87-åriga Eva fick vaccinet först i Skellefteå

Publicerad 2021-01-07

"Som ett myggbett." Så förklarade Eva Forssberg hur det kändes när hon, som första person i Skellefteå, på torsdagsförmiddagen vaccinerades mot covid-19.

När det var dags att få vaccinet hade Eva Forssberg, 87, tagit plats i favoritfåtöljen inne på sitt rum på vård- och omsorgsboendet Tor. Hon säger sig inte ha varit orolig för att smittas av sjukdomen, men det har varit trist att inte kunna ta emot besök och att den planerade julresan till släkten fick ställas in.

Hon kände inte heller någon oro över att få vaccinet.
- Jag är inte spruträdd och det kändes bra och kändes egentligen inte alls, säger hon när allt var över.

Sjuksköterskan Andreas Bokström var den som utförde den första vaccinationen mot covid-19 i Skellefteå.
- Själva utförandet känns som vilken vaccination som helst, men det är ändå monumentalt att få vara med om det här på något sätt. Jag har följt utvecklingen av vaccinet och de har verkligen gjort ett fantastiskt jobb och man blir ödmjuk och glad över att få vara delaktig i det här.

Under torsdagen vaccinerades både boende samt personal på vård- och omsorgsboendet Tor och i morgon, fredag, sker samma vaccination på Brogården. Nästa vecka är det dags för nya boenden och så fortsätter det under vintern.

Carina Berglund, verksamhetschef inom vård och omsorg i Skellefteå kommun, är tacksam över att vaccinationerna nu kommit i gång.
- Vi är mitt i en pandemi och det har ändå gått ganska snabbt att få tillgång till vaccinet och vi är jättetacksamma och lyckliga över att vi kan börja skydda de äldre, och medarbetarna som ska ge stöd till de äldre, mot det här jobbiga viruset.

Foto: Patrick Degerman