Berättarvandringar 2020

Publicerad 2020-06-16

Upplev nya sidor av Skellefteå i sommar! Sommarens berättarvandringar visar upp dolda sidor av platserna som omger oss. Varje söndag under sommaren finns en ny berättarvandring i Skellefteå att uppleva på olika platser i Skellefteå regionen.

Några nya vandringar i sommar är mordvandring i Burträsk och quizvandring vid centrum och återkommande favoriterna Finnforsrövarna och kyrkogårdsvandringen.

Sommarens berättarvandringar visar upp dolda sidor av platserna som omger oss. Varje söndag under sommaren kan du uppleva en ny berättarvandring. Vandringarna börjar kl. 14.00 och tar ca en timme om inte annat anges.
Alla vandringar sker på egen risk.

21 juni kl 14.00
Ormens väg - ligger den i Skellefteå? Jamenvisst!
Följ med på en berättarvandring bland fantasifulla berättare i ett fiktivt Västerbotten.
Västra Eriksberg, förvandlas under en timme till en spännande berättarmylla där författare, döda som levande, kända som okända tar plats. Ett nedslag i Västerbottens starka berättartradition. Samlingsplats norr om Erikslidsrondellen, ca 50 meter uppför backen i korsningen Ormens väg/Lisbet Salanders gata.
Berättare är Kerstin Andersson, Anna-Mia Johansson, Ulrika Rauhala och Karin Häggmark.

Berättarföreningen
Kontakt: Anna-Mia Johansson

 

28 juni kl 14.00
Skelleftehistoria på cykel
En berättelse om hur stadsdelarna växt fram på en cykeltur träbroarna runt. Samling vid museets entré på Nordanå.
Guide: Rune Wästerby, Skellefteå Museum

 

5 juli och 12 juli kl 14.00
”Mordvandring” i Burträsk
Följ med på en spännande Mordvandring baserad på Margita Tjärnströms deckare som utspelar sig i idylliska Burträsk.

Vi får vandra i krigsreportern Crissa Wallins spår, när hon återvänder till bygden som släkten härstammar ifrån. Oförskylt dras hon in i en rad händelser av ond bråd död när en bestialisk mördare härjar i trakten.

Mordvandringen utgår från Holmen invid Burträsk Camping och tar cirka 1,5 timme.

 

19 juli kl 14.00
Quizvandring med Enar Nordvik

Vem vet mest om Skellefteå? Följ med på quizvandring med Enar Nordvik genom staden och århundrandena. Kuriosa, myter och fakta i en salig röra! Samling vid rådjurstatyn.

 

26 juli kl 14.00
Finnforsrövarna – familjevandring med Skelleftebygdens Berättarförening

Välkommen att besöka platsen där de omtalade Finnforsrövarna bodde på 1500-talet! Vi berättar rövarhistorierna på vårt sätt! Med hjälp av berättelser, sång och musik erbjuds du följa med på en resa tillbaka i tiden.

Från 5 år och uppåt. Ta med eget fika. Inga toaletter i närheten. Ojämn terräng, olämplig för barnvagnar och rullstolar. Obs! 60:- per person som fyllt 5 år. Samling vid Finnforsgrottan. Vägbeskrivning erhålles vid anmälan.

Guide: Jan Sehlstedt

 

2 augusti kl 14.00
Sörböle - från bondby till municipalsamhälle
Karin Lundström Rawden berättar om byn Sörböle och bjuder på livs- och företagshistorier med starka män och kvinnor och vågade satsningar, konkurser och livsöden. Tillgänglig för rullstol.

Samling vid Parkbrons södra brofäste.

 

9 aug lö 14.00
Det gåtfulla Lejonström avslöjas!

En promenad till Lejonström och några andra platser på Prästbordet. Var ligger platsen Lejonström och varifrån kommer namnet? Varför har vi en skola som heter Lejonströmsskolan och en idrottsklubb Lejonström (numera SK Lejon)? En bortglömd plats visar sig haft en betydelsefull roll i Skellefteås utveckling. Vi får också veta lite mer om namnet Skellefteå och eventuell koppling till Prästbordet. Samling vid västra ingången till Landskyrkan.

 

16 aug kl 13-14.30
Berättarvandring i Jörn
Vi får höra berättelsen om barnen som bodde på Skolhemmet åren 1939 - 1954.
Så svårt för så många små! Därefter kikar vi in i Didriks handelsbod och känner doften av svunna tider. Fakta och fiktion förmedlas i en salig blandning. Som avslutning närmar vi oss ”Kaffestugan” i våra hjärtan. Vi delar med oss av minnen och smaker från jukeboxens glada dagar. Fikat ingår.
Samling vid JESS-lokal Storgatan 34
JESS (Jörns Evengemang & Samhälls Service. ordf Gunnel Flinta)

Kontaktperson: Jennie Samuelsson

 

23 aug kl 14.00
Bland sorgträd och livsöden - En kyrkogårdsvandring
Följ med till Skellefteå landsförsamlings gamla kyrkogård från 1600-talet och ta del av några spännande livsöden som återuppstår för en dag. Du kanske vill höra historien om bogårdstrappan eller vad som döljer sig bakom den s.k. ”ogärningsron” nordost om kyrkan? Vår guide berättar om kyrkans betydelse förr i tiden, i livet och i döden, om Skellefteå stads uppbyggnad och om våra förfäders förhållande till döden. Samling vid landskyrkans västra entré.

Guide: Pernilla Lindström

 

För biljetter och bokning