Första kongressen bokad till kulturhuset!

Publicerad 2016-06-21

Skellefteås kommande kulturhus har fått sin första kongressbokning, som dessutom har anknytning till en av husets blivande kärnverksamheter. Det är Biblioteksdagarna som ska genomföras i Skellefteå år 2020.

– Det känns fantastiskt spännande att erbjuda Skellefteå som värd för biblioteksdagarna under det första år vi har kulturhuset med dess kongressanläggning på plats. Jag tror att kombinationen kultur och möten är en stor fördel i detta fall, och så klart att stadsbiblioteket kommer att finnas i huset, säger en mycket nöjd Mikke Ejrevi, bibliotekschef i Skellefteå kommun.

Biblioteksdagarna lockar ca 450 deltagare under två dagar. Kongressen är biblioteksföreningens årsmöte och den ledande branschdagen för biblioteksverksamheter i Sverige. Jenny Poncin är utvecklingssekreterare och verksamhetsstrateg på Biblioteksföreningen, som arrangerar Biblioteksdagarna:

– För oss är det viktigt att visa upp vår verksamhet och förlägga Biblioteksdagarna på flera olika platser i landet. Skellefteås biblioteksverksamhet är spännande, det finns ett driv och ett lokalt engagemang som är intressant. Sedan är det förstås fantastiskt att det byggs ett nytt kulturhus där biblioteket får en stark roll.

Samarbete med Visit Skellefteå

Mötesansökan har gjorts i samarbete med Visit Skellefteå, där Maria Rautio arbetar som affärsutvecklare inom evenemang och möten:

– Vi är otroligt glada för alla möten vi kan ta till Skellefteå i samarbete med aktörer inom både kommun och näringsliv. Det är avgörande att vi har lokala företrädare, som exempelvis Mikke, med i ansökningsprocessen när vi ska locka möten och kongresser till oss.

Och enligt Maria Rautio innebär dessa större möten mycket mer än bara tillfälliga besök som gynnar hotell och handel.

– Varje möte som landar i i staden är en storvinst för Skellefteå. Det handlar inte enbart om de tusentals gästnätter där omsättningen i näringen och handel skapar arbetstillfällen utan lika mycket om möjligheterna att öka den lokala kompetensen, locka nya talanger till platsen och att stärka Skellefteås varumärke och attraktion.

Räck upp handen för möten i Skellefteå!

Therese Bäckström Zidohli, projektledare för Kulturhus Skellefteå, betonar vikten av att våga visa på Skellefteå som en förträfflig mötesort:

– Det känns fantastiskt att den här första bokningen kom direkt efter att arkitekttävlingen avgjorts! Det är förstås jätteviktigt att vi tar hem den här typen av arrangemang tidigt så att anläggningen är välbokad redan innan invigningen.

– I och med det kommande kulturhuset med hotell och kongresscenter stärker vi platsen rejält som värd för stora möten. Jag vill verkligen råda alla som har möjlighet att räcka upp handen och ropa Skellefteå när det blir tal om konferenser och kongresser! avslutar Therese Bäckström Zidohli.