Efterlysning stulna verk

Publicerad 2020-06-08

Skellefteå kommuns enhet för konst och kultur efterlyser tre verk av Mikael Richter som stulits från området på Nordanå Kulturcentrums innergård. Verken var placerade utomhus, en gångsträcka från museet, lekparken till Science center.

Tekniken är vinyl på aluminium och budskapen på skyltarna lyder: ”Allt kommer att bli bra”, ”Allt fortlöper fint”,  ”Du är så mycket bättre än du tror”.
Mikael Richter är född 1963 och bosatt i Saltsjöbaden. Han är utbildad vid Umeå Konsthögskola och Valands Konsthögskola. Mikael Richter arbetar ofta idébaserat och han har arbetat mycket med konst i det offentliga rummet. Under 1990-talet började han arbeta med att ommåla trafikskyltar som placerades ut i Stockholm, föreställande en snubblande herr Gårman osv. Vissa skyltar innehöll uppmaningar som ”Allt kommer att bli bra”. Med åren har projektet med uppmaningar utökats till hela landet och idag rör det sig om ca 90 skyltar i hela Sverige. Hans tanke är att symboler och välkända motiv plötsligt kan ändra innebörd med små förändringar. Richter vill väcka nya tankar hos betraktaren genom att överraska med någonting nytt i gatubilden.