den 17 augusti obligatoriska?

  För att få stipendiet/startkapitalet på 3000 kr är kravet att du deltar under introduktionsveckan och utvärderingen.

  Oavsett om du tänker arbeta med ditt företagande i början, i slutet eller under hela sommarlovet ska du vara med under introduktionsveckorna under v 25 & v26 (utav dessa två veckor är det ca 4 dagar totalt sett som ni deltar i introduktionsveckan). Introduktionen innehåller viktiga utbildningsmoment, information och du får chansen att möta andra med olika erfarenheter av företagande och entreprenörskap samt möten med andra unga företagare.

  Du ska också delta i avslutningen den 17 augusti för att dela med dig av dina erfarenheter samt ta del av andras.

 • Varför behöver vi underskrifter av dig och målsman?

  Om du är under 18 år krävs ett medgivande från målsman. Underskriften ger, enligt PUL (personuppgiftslagen), oss möjligheten att använda våra IT-system och hantera personuppgifter och även bilder.

 • Vilka får chansen att vara sommarföretagare 2017 i Skellefteå?

  Urvalet av 25 ungdomar kommer att göras av en grupp bestående av Ferieförmedlingen, Näringslivskontoret.