Renare badgäster – mindre klor

Publicerad 2018-10-19

Nu ska gästerna vid badhusen i Skellefteå kommun bli renare och lukta mindre klor efter sin badhusvistelse. Detta genom kampanjen ”Bada fräscht” som startar den 22 oktober och pågår under vecka 43.
- Syftet är att badgästerna ska tvätta sig med tvål före bassängbadet, vilket gör att vi behöver tillsätta mindre klor, berättar Pär Antonsson, badmästare Byske.

Under hela veckan kommer alla badhus i Skellefteå att vara med i kampanjen ”Bada fräscht” som beskriver hur viktigt det är att tvätta sig med tvål och schampo innan man stiger i badet så att inte smutsen följer med i bassängen.

Flera språk
På varje badhus finns skyltar på flera språk med uppmaningen om att tvätta sig med tvål och schampo innan man går ner i bassängen.
- Det finns en grupp av våra besökare som inte kan svenska, därför är det viktigt att vi förmedlar budskapet på fler språk än svenska.

Vända trenden
Att bada i en sjö eller hav kräver ingen duschning före badet men vid bassängbad är det viktigt, påtalar Pär Antonsson.
- Trenden de senaste åren har varit att folk tvättar sig sämre före bassängbad. Det här är något som vi vill ändra på för allas trivsel. Men det är inget som sker över en natt.

Renare badgäster - mindre klor
Det här skapar också en bättre miljö i luft och vatten för alla som vistas i badhuset.
- Ju mindre föroreningar vi har i vattnet desto mindre klor behöver tillsättas.
Klor är ett desinfektionsmedel som används för att ta död på bakterier.
- Efter badet behöver du inte heller använda någon tvål. Det viktigaste är att du duschar dig noga eftersom du är ren efter badet.

Förändring på gång
Enligt Pär Antonsson har det blivit bättre med att tvåla in sig före badet efter förra kampanjen som kördes för två år sedan.
- Men det här är ett långsiktigt arbete som vi bedriver. Det kan ta upp till en generation innan vi fått en total beteendeförändring.