Brandsäkerhetstips i båten

På båtar krävs det att man är extra försiktig med eld. Störst sannolikhet att brand utbryter på båten är i samband med matlagning eller tankning. Här får du tips kring hur du kan förebygga sådana bränder.

Matlagning på båten

Det finns olika typer av köksspisar som används  i båtar, till exempel gasol, sprit och fotogenkök. Om du sköter spisen rätt fungerar den bra och säkert.

  • Största risken med ett gasolkök är läckage på slangar eller koppling. Se till att du har en läckagevarnare till gasolköket. Det är en billig livförsäkring.
  • Största risken med ett sprit- eller fotogenkök är vid påfyllning. Var försiktig.
  • Det är ofta trångt i båten runt köket. Se till att inte förvara något annat än kastrull och stekpanna på spisen. Håll ordning runt spisen så att det är fritt vid matlagning.
  • När båten tas upp för vinterförvaring ska du se till att ingen brandfarlig vara, t ex gasolflaskor, finns ombord.

Tankning av båten

Se till att munstycket är i tratten eller tankhålet. Om bränsle hälls från hög höjd finns det risk för att statisk elektricitet bildas. Den statiska elektriciteten kan antända bränslet.

Ha alltid en brandsläckare till hands i båten. En sexkilos pulversläckare är att rekommendera.

Ansvarig nämnd: Kommunstyrelsen
Informationen granskades: 2016-09-07
Sida

Brandsäkerhetstips i husvagnen

Det sker varje år flera otäcka gasololyckor i husvagn varje år. Det finns dock saker du kan göra för att öka brandsäkerheten under din husvagnssemeste...

Läs mer