Skellefteå lanserar barnens digitala bibliotek Bibblix

Publicerad 2020-07-01

Sommarlovet är i full gång och med den en välbehövlig vila och återhämtning för Skellefteås skolbarn. Med barnens digitala bibliotek Bibblix blir det enkelt att hålla igång läsningen under sommaren och smidigt att ta med sig biblioteket till hängmattan, stranden eller parken. Som en av tre kommuner i landet är Skellefteå först att erbjuda Bibblix till sina användare.

Vad vill ditt barn läsa om i sommar? Sport, mysterier, underhållning, vänskap, fakta, hästar eller kärlek? Bibblix är en kostnadsfri läs- och inspirationsapp, för barn mellan 6-12 år, där barnen kan låna och läsa böcker direkt på sina surfplattor eller mobiltelefoner. Appen gör det enkelt att hitta nya läsupplevelser baserat på intressen och det digitala biblioteket innehåller drygt 3 000 handplockade titlar.

- Allt mer litteratur konsumeras digitalt och därför känns det väldigt bra att vi kan erbjuda barn och unga ett brett utbud av digital litteratur som är lättåtkomlig och anpassad för barnens behov, säger Mikke Ejrevi, kultur- och biblioteksavdelningschef Skellefteå kommun.

Skellefteå är en av de första kommunerna i landet att erbjuda Bibblix till sina användare. Skellefteå ingår i den första gruppen som anslutit sig efter att föreningen Sambruk tagit över förvaltningsuppdraget.

- En av våra strategiska nycklar för biblioteken i Skellefteå är att arbeta utifrån förhållningssättet digitalt först. Vi vill helt enkelt ligga i framkant på det området och är övertygade om att det i förlängningen är bäst ur såväl ekonomiskt som ekologiskt perspektiv. Det är kul att Skellefteå är en av de första kommunerna som kan erbjuda denna tjänst till en för oss prioriterad målgrupp, säger Mikke Ejrevi.

Fakta Bibblix:

  • Bibblix är utvecklad av Stockholms stadsbibliotek i samarbete med biblioteken i Malmö och Katrineholm. Tjänsten finns för både iOS- och Android-enheter. Appen kan användas på smartphones eller läsplattor. Varje användare kan låna upp till fem titlar per kalendervecka och lånetiden är 28 dagar.
  • Idén med Bibblix är att barn själva ska hitta sin läsning och sin läslust. Barnen ska tycka att de får bra boktips som är anpassade efter deras läsförmåga, samt att barnen självständigt utan vuxnas inblandning ska hitta fram till läsning.
  • Innehållet och utformningen bygger på en omfattande kartläggning och målgruppsanalys där barns behov och önskemål varit i fokus. Bibblix ska vända sig till barn hela vägen, från grafik och kategorier, till språket som ligger på nivå för barnen.
  • Urvalet görs medvetet så att så många barn som möjligt både kan hitta titlar att känna igen sina livsvillkor i, men också titlar som vidgar världen. Bibblix ska vara relevant för barn i olika livssituationer och inte kännas exkluderande. Strävan är att tjänsten som helhet har en jämn spridning mellan författare och huvudpersoner av olika kön.