Efter tysta våren - vill uppleva kultur live igen

Publicerad 2020-09-10

Skellefteå Riksteaterförening är en av många föreningar i Skellefteå kommun som påverkades när Corona-pandemin drog in över världen.
- Under våren stod hela vår verksamhet still, men nu under hösten drar vår verksamhet igång igen till vår glädje och vi har lärt oss en del av detta, säger ordförande Anna-Carin Nilsson Björk.

De hann ha en föreställning innan allt som var planerat ställdes in helt.

- Förutom besvikelsen över att vi inte kunde visa de föreställningar vi längtat efter att få bjuda vår publik på, blev det också ett ekonomiskt avbräck. Vi hade inga intäkter men däremot utgifter, både för inställda föreställningar och fasta kostnader, förklarar Nilsson Björk.

 

Stod helt stilla under våren
Under våren stod hela deras verksamhet stilla. Men nu under hösten har verksamheten dragit igång igen. Vissa föreställningar som var beställda till den här säsongen har ställts in och vissa har flyttats fram till efter årsskiftet. Fem föreställningar kommer ändå att genomföras under senare delen av hösten, en av dem är ett samarbete med kulturförvaltningen. 

- Vi försöker förstås Coronasäkra så mycket som möjligt. Den första föreställningen ”Kartan över oss” är en hörlurspromenad ute och naturligtvis helt säker. När de gäller de andra så begränsar vi publikantalet till 50 personer på Nordanåteatern och lägre än så när vi använder Hallen på Nordanå.

Följer Folkhälsomyndighetens råd

De följer Folkhälsomyndighetens råd. Det innebär att känner man sig det minsta sjuk ska man stanna hemma. Biljetter säljer de inte på plats utan det är förköp som gäller, helst online.

- Vi planerar att säkra insläpp/utsläpp genom att öppna alla entréer, samt genom att öppna entréerna tidigt. Publiken kommer att informeras om att komma till teatern i god tid. I salongen hjälper vi publiken att hålla avstånd ut genom att vi har numrerade platser och sprider ut besökarna i hela rummet. Publikvärdar, från styrelsen, kommer att hjälpa till. Vi tar bort pausservering under dessa Coronatider.  

Det kommer att finnas goda möjligheter till handtvätt och de kommer också att tillhanda-hålla handsprit. 
- Vi ska göra allt för att det ska bli en trygg och trevlig upplevelse och vi hoppas att de i vår trogna publik som är över 70 ska våga komma till teatern.

Tysta våren
Efter den tysta våren de märkt att det finns ett uppdämt behov av att uppleva kultur live igen. Biljetterna till höstens evenemang med teater och dans har redan börjat säljas och någon föreställning är faktiskt redan slutsåld. 
- Även om vi nu kommer igång igen med vår verksamhet så är ekonomin trots det ändå en tuff utmaning. Men tack vare att det finns lite pengar kvar från i våras så tror vi ändå att vi ska klara det.  

Lärdomar i samband med Corona

Skellefteå Riksteaterförening som funnits sedan början av 1970-talet har dragit ett antal lärdomar av pandemin som drabbat större delen av världen.

- Vi inser att vi är sårbara. Det som vi tidigare upplevt som positivt, att vi har en lång framförhållning, att vi bokar våra föreställningar ett till två år i förväg visade sig vara mycket negativt för oss nu, genom att vi tvingades betala hela eller delar av gage för föreställningar vi inte kunde visa.

De positiva lärdomar de fått är att de har blivit bättre på digitala hjälpmedel och plattformar. - Digital scenkonst, genom ny teknik känns än mer spännande nu. 

 

Arbetssättet har också förändrats under den här tiden som pandemin har pågått.

- Vi har nästan inte haft några möten irl (in real life). Våra styrelsemöten, AU-möten och även vårt årsmöte har skett digitalt via Zoom och det har fungerat alldeles utmärkt. Våra anställda har kunnat arbeta hemifrån eftersom vi stängt ner vårt kontor under våren. Nu är det öppet igen och vi Coronasäkrar även där. 

 

Samarbeten med andra aktörer har inte förändrats så mycket jämfört med tidigare.

Det har inte förändrats förutom att det sker mer digitalt. 

När det gäller föreställningssamarbeten så kunde de förstås inte äga rum i våras, men nu i höst samarbetar de både med Berättarcentrum och med kulturförvaltningen. 

 

Längtar efter att träffas på riktigt

Tidigare använde de mest sociala plattformar, Facebook och  Instagram, förutom deras hemsida. Nu träffas de väldigt mycket digitalt, både för möten, utbildningar och till exempel utbudsdagar som Anbud live och Scenkonstdagar.
- Vi har sett fördelarna med detta och kommer säkert också att mötas mer digitalt i framtiden, även om vi nu verkligen längtar efter att få träffas på riktigt!