Se upp för bluffmejl i coronakrisens spår

Publicerad 2020-03-24

Bedragare och kriminella utnyttjar allmänhetens oro över coronaviruset. Flera olika typer av bluffmejl dyker nu upp oftare, i syfte att skada och komma åt känslig information. De vanligaste bluffmejlen handlar om ett botemedel som forskare inte delar med sig av.

Mejlen skickas ut med en länk som utlovar mer information. Klickar du på länken landar du på en falsk sida där de ber dig skriva ned dina personliga uppgifter för att få tillgång till mer information.

Bluffmejlen kan också dyka upp i form av ett informationsmejl från din chef. Här finns ofta ett bifogat dokument samt en länk som leder till en förfalskad Microsoft Office-sajt. Efter att du fyllt i dina uppgifter skickas du vidare till en legitim sajt med information om coronaviruset, vilket får bluffen att verka tillförlitlig.

Det finns även bluffar som drar nytta av välkända varumärken, till exempel Världshälsoorganisationen WHO. Du får ett mejl med en bifogad fil som installerar en programvara som spårar dina tryckningar på tangentbordet vilket exempelvis kan nyttjas för att komma åt information.

Dessutom förekommer mejl till specifika adresser som innehåller felaktiga nyhetsuppdateringar. Här hänvisar man ofta till att kinesiska underleverantörer tvingats stänga ned sina fabriker på grund av coronaviruset. De här mejlen skickas framförallt till företag som har en anknytning till den kinesiska industrin och kommer med en bifogad fil som installerar skadlig programvara.

Som vanligt är det sund misstänksamhet som gäller. Radera mejlet utan att klicka på någon länk.