Matservice och hemleverans

På en del av kommunens äldreboenden och skolor kan du som är pensionär äta lunch och i vissa fall middag. Du kan också få varor från butik eller färdiglagad mat levererat hem till dig.

Du kan äta på äldreboende eller skola

Du som pensionär kan äta lunch på de äldreboenden som har restaurang. Hos en del finns även möjlighet att äta middag. Du behöver inte anmäla dig i förväg, förutom om ni är ett större sällskap som vill äta. Läs mer om vilka äldreboenden som serverar mat och när de har öppet.  

Som pensionär får du även äta på skolrestaurangerna. Inför ditt första besök kan du ringa skolans kök för att få reda på när det passar att komma. Om du ringer får du också reda på eventuella förändringar  av matsedeln. Du når skolornas kök via vår kundtjänst på telefonnummer 0910-73 50 00.

Vad betalar jag för maten?

En portion på ett äldreboende kostar 60 kronor. En portion på skola kostar 50 kronor. 

Få varor från butik

Om du bor i Skellefteå kommun och inte själv kan ta dig till en butik för att handla kan du få varor skickade hem till dig. Läs mer om hur du får dagligvaror levererade hem till dig.

Få färdiglagad mat hem

Du som har svårt att laga din mat själv kan ansöka om att få färdiglagad mat. Det är biståndsbedömaren som avgör hur ofta du ska få mat levererad. Maten levereras vanligen kyld, men på vissa orter är den fryst. Hemtjänstpersonalen kan vid behov värma maten.

Läs mer om mat som ger näring och energi

Det finns specialkost för dig som behöver

Du kan beställa specialkost om du behöver annan kost än den som normalt serveras. För att få specialkost ska du ha ett intyg från en sjuksköterska eller dietist. Förutom specialkost för allergi och intolerans finns det även kost med anpassad konsistens för den som har andra problem. 

Det finns exempelvis timbalkost för dig med svårigheter att tugga och svälja.

Hur är det med matlusten?

Ta del av tipsen i broschyren Lust till mat


Har du frågor eller vill du ansöka?

Vill du veta mer om matservice eller hemleverans av mat kan du ringa vår kundtjänst på telefonnummer 0910-73 50 00, tryck 1 för att komma till omsorg och service. För att ansöka om färdiglagad mat gör du en ansökan om äldreomsorg. Läs mer om hur du ansöker om äldreomsorg.

Ansvarig nämnd: Socialnämnden
Informationen granskades: 2018-06-12