Lyckat försök med mobila förskolebussar

Publicerad 2020-06-10

Sex månader har gått sedan projektet med två mobila förskolebussar startade i Skellefteå kommun och barn, personal och föräldrar är riktigt nöjda med verksamheten hittills.
- Ett av barnen sa 1 000 tummar upp. Det är ett riktigt bra betyg, konstaterar Linda Larsson, rektor för den mobila förskolebussen Pråmen i Skelleftehamn.

Det var i januari i år som de startade och den mobila förskolebussen Pråmen är stationerad i Skelleftehamn och utgår från förskolan Hamnen.
Anna-Lena Andersson är förskolepedagog på Pråmen.
- Vi arbetar med utomhuspedagogik. Vi kan till exempel prata om ett tema, exempelvis bönder. Sedan kan vi åka ut till en bondgård och titta. Det är inte alltid så självklart.
En annan fördel som Anna-Lena har sett är sammanhållningen bland barnen.
- Här är alla barnen med. Det tycker jag är jätteroligt att se. Det blir inte heller samma ljudnivåer när man är ute.

En skog är inte lik den andra
Den andra mobila förskolebussen Skogstjärnan är stationerad i Skellefteå i stadsdelen Norrböle och utgår från förskolan Hagen.
Berith Jacobsson är förskolepedagog på den mobila förskolebussen Skogsstjärnan. Hon var lite tveksam först att hoppa på detta.
- Trots min högre ålder så kändes som jag ville prova och det har jag inte ångrat. Vi kan vara ute i alla väder och vara i olika lärmiljöer, en skog kan se så olika ut beroende på var vi åker. Det är verklingen faschinerande.

Dagens anhalt - Vithatta i Örviken
Just den här gången var båda bussarna på plats på Vithatta i Örviken, en grillplats med pulkbacke, motionsspår, stigar och närheten till en lekpark. Först kom Pråmen och sedan kom Skogsstjärnan. Det var full fart på båda barngrupperna som ville ut i skogen och upptäcka. Ett av barnen ropade: ”Kom hit! Här finns det guld!” Och där borta vid en stor sten stod ett gäng barn och hackade från stenen. Fram kom ett pulver som glimmade. Sedan var det dags för samling innan de tågade mot lekparken.

Nu saknar de bara att fylla upp de båda bussarna.
- I dag har vi 14 barn i Pråmen och 12 barn i Skogsstjärnan men vi har platser för 20 stycken i varje buss, något som vi hoppas på att kunna fylla till hösten, säger rektor Linda Larsson.